Eğitim Yaprak Dökümü - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Yaprak Dökümü - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

11.04.2023 - 15:33 | Son Güncellenme:

Yaprak Dökümü hemen hemen hepimizin bildiği ve okuduğu bir romandır. Yazar, kitabın konusunu çok güzel bir şekilde işlemesiyle beraber akıllarda kalan bir roman olmayı başarmıştır. Yaprak Dökümü kitabı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Yaprak Dökümü - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

 Yaprak Dökümü yazarın en bilinen kitapları arasındadır. Roman psikolojik kurguya dayalı bir sosyal romandır. Kitap yanlış batılılaşmayı anlatır.

Haberin Devamı

 Kitap Özeti Oku

 Ali Rıza Bey kendi prensiplerine uymayan insanlar ile çalışmak istemediği için işinden istifa etmiştir. Ardından Üsküdar’da bulunan evinde yaşamaya başlar. Bir oğlu ve dört kızı vardır. Bunlar; Şevket, Fikret, Leyla, Necla ve Ayşe şeklindedir. Rıza Bey’in maaşı evin masraflarını karşılamaya yetmez. Çocuklarıyla beraber bu sefalet duruma girerler ama evde huzursuz değildirler.

 Ali Rıza Bey çalışmayı bıraktıktan sonra Şevket oğlu yüksek bir maaş ile bankada memur olur. Evin yükü bu genç oğlanın omuzlar üzerindedir. Yoksulluktan kurtulan ailenin yüzü yavaş yavaş gülmeye başlar. Şevket babası gibidir. Her şey güzel ilerlerken Şevket Ferhunde isimli bir kadınla yasak aşk yaşamaya başlar. İlişki öğrenildikten sonra Şevket bu kadınla evlenir.

Haberin Devamı

 Ferhunde modern hayata sahiptir. Eve gelmesiyle beraber evin yaşam tarzı değişir. Ferhunde zamanla Leyla ve Necla‘nın karakterlerini bozar. Evde partiler düzenler. Ali Rıza Bey ve kızı Fikret bu eğlenceli hayattan memnun değildir. Şevket bankadan aldığı parayı yerine koymadığı için hapse atılır. Hapisteyken karısının kaçtığı haberini alır.

 Abdülvahap Bey sonradan kitaba katılır. Leyla’yı beğenip evlenmek istiyorken Necla’yı gördükten sonra bu fikri değişir. Ali Rıza Bey’e kızı Necla’yı verirse onunla beraber evlenmek istediğini söyler. Bu olay üzerine ev halkı şaşırır. Necla ise evlenmeyi kabul eder fakat aradığı hayatı bulamaz.

 Leyla ise avukatın metresi olmuştur. Bunların üzerine Ali Rıza Bey’e inme inmiştir. Ali Rıza Bey’in hastalığı ilerler ve hastaneye yatırılır. Babasının hastalık haberini alan Leyla babasını hastaneden çıkarır. Lüks bir apartmanda beraber yaşamaya başlarlar.

 Konusu

 Yaprak Dökümü modernleşmenin Türk toplumunda sosyal farklılıklar ile beraber getirilen değerlerin Ali rıza bey ailesinde sebep olduğu yıkımı anlatmaktadır.

 Karakterleri 

 Ali Rıza Bey: Ailesine bağlıdır ve çocuklarını çok iyi bir şekilde yetiştirmeye çalışmıştır. Çok hassas bir yapıya sahiptir.

 Şevket: Ali Rıza Bey’in oğludur. Karakterli, saygılı ve namuslu bir gençtir. Ali Rıza Bey’in en çok emek harcadığı bir çocuğudur. Ailenin yükünü omuzlarına almıştır ve çalıştığı yerden para çaldığı için hapse atılmıştır.

Haberin Devamı

 Ferhunde: Lükse, eğlenceye ve zenginliğe düşkün kötü huylu bir kadındır.

 Hayriye Hanım: Ali Rıza Bey’in eşidir. İlk zamanlar kocasına sadık olsa da değişen hayat koşullarıyla asileşmiştir.

 Fikret: On dokuz yaşında olan Ali Rıza Bey’in en büyük kızdır. Terbiyeye önem veren ve kardeşlerin değişen hayat tarzına ayak uyduramayınca evlenmiştir.

 Leyla ve Necla: Ortanca kızlardır. Zenginliğe ve lükse düşkündürler. Ferhunde’nin oyununa gelmişlerdir ve zengin koca arayışı içerisine girmişlerdir. 

 Ayşe: En küçük kız olduğu için olaylar içinde bulunmamaktadır. 

 Sayfa Sayısı

 Yaprak Dökümü kitabı toplam 160 sayfadır.