Eğitim Trake Solunumu Nedir? Trake Solunumu Yapan Canlılar Hangileridir?

Trake Solunumu Nedir? Trake Solunumu Yapan Canlılar Hangileridir?

28.04.2021 - 14:35 | Son Güncellenme:

Canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için solunum en önemli ihtiyaçlardan birisidir. Solunum çeşitleri canlılarda değişkenlik göstermektedir. Bunlardan birisi de trake solunumudur. Trake solunumu yapan canlılar pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki Trake solunumu nedir? Trake solunumu yapan canlılar hangileridir? Sizlere trake solunumu yapan canlılar hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Trake Solunumu Nedir Trake Solunumu Yapan Canlılar Hangileridir

Her canlının solunum şekli aynı değildir. Bu durum hayvanlarda da değişmektedir. Bu nedenle birkaç solunum çeşidi bulunur. Trake solunum bu çeşitlerden bir tanesi olup bazı canlılarda görülmektedir.

Haberin Devamı

Trake Solunumu Nedir?

Trake solunumu eklem bacaklılardan olan böceklerde ve çok ayaklılarda görülen bir solunum çeşididir. Bu hayvanlarda karın kısmının altında her bölmede bir çift delik bulunmaktadır. Bu deliklere stigma adı verilmektedir. Stigmalar vücudun içerisine doğru dallanmış bir boru sistemi ile bağlantılı olmaktadır. Bu sisteme ise trake sistemi adı verilmektedir.

Trake borularının etrafı kitin tabakası ile örülü durumdadır. Böylece boruların ezilmesi engellenmekte ve sürekli açık bir şekilde kalması sağlanmış olmaktadır. B sistem içerisinde borucuklar dokulara ve hücrelere oksijen taşınır. Borucukların sonlandığı yere ise traekol adı verilir. Traekol içerisi sıvı ile dolu olup bu sıvının oksijen ve karbondioksitin değiştirilmesi sağlanmaktadır. Artık olan karbondioksit ise bu borucuklar sayesinde dışarı verilmektedir.

Haberin Devamı

Böceklerde vücudun hareket ettirmesinin sağlanması solunum gazlarının stigmadan alışverişi sayesinde oluşmaktadır. Stigmalaerdan giren hava ise böceklerin karın hareketleri ile dallanan trake kolları vasıtasıyla doku hücrelerine taşınmaktadır. Hava ile doku hücreleri arasındaki gaz değişimleri ise trakeollerden yapılmaktadır.

Trake Solunum Yapan Canlılar Hangileridir?

Eklem bacaklılar sınıfında yer alan canlıların pek çoğu trake solunumu yapmaktadır. Trake solunumu yapan canlılar şunlardır:

 - Kelebek, karınca, çekirge, sinek, arı, hamam böceği ve bit gibi tüm böcekler

 - Bazı kabuklu canlılar

 - Kırkayak ve çıyan gibi çok ayaklı canlılar

 - Örümcek, akrep, kene ve uyuz böceği gibi araknitler trake solunumu yaparlar.