Eğitim Trakya Nedir, Nerededir? Trakya Bölgesinde Hangi Şehirler Bulunur?

Trakya Nedir, Nerededir? Trakya Bölgesinde Hangi Şehirler Bulunur?

12.04.2023 - 16:04 | Son Güncellenme:

Adını Antik Yunan döneminde yaşamış olan Trak kabilesinden alan Trakya, ülkemizin kuzeybatısında yer alır. Hem tarımsal hem de endüstriyel alanda gelişmiş olan Trakya, Türkiye'nin en kalabalık bölgelerinden birini oluşturmaktadır. Trakya Nedir, Nerededir? Trakya Bölgesinde hangi şehirler bulunur? İşte, tüm detaylar.

Trakya Nedir, Nerededir Trakya Bölgesinde Hangi Şehirler Bulunur

Trakya'da toplam beş şehrin toprakları bulunmaktadır. Bu şehirlerden ikisinin (İstanbul ve Çanakkale) sadece Avrupa kıtasında bulunan toprakları Trakya bölgesinde yer alır.

Trakya Nedir?

Trakya, Trak kavmine ait olan bölge ya da ülke anlamına gelir. Yaklaşık 25 asırdır kullanılan bu sözcük Yunanca kökenlidir.

Trakya Nerededir?

Trakya, Marmara Bölgesi'nin kuzeybatısında yer alır. Trakya'da en çok üretilen tarım ürünleri buğday, üzüm, elma, portakal ve ayçiçeğidir. Bölgenin kendisine has bir şivesi ve kültürü vardır. Hem Yunanistan ve Bulgaristan sınırına yakın, hem de kozmopolitik bir yapıya sahip olduğu için bölgede karma kültür egemendir.

Bu bölgede en çok çıkan maden ise kömürdür. Kömür dışında antrasit ve linyit de Trakya'da çıkarılan ve işlenen madenler arasında yer alır.

Trakya Bölgesinde Hangi Şehirler Bulunur?

1- Tekirdağ

Trakya'da sanayisi en fazla gelişmiş olan şehirdir. Bunun en büyük nedeni şehirde çok fazla fabrika açılması ve İstanbul'a çok yakın olmasıdır. Tekirdağ'ın en kalabalık ilçeleri Çorlu ve Şarköy'dür. Şarköy'de yaz turizmi, Çorlu'da ise ticaret gelişmiştir.

2- Edirne

Bir dönem Osmanlı Devleti'ne başkentlik de yapmış olan Edirne, bölgenin en çok turist çeken şehridir. Selimiye Camii, Meriç Köprüsü ve Rüstem Paşa Kervansarayı en çok turist çeken yerleridir. Şehirde açılan Trakya Üniversitesi nedeniyle, kentte öğrenci popülasyonu diğer şehirlere oranla daha fazladır.

3- Kırklareli

Tekirdağ ve İstanbul'un kuzeyinde yer alan Kırklareli'nin nüfusu yaklaşık 103 bindir. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ilçeler Babaeski ve Lüleburgaz'dır.