Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda hangi değişiklikler yapıldı?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda hangi değişiklikler yapıldı?

31.10.2017 - 09:50 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı her yıl beş defa düzenlenir. 2017 yılı ehliyet sınavlarının dört tanesi gerçekleştirildi. Son sınav ise Aralık ayında gerçekleştirilecek. Sınavdan başarı ile geçenler ehliyet almaya hak kazanacak. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda hangi değişiklikler yapıldı?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak Sınavda hangi değişiklikler yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ehliyet sınavlarının beşincisi, 23 Aralık 2017 tarihinde saat 14.00’da yapılacak. Sınavın sonuçları 4 Ocak 2018’de ilan edilecek. Sınavdan yeterli puanı alan adaylar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavını da başarı ile geçenler stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Son düzenleme ile ehliyet sınavında bazı değişiklikler de yapıldı.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVLARINDA HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikler kapsamında; sınav süresi 35 dakikadan az olamayacak. Kursta başarısız olanlar 45 gün içerisinde 3 kez daha ön sınava girebilecek.
B sertifika sınıfında sınava giren adaylardan, başarısız olanların oranı yüzde 55 ve üzerinde olması halinde ilgili kurs için işlem yapılacak. Değerlendirmeye alınan aday sayısı 10’un altındaysa işlem gerçekleştirilmeyecek.
Bunlar dışında nüfusu;
10 bin ve 20 bin arasında olan yerlerde 1,
20 bin ve 30 bin arası olan yerlerde 2,
30 bin ve 50 bin arasında olan yerlerde ise 3 sürücü kursu açılması için izin verilecek.
Toplam nüfusu 10 bin altında kalan yerlerde kurs açılamayacak.

Haberin Devamı

Üniversite, yüksekokul ile lise ve dengi okullarda zorunlu trafik ve çevre, ilk yardım ve araç tekniği derslerinden başarılı olduklarını belgeleyen adaylar, belgelendirdikleri dersler için eğitime tabi tutulmayacak. Adaylar sadece sınava girebilecekler.

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN ALINMASI GEREKİR?

Ehliyet sınavında adayların başarılı sayılabilmeleri için en az 70 puan alması gerekir. Sınavda adaylara; ilk yardım, araç tekniği, trafik adabı, trafik ve çevre derslerinden toplam 50 soru sorulur. her bir sorunun değeri 2 puandır. Adaylar en az 35 soruyu doğru cevaplandırarak sınavdan geçmek için gerekli puanı alabilirler. Direksiyon sınavında da adayların başarılı olabilmeleri için gerekli olan puan en az 70’tir. Sınavları başarı ile geçen adaylar, stajyer ehliyet sahibi olmaya hak kazanırlar.

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

Ehliyet sınavından başarılı olan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için adaylara 2 yıl süre verilir. Bu süre içerisinde adayların 70 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 70 ceza puanına ulaşmayan adaylar stajyer sürücülükten çıkarak, normal ehliyetlerini alabilirler. 70 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır. Adaylar, psikoteknik teste tabi tutulurlar. Test sonucuna göre de adayların ehliyet alabilmeleri için yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmesi gerekebilir.