Ekonomi 1.5 milyar dolar böyle duman oldu

1.5 milyar dolar böyle duman oldu

29.09.2011 - 10:45 | Son Güncellenme:

Polisin sigara kaçakçılarına yönelik 1.5 yıl süren takibi sonlandı. Ünlü sigara şirketi European Tobacco'nun yöneticisinin de aralarında bulunduğu 33 kişi tutuklandı.

1.5 milyar dolar böyle duman oldu

Polisin sigara kaçakçılarına yönelik 1.5 yıl süren takibi sonlandı. Ünlü sigara şirketi European Tobacco'nun yöneticisinin de aralarında bulunduğu 33 kişi tutuklandı. Çete, Türkiye'yi 1.5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratmış Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) 15 ilde uluslararası sigara kaçakçılığı yapan şebekeye yönelik operasyonu tamamlandı. Gözaltına alınan 50 kişiden 33'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklanan isimler arasında Türkiye'nin 4. büyük sigara şirketi European Tobacco A.Ş'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Hulusi Kaymaz da bulunuyor.

KOM Polisi sigara çetesini çökertmek için 1,5 yıl çalıştı. Bu çalışmada European Tobacco A.Ş.'nin Türkiye'de ürettiği 245 milyon paket sigara takip edildi. Çalışmaya göre ihracat vaadiyle vergisiz üretilen sigaralar yurtdışına çıkartılıyor.

Dubai, Irak ve Bulgaristan gibi ülkelerden tekrar yurda sokularak piyasaya sürülüyordu. Ayrıca, sigara ihraç edilmiş gibi gösteriliyordu. Çalışmalar sonucu 3 gemi, 2 TIR ve 9 kamyonda 2 milyon 400 bin paket sigara ele geçirildi. Sigaraların yüzde 85'i European Tobacco'ya ait.

90 DOLARA ÇIKIYOR 800 DOLARA DÖNÜYOR

Haberin Devamı

Firmanın ürettiği sigaraların vergisiz piyasaya sürülmesi için iddialara göre şebeke elemanı Mehmet T. görev alıyordu. 14 kez sigara kaçakçılığından hakkında işlem yapılan Mehmet T. polise verdiği ifadede vergisiz bir koli sigaranın yurtdışına 90 dolara çıkartıldığı, kaçak yollarla sokulan aynı sigaranın Türkiye'ye de 800 dolara satıldığını anlattı.


Polis Tobacco'nun tüm hesaplarını incelemeye alacak. Sigara kaçakçılığından Türkiye yılda 4 milyar dolarlık vergi kaybı yaşıyor. Çetenin gerçekleştirdiği kaçakçılıkta, bu paranın yüzde 35'ini yani 1,5 milyar doları kapsadığı öğrenildi.

Devrim Tosunoğlu/Akşam