Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

08.02.2018 - 11:01 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavına çok az bir süre kaldı. Adaylar sınav için son çalışmalarını yapıyorlar. Yeterli puanı alan adaylar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar ehliyet sahibi olacak. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınav giriş belgesi nereden alınır?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Ehliyet sınavına sayılı günler kaldı. 2018 yılının ilk ehliyet sınavı, 10 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’da yapılacak. Adaylar sınava giriş belgesini, MEB internet sitesinden T.C. kimlik numarası ile alabilecekler. Sınavın sonuçları, 22 Şubat’ta açıklanacak. Başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Sınavda yeterli puanı alamayanlar ise 21 Nisan’da yapılacak sınava girebilecek.


EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!



EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

SINAVDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Diğer sınavlarda olduğu gibi adayların vereceği dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. Sınava geçmiş yıllarda çıkan sorulara bakılarak çalışma yapılabilir. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında da en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar ve stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar.

EHLİYET SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUR?

Ehliyet sınavında adaylara 4 farklı dersten 50 soru sorulur. Soruların derslere göre dağılımı;
- Trafik ve çevre dersi 23 soru
- İlk ve yardım dersi 12 soru
- Araç tekniği dersi 9 soru
- Trafik adabı dersi 6 soru

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Ehliyet sınavında en az 70 puan alanlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak, atacın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Sorulara yeterli cevaplar veremeyenler başarısız sayılırlar. Sürüş aşamasına geçildiğinde, adayın aynaları kontrol etmesinden emniyet kemerini takmasına direksiyon hakimiyetini sağlamasından hız kurallarına uymasına kadar pek çok noktaya dikkat edilir ve puan verilir. ADayın sürüş esnasında yapacağı her hata puanının düşmesine neden olur.

Sınavda adayın aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi, dönüş kurallarına uyması, emniyet kemerini takması gibi durumlar artı puan getirir. Adayın hız kurallarını ihlal etmesi, araç ile geri geri gidememesi gibi durumlar da puanının düşmesine neden olur.

Direksiyon sınavının süresi ortalama olarak 35 dakikadır. Her adayın sınavından sonra, 5 dakika ara verilir. Sınavın sonuçları da sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde açıklanır ve adaylara ilan edilir.

2018 EHLİYET SINAV TARİHLERİ

Sınav tarihleri Sınav sonuç açıklanma tarihleri
- MTSKS-1 10 Şubat 2018 22 Şubat 2018
- MTSKS-2 21 Nisan 2018 3 Mayıs 2018
- MTSKS-3 4 Ağustos 2018 16 Ağustos 2018
- MTSKS-4 20 Ekim 2018 1 Kasım 2018
- MTSKS-5 22 Aralık 2018 3 Ocak 2019