Eğitim Tutunamayanlar - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Tutunamayanlar - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

13.04.2023 - 17:15 | Son Güncellenme:

Türk Edebiyatının başarılı isimlerinden biri olan Oğuz Atay'ın birçok eseri günümüzde hala okunmaktadır. Özeti de tercih edilerek okuyanların da yeniden hatırlamak istediği birçok kitabı vardır. İşte, merak edilen ayrıntıları derledik.

Tutunamayanlar - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Oğuz Atay'a ait olan başarılı eserlerden biri de Tutunamayanlar eseridir. Günümüzde hala kitapçılarda çok satanlar arasında yer almayı başaran eseri okuyanlar, oldukça beğenir.

Haberin Devamı

 Kitap Özeti

 Turgut Özben, gazetelerden arkadaşı Selim Işık'ın vurulduğunu öğrenir. İntihara şaşırarak bunu araştırmaya başlar. İlk olarak Selim'in arkadaşları Esat ve Metin ile görüşüyor. Metin, kendi kız arkadaşından ayrıldıktan sonra Selim'in onunla ilişkisini olduğunu ancak daha sonra ayrıldıklarını söylüyor. Esat ise çocukluktan tanıdığını ve oyunlar oynadıklarını söylüyor. 

 Selim'in diğer arkadaşı Kargı'yı bulan Turgut onunla da konuşuyor. Selim'in kendi yazmış olduğu 600 sayfalık bir şiiri ona verir. Selim ile ilişkisi olan Günseli isminde de bir kızla tanışır. İlişkileri yavaşça ilerlemiş olsa da Selim kızla evlenmek istemiyor. Bir süre kendini içmeye verdikten sonra sanki kafeste yaşıyor gibi hastalanıyor. En son Günseli'ye bir mektup yazıyor ve intihar ediyor.

Haberin Devamı

 Selim ölmeden önceki son günlerinde Tutunamayanlar isminde bir ansiklopedi hazırlar. Bu yazıda kendi ile anlattıklarına göre, kasabada doğmuş, daha sonra göç etmişlerdir. Askerlik hizmetinden sora bir boşluğa düşer. Kimsenin ona bakmasını onunla konuşmasını istemez ve kendi kabuğuna çekilir. 

 Turgut Özben, Selim'i araştırırken ve sonunda onun bir tutunamayan olduğunu anlarken; aslında kendisinin de Tutunamayanlardan olduğunu anlar. Alışkanlıkların ve geleneklerin onun yaşantısına yön verdiğini fark eder. Önce evini terk eder. Ardından bir trene binerek bu düzenden kaçmak ister ve gider.

 Konusu

 Arkadaşı Selim'in intihar haberini alan Turgut, arkadaşının hayatını incelemeye ve onu tanıyanlardan onu dinlemeye başlar. Turgut her insanda Selim'in farklı yönlerini görür. Düşünmeyi ve sorgulamayı simgeleyen Selim, bu yüzden tutunamayanlar olarak adlandırılır.

 Aslında boşluğa düşme, yetememe ve geleneklerle yaşamanın farkında olmadan yarattığı baskıların sonucunu anlatır. Okuyan herkesin çok sevdiği ve defalarca okumak istediği Oğuz Atay'ın bu eseri oldukça popülerdir.

 Karakterleri ve Sayfa Sayısı

 724 sayfadan oluşan Oğuz Atay'ın en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar romanının temel karakterleri şu şekildedir:

Haberin Devamı

Selim Işık: Karamsar bir karakterdir.

Turgut Özben: Mutlu bir evliliğe sahip olan mühendistir.

Nermin: Turgut'un karısıdır.

Süleyman Kargı: Aydın bir kişidir. 

Metin Kutbay: Aydın bir kişiliği olmayan karakterdir. Toplumun büyük çoğunluğunu simgeler.

Selim'in intiharı üzerine kurulu olan romanda, her okuyanın kendinden bir şey bulacağı kesindir.