Eğitim Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası’nda final heyecanı sürüyor

Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası’nda final heyecanı sürüyor

25.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeşilay’ın Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Münazara ve Hitabet Derneği, Vakıf Katılım Bankası iş birliğinde Türkiye genelinde düzenlediği Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası’nın 2.’sinde 10 binden fazla öğrenci; bağımlılıklarla mücadelede farkındalık oluşturmak için münazara yeteneklerini sergilerken, 4 bine yakın öğretmen de yarışmada aktif rol alıyor.

Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası’nda final heyecanı sürüyor

Bağımlılıklarla mücadelede münazara yöntemini gençler arasında yayarak farkındalık oluşturmayı hedefleyen Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası’nın ilkine 2022’de 7 bölgeden, bin 625 farklı okuldan yaklaşık 10 bin öğrenci başvurmuş, bölge şampiyonalarına toplam bin 300 öğrenci, İstanbul’da düzenlenen final etabına ise yurt genelindeki bölge şampiyonalarında başarı sağlayan 80 takımdan 160 öğrenci katılmıştı. Turnuvanın 2.’siyle; bu yıl da gençler ile her türlü bağımlılık arasına kalın bir duvar örülmesi sağlanıyor. Parlamenter münazara sistemine göre gerçekleştirilen turnuvada münazaralar ile gençlerin; eleştirel düşünme, sorgulama, hızlı karar alma gibi becerileri pekiştiriliyor. Turnuvaya katılan öğrenciler, kendilerine karşılaşmadan kısa bir süre önce verilen konuları tartışarak entelektüel birikimlerini, hitabet yeteneklerini ve tartışma kabiliyetlerini geliştiriyorlar. Öğrencilerin münazara sayesinde eğlenerek öğrenmeleri, verimli faaliyetlere katılmaları ve ileride gelişebilecek bağımlılıkların bugünden önlenerek Yeşilay gönüllülüğünün gençler arasında yaygınlaşması, turnuvanın önemli kazanımları arasında gösteriliyor.

Haberin Devamı

Final 6 Temmuz’da tamamlanacak

Yeşilay, turnuva kapsamında yurt genelinde münazara tanıtım etkinlikleri, eğitim kampları, öğrenci ve öğretmen eğitimleri düzenledi. Kamplarda münazara ve hitabet derslerinin yanı sıra uluslararası ilişkiler, ekonomi, hukuk gibi alanlarda turnuvada öğrencilerin karşılarına çıkabilecek konularla ilgili dersler verildi. Yeşilay ders modüllerinde ise genel bağımlılık, sağlıklı yaşam, internetle ilişkili davranışsal bağımlılıklar ve bağımlılığa karşı küresel halk sağlığı politikaları gibi oturumlar düzenlendi. Turnuvanın final etabı 3 Mayıs’ta Diyarbakır’da başladı. Final etabı Türkiye’nin 7 bölgesinin ardından İstanbul’da 6 Temmuz’da sona erecek.

Bölge şampiyonaları final etabına kadar çevrim içi, final etaplarında ise bölgeyi temsilen seçilecek bir ilde yüz yüze gerçekleştiriliyor. Bu etaplarda yarı finalist olmaya hak kazanan 80 takımdan 160 kişi ve sorumlu öğretmenlerin; İstanbul’da gerçekleştirilecek tur karşılaşmaları ve yarı final karşılaşmalarına katılım sağlaması bekleniyor. Final maçının ise Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor.