Eğitim Uzun Hasan Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Uzun Hasan Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

29.04.2023 - 13:33 | Son Güncellenme:

13.yüzyıl konuları arasında Uzun Hasan adından bahsedilmeden geçilmez. Ancak hemen hatırlanamayacak kişisel bilgilere ve tarihi olaylara ulaşmak kolay olmasa da, uzun bir araştırma neticesinde bilgi sahibi olunabilir. Uzun Hasan kimdir, hangi boya mensuptur, savaşları ve diğer bilgileri, tarih içerisindeki yeri ve hakkında merak edilen tüm detaylar.

Uzun Hasan Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

 Yakın tarih dikkate alındığında çok fazla gündeme gelmese de, önemli tarihi şahsiyetler arasında yerini almıştır. Gerek askeri gerekse kişisel dehası ile hayret uyandıran Uzun Hasan hayatı ve savaşları dikkatleri çekmiştir.

Haberin Devamı

 Uzun Hasan Kimdir? 

 Tarihi bilgilere dayalı sohbetlerde gündeme gelen Uzun Hasan, hayatı ve kimliği açısından da merak uyandıran şahsiyettir. Uzun Hasan Diyarbakır da 1423 yılında doğmuştur. Oğuzların boylarından olan Bayındır boyuna mensup olup, Celaleddin Ali Bey'in oğludur. 

 Kısaca Hayatı ve Ölümü

 Günümüzde Azerbaycan, Ermenisyon, Irak ve İran ile Türkiye'nin doğudaki bir bölümünü kapsayan alanlarda hüküm sürmüştür. Tebriz'i başkent yaparak Trabzon Rum İmparatorunun kızı ile evlenmiştir. Bu evlilik sonrası Osmanlıya karşı kışkırtılmıştır. Fatih Sultan Mehmet, Uzun Hasan'a ait Koyulhisarı alarak, Trabzon'u fethetmiş ve Rum İmparatorluğunun hakimiyetine son vermiştir. 

 Osmanlı İle Savaşmış mıdır?

 Anadolu beyliklerini Osmanlıya karşı kışkırtan Uzun Hasan, Venedik, Cenova, Papa ve Karamanlılarla ittifak yaparak kuvvetlerini güçlendirdi. Otlukbeli Savaşında Osmanlı İmparatorluğu ile yapmış olduğu savaşta yenildi ve savaş alanından kaçtı.

Haberin Devamı

 Osmanlı ile girdiği savaşı kaybedince kendine itaat etmeyen valileri tekrar etkisi altına almak için Gürcistan seferine çıkan Uzun Hasan, Tebriz'e kadar ilerledi. Bölgedeki diğer prenslikleri hükmü altına aldı.

 Uzun Hasan Ne Zaman Öldü?

 1478 yılında Tebriz'de öldü. Ölümünden sonra ortaya çıkan taht kavgaları yüzünden Akkoyunlu Devleti parçalanarak ikiye bölündü. Yaşamı boyunca birçok eser bırakmış, medreseler inşa edip vakıflar kurmuştur. Büyük bir hastanenin de kurulmasını sağlayarak fakir ve kimsesizler için yemek dağıtan bir mutfak kurdurmuştur. Kendi yaptırmış olduğu medresenin bahçesine gömülen Uzun Hasan'ın oğlu İsmail, daha sonra Safevi devletinin başına geçen Şah İsmail olarak bilinecektir.

Yazarlar