Eğitim Yunan Mitolojisi Tanrıları Ve Tanrıçaları Kimlerdi? İsimleri Ve Özellikleri

Yunan Mitolojisi Tanrıları Ve Tanrıçaları Kimlerdi? İsimleri Ve Özellikleri

14.02.2022 - 01:59 | Son Güncellenme:

Yunan Mitolojisi, Antik Yunan’da evrenin yaratım süreci, tanrıça, tanrı ve kahramanların yaşayışlarını da konu edinen öğreti ve hikaye içerir. Aynı zamanda bu mitoloji aynı zamanda eski Yunan dininin de temelini de oluşturur. Günümüzde ulaştığımız kaynaklar da bu masal ve efsanelerin o dönemde mythos yazarı şeklinde tanımlanan derleyiciler tarafından meydana getirilen yazılı halleridir. Yunan mitolojisi tanrıları ve tanrıçaları kimlerdi sizler için derledik.

Yunan Mitolojisi Tanrıları Ve Tanrıçaları Kimlerdi İsimleri Ve Özellikleri

Mitoloji hakkında detaylı bir bilgi almak için dönemin sanat eserlerinde bulunan ip uçlarının takip edilmesi gerekir. Sanat tarihi biliminin konularından en önemli birisinin de mitoloji olması da bundan kaynaklanır.

Yunan Mitolojisi Tanrıları ve Tanrıçaları Kimlerdi?

Yunan mitolojisi, pek çok Avrupa mitolojisini hatta Yakın Doğu mitolojisini yakından etkilediği için daha da önemlidir. Bütün Yunan tanrılarını Romalılar’da kabul etmiş ve farklı isimler de kullanmıştır. Yunan mitolojisinin en bilinen tanrı ve tanrıçaları ise şunlardır;

Haberin Devamı

Zeus / Jüpiter: Tanrıların kralı, kanun ve düzenin yanı sıra gök gürültüsü ve şimşek tanrısı olan, Olimpos Dağı’na hükmeden, Zeus ya da onun Roma eşdeğeri ise, Jüpiter'dir. Zeus’u kartal, şimşek ve meşe ağacı gibi semboller ile birlikte kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Zeus bir gök tanrısı olarak genellikle bulutların arasında ya da Olimpos Dağı’nın tepesinde otururken resmedilir.

Hera / Juno: Hera, Roma dininde Juno, Zeus’un hem karısı hem de kız kardeşidir. Hera, aynı zamanda da tanrıların kraliçesidir. Sembolleri guguk kuşu, tavus kuşu ve kutsal saydığı hayvanlar olan da inektir. Bu tanrının arabasını atlar yerine tavus kuşları çeker. 16. yüzyılda tasarlanan altın şapka mücevherinde Hera, Paris’in Yargısında ise, mavi tavus kuşu ile gösterilir. Evlilik, doğurganlık ve doğum tanrıçasıdır. genellikle çekingen ve sakin olarak tasvir edilir. Fakat Zeus’un ölümlü ve ölümsüz kadınlarla olan pek çok ilişkisinin intikamını alıp, onları ve bazen de çocuklarını cezalandırdı.

Haberin Devamı

Poseidon / Neptün: Denizlerin, depremlerin ve atların tanrısı olan Poseidon, Neptün, genellikle atlardan ya da deniz canlılarından meydana gelen bir arabayı sürerken ve dalgaları da kontrol etmek için kullandığı trident’i kullanırken resmedilir.

Ares / Mars: Roma ve Britanyası heykelciği, savaş tanrısı Mars’ı, karakteristik zırhı ile tamamen donanmış, bir zamanlar elinde tuttuğu orijinal kalkan ve mızrağı kaybetmiş olarak da gösteriyor. Zeus ve Hera’nın oğlu olan Mars, şiddetli savaşların ve kana susamışlığın tanrısıydı. Üvey kız kardeşi ise, Athena, savaş sırasında sivil hareketin daha “asil” olan yönlerini de temsil ediyordu.