Eğitim Z-Kitap Nedir, Ne İşe Yarar? Z-Kitap Nasıl Kullanılır?

Z-Kitap Nedir, Ne İşe Yarar? Z-Kitap Nasıl Kullanılır?

28.03.2021 - 03:35 | Son Güncellenme:

Eğitim alanında teknolojiye kayması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığının Fatih Projesi kapsamında öğrenciler akıllı uygulamalar ile tanışmaktadır. Özellikle akıllı tahta, tablet ve bilgisayar kullanımlarının artması z-kitap kullanımını destekler niteliktedir. Peki, bu z-kitap ne anlama gelmektedir? Dijital olarak ne gibi faydaları olmaktadır? E-kitaplardan hangi özellikleri sayesinde ayırt edilmektedir? İşte, z-kitap uygulamaları, kullanım alanları ve kullanım şekilleri.

Z-Kitap Nedir, Ne İşe Yarar Z-Kitap Nasıl Kullanılır


Z-kitap dijital platformlarda kullanmakta olan zenginleştirilmiş kitaplar olarak bilinmektedir. Bu kitaplar sayesinde her türlü ders içeriklerine ulaşılabilmekte ve ilgili dokümanlar alınabilmektedir. Fatih projesine z-kitapların entegresi sağlanarak öğrencilere çok yönlü eğitim verilirken, çağın ihtiyaçlarına uygun içerikler geliştirilmektedir.

Z-Kitap Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığının ders öğretim planları ile programlarının yer aldığı, yazılı ve görsel dokümanların dijital platformlarda zenginleştirilmiş içerik olarak sunulmasına z-kitap ismi verilmektedir. Ayıca bakanlık z-kitapların okullarda da kullanılmasını teşvik ve tavsiye etmektedir. Bu zenginleştirilmiş içerikler ders müfredatına göre hazırlanmaktadır.

Z-Kitap Ne İşe Yarar?

Z-kitaplar ve e-kitaplar bazen birbirleri ile karıştırılabilmektedir. E-kitap sadece dijital metinlerden oluşan kitaplardır. Z-kitaplarda ise ses, görüntü, materyal, animasyon, video, grafik, harita, tablo gibi birçok içerik bulunmaktadır. Bu manada z-kitaplar, e-kitaplara göre daha eğlenceli ve daha ilgi çekicidir. Ayrıca öğrencileri ölçme ve değerlendirme yapması ve bir tür simülasyon sağlaması da uygulamanın diğer artı yönlerindendir.

Z-Kitap Nasıl Kullanılır?

Bu kitaplara istenilen zamanda ve istenilen yerde ulaşılabilmektedir. Tüm ünite, değerlendirme ve sorunlarında bulunabileceği z-kitapların kullanımı da gayet kolaydır. Akıllı cihazlarından en basit uygulamaları kullanabilen tüm kullanıcılara hitap etmektedir. Özellikle çağımız neslinin dijital çağ olmasından dolayı zaten kullanımının zor olması düşünülememektedir. Bu platform öğrencilere her türlü bilgi aktarımı yaptığı gibi ayrıca öğrencinin etkinliklerine olumlu ya da olumsuz geri bildirimlerde kesinlikle bulunmaktadır.