Gündem Ekonomi bilincimiz yok

Ekonomi bilincimiz yok

20.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kurulu Standard & Poor’un küresel ekonomi okuryazarlık anketinde Türkler dünya seviyesinin gerisinde kaldı.

Ekonomi bilincimiz yok

Dünya genelindeki insanların sadece yüzde 33’ünün ekonomi ‘okuryazarı’ olduğunun açıklandığı ankette, Türkiye’de halkın sadece 24’ünün ekonomi konusunda bilinçli olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

148 ülkede, yaklaşık 150 bin yetişkinle görüşülerek hazırlanan ankette, Norveç, Danimarka ve İsveç’te halkın yüzde 71’inin ekonomi okuryazarı olduğu belirtildi.

Ankette, insanların dünyadaki para akışını, yatırım ve para kazanma konularını anlayıp anlamadığı öğrenilmek istendi. İsrail ve Kanada’da halkın yüzde 68’i, İngiltere’de halkın yüzde 67’sinin ekonomi okuryazarı olduğu belirtildi.

Yemen son sırada

Bu konudaki en kötü ülke ise yüzde 13’lük oranla Yemen oldu. Dünya genelinde kadınların yüzde 30’unun, erkeklerin ise yüzde 35’inin ekonomi konusunda ‘okuryazar’ olduğu ortaya çıktı. Erkekler ve kadınlar arasındaki farkın en yüksek olduğu ülkelerin az gelişmiş ülkeler olduğu ifade edildi.

ABD’de kadın ve erkekler arasındaki fark yüzde 10 oldu. ABD’de ekonomik okuryazarlık oranı toplamda yüzde 57 olarak açıklandı. Ankete katılan kişilere, enflasyon, hesap yapma ve birleşik faiz gibi ekonomi terimleriyle ilgili soru sorulduğu belirtildi.