Eğitim Trigonometri Sıralama Kuralları Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Trigonometri Sıralama Kuralları Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

14.06.2021 - 13:32 | Son Güncellenme:

Trigonometri, üçgenlerin açıları ile birlikte kenarlarının arasında bulunan bağıntıları konu edinmiş olan matematik dalıdır. Trigonometri, kosinüs ve sinüs gibi trigonometrik fonksiyonların üzerine kurulmuş bulunan ve çağımızda mühendislik, ekonomi ve fizik alanları içerisinde sıklıkla kullanılan bir alandır. Trigonometrinin sırlama kurallarının ne olduğunu sizin için derledik.

Trigonometri Sıralama Kuralları Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Trigonometrik fonksiyonlar, matematik içerisinde bir açının görevi olarak geçen fonksiyonları ifade eder. Geometri içinde üçgenleri incelerken ve düzenli olarak tekrarlanan olayları incelerken sık olarak kullanılırlar. Genel olarak bakıldığında bir açısı belli olan dik üçgenlerde bulunan herhangi iki kenarın oranı şeklinde belirtilirler. Birim çemberdeki belli doğru parçalarının uzunlukları şeklinde de tanımlanırlar. Daha modern olan tanımlarda ise sonsuz seriler ya da belli bir türevsel denklemin çözümü şeklinde geçerler.

Trigonometri Sıralama Kuralları Nelerdir?

Trigonometri içerisindeki sıralama, trigonometrik olan teoremlerin oranlarının sıralanması işlemleri için kullanılır. Trigonometri sıralama kapsamında iki tane önemli kural bulunur. Bahsedilen bu kurallara göre trigonometri sıralamaları uygulanır. Trigonometri sıralamaları şu şekilde ifade edilir:

Haberin Devamı

0 < x < y< 90 derece dahil olmak üzere,

sin x < sin y

cos x > cos y

tan x < tan y

cot x > cot y

x + y = 90 derece dahil olmak üzere,

sin x = cos y

tan x = tan y

Şeklinde göstermek mümkündür.

Örnek Soru

Trigonometrik sıralama kuralları ile ilgili çok sayıda soru çeşidi mevcuttur. Bu konu ile şu şekilde bir örnek verilebilir:

a = sin 5°
b = sin 85°
c = sin 105°

Verildiğine göre bu açıların sinüs değerlerine göre sıralanması nasıl olur?
Çözüm şu şekilde olur: c = sin 105, sin 75'e eşit olur. Tüm açıların birinci bölgede olmasından dolayı sinüs değeri büyüdükçe, bu değer de büyüyecektir. Bu durumda da, a < c < b şeklinde sıralanmaktadır.