Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

21.11.2017 - 10:39 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavına girecek adaylar, sınav tarihini sorgulamaya başladı. Sınava girecek adaylar, yeterli puanı alıp başarılı olduklarında ehliyet almaya hak kazanacaklar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınav değerlendirmesi nasıl yapılır?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Ehliyet sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenir. Her yıl beş defa yapılan sınavın ilk dört tanesi yapıldı. 2017 yılının son ehliyet sınavı, 23 Aralık’ta yapılacak ve sonuçlar 4 Ocak’ta ilan edilecek. Sınav sonucuna göre adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacaklar.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!



EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?


Ehliyet sınavında başarılı olabilmek için, en az 70 puan alınması gerekir. Sınavda her bir sorunun değeri, 2 puandır. En az 35 soruyu doğru cevaplayıp, 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Sınavda yapılan dört yanlış bir doğruyu götürmez. Bu nedenle adayların sınavda boş soru bırakmaması gerekir. Ehliyet sınavına çalışan adaylar, geçmiş yılın sınav sorularına da bakarak çalışma yapabilirler.
Direksiyon sınavı geçme puanı da 70’tir. En az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavını da geçerek stajyer ehliyet almak için hak kazanır.

EHLİYET SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUR?

Ehliyet sınavı toplam 50 sorudan oluşur. 4 dersten 50 soru sorulur. Bu soruların; 23 tanesi trafik ve çevre dersinden, 12 tanesi ilk yardım dersinden, 9 tanesi araç tekniği dersinden ve 6 tanesi de trafik adabı dersinden sorulur.

DİREKSİYON SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

Direksiyon sınavında ortalama süre 35 dakikadır. Her adayın sınav bitiminden sonra 5 dakika ara verilir. Sınav başlangıcında ilk olarak adaya aracın tanınması ile ilgili çeşitli sorular sorulur. Sorulan sorulara yeterli düzeyde cevap veremeyen adaylar başarısız sayılırlar. Direksiyon sınavının sürüş kısmında, sınav komisyon üyeleri ile birlikte araca binilir. Adayın aynaları kontrol etmesi, koltuğu kendine göre ayarlaması ve emniyet kemerini takması artı puan oluşturur.

Aracın düzgün hareket ettirilememesi, direksiyon hakimiyetinin tam olarak sağlanamaması, dönüş kurallarına, hız limitlerine uyulmaması gibi durumlar da adaya puan kaybettirir. Sınav esnasında adaylar tarafından hata yapılmasının en büyük nedenlerinden birisi de heyecandır. Bu nedenle adaylar, sınav esnasında heyecanlarını kontrol altına alabilmelidir. Sınav sonucunda en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Direksiyon sınavının sonuçları genel olarak aynı gün içerisinde ya da ertesi gün açıklanır.