Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

28.07.2016 - 10:28 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavında erteleme kararı alındı. Darbe girişimi nedeniyle bir kez ertelemeye uğrayan ehliyet sınavı ikinci bir erteleme ile ileri bir tarihe atıldı. Böylelikle ehliyet sınavı Ağustos ayı içerisinde yapılacak.

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Gelişen teknolojinin artık her sınıftan ve her bütçeye hitap etmesi sonucu çeşitlilik oldukça artmıştır. Ve toplu taşıma araçları artan nüfus yoğunluğuna göre yeterli gelmemesi sonucu kişiler araç alımlarını artık daha yaygın bir şekilde gerçekleştiriyor. Ülke sınırlarımız içerisinde 18 yaşını dolduran herkes araç sürebilmek için bir sürücü belgesine ihtiyaç duymaktadır. Bu zorunluluk yasalarla zorunlu kılınmıştır aksi halde kişiye ağır para cezası ödemesine yol açar. Eğer sizlerde herhangi bir sınıfa ait olan aracı sürmek istiyor iseniz öncelikle 18 yaşını doldurmanız gerekmektedir. Daha sonra sizlerin seçeceği Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan herhangi bir sürücü kursuna kayıt yaptırmanız gerekecektir. Daha sonra bu sürücü kursunun kendi belirlediği saatler içerisinde sizlere bu belgeyi hak kazandıracak sınava hazırlayan bir eğitim sürecine gireceksiniz.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ehliyet sınavı bu eğitim sürecinin sonucunda iki aşamadan meydana gelen bir sınav sistemidir. İlk sınavınız genellikle teorik bilgilerin oldukça fazla bulunduğu bir yazılı sınav türüdür. Farklı okullarda gireceğiniz bu sınavda ilk yardım, motor, trafik konularına dahil olan ve sürücü kursunda öğrendiğiniz bilgiler test edilmektedir. Bu bilgileri öğrenme amacınız sadece sınavı geçmek için olmaması adına gerekli önlemler ile bu denetim sıklaştırılmıştır. Örneğin arabanızın bölümlerine ait bazı aksanları bilmeniz ve uygulamalı olarak göstermeniz gerekebilir. Bu yazılı sınav sonucu 70 puan ve üstü aldığınız takdirde ikinci aşamada olan sınava girmeye hak kazanmış ve yazılı sınavdan da geçerli not almışsınız demektir. Yeterli barajı geçtikten sonra ehliyet sınavının ikinci aşaması uygulamalıdır.

Haberin Devamı

Bu ehliyet sınavında ise sürücü kursuna ait olan bir araç ile direksiyon eğitimizi ve gerekli diğer tüm eğitimleri uygulamalı bir şekilde araçta bulunan heyete gösterilir. Heyetten alacağınız not 70 ve üzeri olursa ehliyet sınavını başarıyla tamamlamış ve sürücü belgesi almaya hak kazanmışsınız demektir. Fakat trafikte yeterli güvenliği sağlayabilmek ve ehliyet sınavını geçen kişilerin biraz daha tecrübe sağlaması adına son yıllarda sürücü belgelerine yenilikler getirilmiştir. Stajyer ehliyet denilen bu yenilik sayesinde kişinin kendinden tam emin olması sürecinde sınırlamalar ile kaza yapması engellenmiştir.

Ehliyet sınavından geçen kişilere iki yıl kullanmaları için stajyer ehliyet verilmektedir. Bu ehliyet kişiye bazı sınırlamalar ve tedbirler almasını sağlamıştır. Bu sayede kişi trafik bilincini iki yıl boyunca oldukça iyi öğrenmesi amaçlanmıştır. Bu geçen iki yılın ardından normal ehliyet kişilere verilecektir. Temmuz ayında yapılacak olan ehliyet sınavı darbe girişimi nedeniyle Temmuz’un son haftasına ertelenmişti. Ancak yapılan ikinci bir değişiklik ile Temmuz ayında yer alan sınavın 27 Ağustos tarhindekii sınavla birleştirilmesine karar verildi.

Yazarlar