Ekonomi 1.2 milyon kişilik ‘bayram’ hareketi!

1.2 milyon kişilik ‘bayram’ hareketi!

02.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram tatilinde 1 milyon kişi yurtiçinde, 250 bin kişi ise yurtdışında tatile çıkacak. Uzun tatil uzak ülke turlarını patlatırken, yurtiçinde Antalya, Karadeniz ve Kapadokya ilgi görüyor

1.2 milyon kişilik ‘bayram’ hareketi

Bu yıl Ekim ayının 15’inde başlayacak dokuz günlük bayram tatilinde 1 milyon kişinin yurtiçinde, 250 bin kişinin ise yurtdışında tatile çıkacağı öngörülüyor. Tatilin uzun olması uzak ülke turlarını patlatırken, en çok talep İtalya, İspanya, Balkanlar, Afrika, Uzakdoğu turlarına gösteriliyor. Yurtiçinde ise Antalya başta olmak üzere kıyı şeridi ve kültür turu olarak Doğu Karadeniz, Kapadokya, Kıbrıs en çok ilgi gören destinasyonlar.

Acentelerde yoğunluk
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kurban Bayramı’ndaki dokuz günlük tatilde seyahat acentalarının tatile gitmek isteyenlere fırsatlar sunduğunu belirterek, “Yurtiçi turlarda tatile gideceklerin 1 milyon civarında ve yurtdışında tatile çıkacak kişi sayısının ise 250 bin dolayında olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Rezervasyonlarda yurtiçi turlarda Antalya bölgesi başta olmak üzere sanatçılı gala programlarıyla Kıbrıs turlarının öne çıktığını dile getiren Ulusoy, kültür turlarında ise Doğu Karadeniz, GAP, Kapadokya, Eskişehir ve Safranbolu turlarına yoğun talep gösterildiğini aktardı. Ulusoy, yurtdışı turlarıyla ilgili de şunları söyledi: “Vizesiz ülkeler başta olmak üzere, İtalya, İspanya, Fransa, Orta Avrupa, Balkanlar, Benelüks ülkeleri, Afrika turları, Uzakdoğu, Dubai turlarının yanı sıra gemi turlarına ilgi yoğun.”
Ulusoy, fiyatlarla ilgili de, “Yurtiçinde tatile çıkacak olan bir kişinin 4 gece 5 günlük tur programı için ayırması gereken bütçe 900-1400 TL arasında. Yurtdışına tatile çıkacak olanların 7 gece 9 günlük Avrupa turu için ayırması gereken ücret ise 2.000-2.300 TL arasında bulunuyor” bilgisini verdi.

Son dakikaya bırakanlar
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, bayram tatili için yoğun talep geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Önceden rezervasyon yaptıranlar yanında son dakikacı tatilciler de var. Bundan sonra da talep gelmeye devam edecek. Başta Antalya olmak üzere kıyı bölgeleri yanında kültür turlarına da ilgi fazla. Hava şartlarının da iyi olması nedeniyle her yer iyi satıyor. Fiyatlara da bayram zammı yapılmadı, fiyatlar aylar öncesinden ilan edildi. ”

Haberin Devamı

1.2 milyon kişilik ‘bayram’ hareketi

Suat Özbek Etstur Yurtiçi Operasyon Direktörü:
‘Sanatçılı programlara ilgi var’

Tatil süresinin 9 gün olması nedeniyle son deniz, kum, güneş tatilinden yararlanmak isteyenler ağırlıkta. Fiyat olarak de makul seviyelerin olmasıyla talepte patlama yaşanıyor Otellerin sanatçılı programları çok talep görüyor. Antalya’yı sırasıyla Kıbrıs, Bodrum ve Marmaris takip ediyor. GAP, Kapadokya ve Karadeniz turlarına da talep var.
Etstur Yurtdışı Operasyon Müdürü İlker Lanacı: Yurtdışı tur talebinde yüzde yüz artış sağladık. Uzakdoğu, Dubai daha sonra İtalya, Orta Avrupa ve Benelüks en çok ilgi gördü. Pek çok turumuz dolmuş durumda.

Mete Vardar Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı:
‘Tam beklediğimiz bayram tatili’

Tatilin dokuz gün olması ve havanın güzel bir mevsime denk gelmesi turizmciler olarak bizlere de bayram yaşatıyor. Talepte patlama var. Yurtdışı turlarımızın hemen hemen tamamı doldu. Sekiz binin üzerinde kişiyi bu bayram yurtdışında tatile götürüyoruz. Roma, Floransa, Budapeşte, Uzakdoğu çok tercih edildi. Balkanlara yoğun talep var. Yüzde yüze yakın doluluğa yaklaştık. Son birkaç yerimiz kaldı. Yurtiçinde de ekim ayı olması nedeniyle güney sahilleri otelleri talep alıyor. Sanatçılı programlar tercih ediliyor. Kültür turlarında da Karadeniz ve GAP ilk başta tercih edilen bölgeler.

Haberin Devamı

Gökhan Dedeoğlu Setur Pazarlama Müdürü:
‘Uzun destinasyona talep patladı’

Yurtdışı paketlerimizin hepsi üç hafta önceden doldu, satışı kapattık. Uzun destinasyonlara güzel talepler aldık. Doğu, Batı ve Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Nepal ve Uzakdoğu turlarımızın tamamı satıldı. Bunun yanında Roma, Londra, Paris, Viyana gibi yakın başkentlere de talep güzel oldu. Tatilin uzun olması talebi patlattı. Yurtiçinde de ilk önce Antalya satılmaya başladı. Daha sonra Bodrum ve Çeşme. Tatil fityatları ise yurtdışında ortalama 2000-2500 Euro arasında, yurtiçinde ise 2000-2500 TL arasında oldu. Uçaklarda da yer kalmadığı için son dakikaya kalınmamalı.

Sarp Özkar Prontotour Pazarlama Müdürü:
‘Vize almak için son günler’

Şu anda turlarımız yüzde 95 civarında satıldı. 9-10 günlük ve 3-4 günlük paketlere talep var. Ortadoğu’da sıkıntı olduğu için Mısır’ı satmadık, Beyrut’a da talep azaldı. Onun dışında uzak bölgeler olan Güney Afrika, Amerika, Küba, Uzakdoğu sattık. İtalya, Budapeşte, Viyana, Prag ve Balkanlar en çok talebi gördü. Vizeli ülkelere gidecek olanlar için son günler. Elçilikler de birkaç güne kapanıyor. Vizesiz ülkelere de talep var. Vizesiz ülkelerde birkaç gün daha son kalan yerler değerlendirilecek. Yurtiçi turlarda Karadeniz, Kapadokya ilgi görüyor. Yurtdışında fiyatlar 249 Euro’dan başlıyor.