Ekonomi 1 milyar dolarlık el koyma talebi!..

1 milyar dolarlık el koyma talebi!..

15.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova hakkında ABD’de sürdürülen rüşvet soruşturması kapsamında, ikisi Avrupa ve biri de Rusya merkezli olan üç büyük telekom şirketinin karıştığı dava ile ilgili yaklaşık 1 milyar dolarlık malvarlığının dondurulması istendi.

1 milyar dolarlık el koyma talebi..

Amerikan yetkililerinin bugüne kadar yürüttüğü en büyük kıtalararası yolsuzluk soruşturmalarından biri olarak kabul edilen olay kapsamında savcılar, Hollanda merkezli Vimpel Com, Rusya merkezli MTS ve İsveç merkezli Telia Sonera şirketleri tarafından sağlanan 1 milyar dolara yaklaşan malvarlığının dondurulması talebini Avrupalı meslektaşlarına ilettiği kaydediliyor. Söz konusu şirketlerin, Özbekistan’da faaliyet gösterebilmek amacıyla Cumhurbaşkanı’nın büyük kızı Kerimova’nın şirketlerine yüz milyonlarca dolar verdiği iddiasını araştıran savcılar, bu paraların offshore şirketler aracılığıyla ödendiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Devam ediliyor

Vimpel Com ve MTS hisseleri ABD borsalarında işlem gördüğü için ABD adalet yetkilileri bu şirketlere karşı dava açma hakkına sahip. ABD Adalet Bakanlığı, rüşvet davası soruşturması kapsamında bu iki şirketin 300 milyon dolarına el koyduğu hatırlatılıyor. Martta da ABD, İsveç’ten bu ülkedeki bir bankada tutulan 30 milyon dolarlık paraya el konulmasını, İsviçre’den de bir villanın da bulunduğu 640 milyon dolarlık para ve malvarlığının dondurulmasını talep ettiği hatırlatılıyor.

Organize suç ve yolsuzluk aydınlatma projesi örgütü (OCCRP) Gülnara Kerimova’nın ülkesinde çalışan iletişim teknolojisi operatörleri şirketlerinden 1 milyar dolardan fazla rüşvet aldığını belirlediğini açıklamıştı. Kerimova’nın, bir yıldan uzun süredir ev hapsinde tutulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yüksek fiyattan

Kendisini “şair, soprano, tasarımcı” olarak tanıtan Kerimova’nın 2004 - 2011 arasında bu üç şirketin Özbekistan’da faaliyet gösterebilmesi için kolaylıklar sağladığı, karşılığında bu üçlünün Kerimova’nın şirketlerine kaynak aktardığı öne sürülüyor. Savcılara göre TeliaSonera, MTS ve Vimpelcom, Özbekistan operasyonlarının bazı hisselerini, Kerimova’nın şirketine satıp, daha sonra yüksek fiyatlarla geri aldılar.