Gündem Ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınavında bunlara dikkat…

Ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınavında bunlara dikkat…

05.10.2017 - 09:10 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı için geri sayım. 7 Ekim Cumartesi günü yapılacak olan Ehliyet sınavı saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Yazılı sınavdan 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak.

Ehliyet sınavı ne zaman Ehliyet sınavında bunlara dikkat…

2017 yılı ehliyet sınavlarının dördüncüsü 7 Ekim’de saat 14.00’te yapılacak. Sınavı başarı ile geçenler direksiyon sınavına girecekler. Direksiyon sınavında da yeterli puanı alanlar stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Adaylar ehliyet sınav giriş belgelerini MEB internet sitesinden alabilirler.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Ehliyet sınavının sonuçları, 7 Ekim’den sonra yaklaşık 15 gün sonra açıklanır. Sınav sonuçları, sürücü kurslarından veya MEB internet sitesinden T.C. kimlik numarası ile giriş yapılarak öğrenilebilir. Adayların başarılı sayılabilmeleri için en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan almış olmaları gerekir. Direksiyon sınavının sonuçları da sınavın gerçekleştirildiği gün ya da ertesi gün sınav komisyonu tarafından açıklanır.

EHLİYET SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ehliyet sınavının test kısmında, geçmiş yılların sorularına bakılarak çalışılabilir. Direksiyon sınavında ise ilk olarak adaylara aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Aracın sürüş aşamasında adayın aynaları ve koltukları ayarlamasından dönüş kurallarına uymasına, eğimli yolda aracın durdurularak düzgün hareket edilip edilmediğinden geri gelmeye kadar birçok nokta dikkate alınır. Adayların yapacakları her hata sonucunda sınav komisyonu tarafından puan kesilir. Sınav sonucunda aday en az 70 puan alamazsa, başarısız sayılır. Sınavlarda adayların hata yapmalarının nedenlerinden birisi de heyecandır. Bu nedenle adaylar sınavda heyecanlarının kontrol altında tutmaya çalışmalıdır.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Direksiyon sınavını başarı ile geçenler stajyer ehliyet sahibi olur. Stajyer ehliyet için adaylara iki yıl süre tanınır. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar stajyerlikten çıkarlar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır. Adaylar psikoteknik teste girerler. Test sonunda yeniden ehliyet alınmak isteniyorsa, tekrar sürücü kursuna kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gereklidir. Trafikte yapılan hatalar ve bu hatalar sonucunda yazılan ceza puanlarından bazıları;

- Takip mesafesine uymamak 20 ceza puanı

- Yüksek sesle müzik dinlemek 10 ceza puanı

- Şerit değiştirme kurallarına uymamak 20 ceza puanı

Haberin Devamı

- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı

- Hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşmak 15 ceza puanı

- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı

- Cep telefonuyla konuşma 10 ceza puanı

- Emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı