Eğitim Tohum Islahı Nedir, Nasıl Yapılır? Tohum Islahı Neden Yapılır?

Tohum Islahı Nedir, Nasıl Yapılır? Tohum Islahı Neden Yapılır?

23.03.2022 - 01:15 | Son Güncellenme:

Tohum ıslahı, genellikle çiftçilerin kullandığı terimlerin arasında yer almaktadır. Toprak insan hayatında yaşamı sürdürebilmenin sağlanması açısından önemli bir yere sahiptir. Toprağa ne kadar yatırım ve katkı yapılır ise, o yönde karşılık vermektedir. Toprağa yaygın olarak kullanılan Tohum ıslahı nedir? Tohum ıslahı nasıl yapılır? Tohum ıslahı neden yapılır tüm detayları ile derledik.

Tohum Islahı Nedir, Nasıl Yapılır Tohum Islahı Neden Yapılır

Tohum ıslahı, kaliteli ve istikrarlı verim alınabilmesi için toprağa yapılan işlemlere denilmektedir. Tohum ıslahı için, toprağın yapısını ve tohum bilgisi önemlidir. Çiftçilerin tercih ettiği yöntemlerin arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Tohum Islahı Nedir, Nasıl Yapılır? 

 Yaşamanı devamı konusunda toprağın önemi oldukça yüksektir. Verimini artması ve kaliteli ürün alınması açısından tohum ıslahı yapılmalıdır. Tohum ıslahı yapılması için aynı türden bitkinin kendi içerisinde farklı türler ile çaprazlanması ile oluşmaktadır. Tohum ıslahı çok eski yıllara dayanan bir uygulama olarak bilinmektedir. Tohum ıslahının yapılmasındaki asıl amaçlar ise;

Toprak ve iklim şartlarına uygun ürünlerin hazırlanması konusunda hazırlığı yapılması

Ekilen ürünlerin, birçok hastalıklara ve zararlarına karşı uzun ömürlü, dayanıklı olmasının sağlanması

Kalite ve verimli ürünlerin yetiştirmek için imkanların sağlanması

Ülkenin tarımsal gelişimine katkılar sağlamak

Haberin Devamı

Toprak ürünü talebinde bulunan kişilerin, daha çok ürün ve çeşitler ile buluşturmanın sağlanması

 Tohum Islahı Neden Yapılır?

 Tohum ıslahı yapılmasındaki amaç, ürün kalitelisin ve çeşitliliğinin artmasının yanı sıra büyüklük ve sağlığa uygun besinler elde edilmesidir. Her yıl tohum ıslahı ile çiftçilerin, ürünlerin artış ve maddi olarak yüksek kazançlar sağlamaktadır. Tohum ıslahı yapan kişinin, tohumunu erkek ve dişi olması ve kalitesinin anlaması gerekmektedir. Dünya pazarında yapılan tohum ıslahı lezzet ve çeşitliliği konusunda çok sayıda avantajlar sağlamaktadır.