Eğitim Tornado Ne Demek, Türkçesi Nedir? Tornado Nasıl Oluşur?

Tornado Ne Demek, Türkçesi Nedir? Tornado Nasıl Oluşur?

21.07.2022 - 17:06 | Son Güncellenme:

Tornado görüntüsü ile insanları korkutan bir hava olayıdır. Hava kolonu ya da hava kolonları da denilen tornado günümüzde birçok kişi tarafından da merak edilmektedir. Peki Tornado ne demek, Türkçesi nedir? Tornado nasıl oluşur? İşte, tornado hakkında tüm detaylar.

Tornado Ne Demek, Türkçesi Nedir Tornado Nasıl Oluşur

Tornado kelimesi dilimize İspanyolcadan geçmiştir. Batı Farika kıyılarında çok kuvvetli bir siklon olmaktadır.

Tornado Ne Demek?

Tornado Metoroloji sözlüğüne göre bir kümülünimbüs tipi buluttan yere doğru sarkan şiddetle dönen hava kolonları olmaktadır. Bu hava kolonları dönerek hareket etmektedir. Hava kolonlarının tornado olarak sınıflandırılması için birçok kere kolonun bulut tabanından yere uzanması gerekmektedir.

Tornado Türkçesi Nedir?

Tornado kelimesi Türkçede burgaç ve hortum anlamlarına gelmektedir. Sözlük anlamına göre ise tornado batı Afrika kıyılarında esen çok güçlü kiklon anlamındadır. İspanyolca tornar dönmek ve döndürmek fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latincede tornare fiilinden evrilmiştir.

Tornardo Nasıl Oluşur?

Tornardonun oluşması için altta sıcak hava üstte ise soğuk hava kütlesinin var olması gerekmektedir. Bu durum sonucunda havada kararsızlık oluşmaktadır. Kararsız hava ve fırtına tornardo oluşumu için gerekli olan hususlardır. Tornardo son derece büyük bir hızla yükselmeye başlamaktadır. Daha sonra hava içinde girdaplar meydana gelmektedir.

Nemli hava ise soğuk havanın içerisine çekilerek şiddetli fırtınalar oluşmaktadır. Rüzgarın şiddeti de artarak yön değiştirir ve bu yön değişikliği sebebiyle etrafındaki hava yatay bir şekilde dönmeye başlar. Kuvvetli akım ile karşılaşması sonucunda ise dönerek yükselmeye başlamaktadır.

 

Yazarlar