Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

14.12.2017 - 11:51 | Son Güncellenme:

2017 yılının son ehliyet sınavı yapılacak. Sınavın yaklaşmasıyla ne zaman yapılacağı da sorgulanmaya başlandı. Sınavda başarılı olanlar ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet uygulaması nedir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Ehliyet sınavı, MEB tarafından her yıl 5 defa düzenlenir. Bu yılın son ehliyet sınavı, 23 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Sonuçlar, 4 Ocak’ta açıklanacak. Sınavda yeterli puanı alanlar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavını da geçen adaylar stajyer ehliyet almaya hak kazanacaklar.



EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUR?

Ehliyet sınavında 50 soru sorulur. Soruların derslere göre dağılımı; trafik ve çevre dersi 23 soru, ilk yardım dersi 12 soru, araç tekniği dersi 9 soru ve trafik adabı dersinden 6 soru sorulur.

SINAVDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavında en az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda her sorunun değeri, 2 puandır. En az 35 soruyu doğru cevaplayan adaylar, başarılı sayılırlar. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmez. Adaylar, geçmiş yıllarda çıkan sınav sorularına bakarak da çalışma yapabilirler.

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavında ilk olarak aracın tanınıp tanınmadığı ile ilgili sorular sorulur. Ardından sürüş aşamasına geçilir. Araca binildiği andan itibaren adayın koltuğu ayarlaması, aynaları kontrol etmesi, emniyet kemerini takması artı puan getirir.
Sürüş esnasında adayın direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamaması, hız kurallarına uymaması, eğimli yolda aracı düzgün şekilde hareket ettirememesi, geri geri gidememesi gibi durumlar da adayın puanının düşmesine neden olur.
Sınavda aday güvenli sürüş sağlayamazsa, uzman sürücü aracın başına geçer. Aracı sınav başlangıç yerine getirir. Direksiyon sınavında adayların başarılı olabilmeleri için en az 70 puan alması gerekir. Sınavın sonuçları sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Direksiyon sınavında başarılı olanlar, stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar. Stajyer ehliyet için adaylara iki yıllık süre verilir. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar başarılı sayılırlar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetlerine el konur. Ehliyetine el konulan adaylar, psikoteknik teste girerler. Test sonucunda ehliyet alınabilmesi için yeniden kursa kayıt olunarak sınava girilmesi gerekir. Trafikte ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları;

- Ehliyeti yanında bulundurmamak 5 ceza puanı
- Aracı tescil ettirmeden trafiğe çıkmak 10 ceza puanı
- Emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı