Ekonomi 10 binler kulübüne girdi Octavia ile % 30 büyüyecek

10 binler kulübüne girdi Octavia ile % 30 büyüyecek

21.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yılki satışlarıyla Türkiye’yi, Skoda’nın en fazla satış yaptığı ilk 15 ülke arasına sokan Yüce Auto, yeni Octavia ve Rapid sayesinde 2013’te de yüzde 30 büyümeyi hedefliyor

10 binler kulübüne girdi Octavia ile % 30 büyüyecek

Skoda’nın Volkswagen Grubu’yla birleşmesi sonrasında geliştirdiği ilk model olan ve markanın tüm dünyada en çok satılan modeli haline gelen Octavia, üçüncü nesliyle nisan ayı başında Türkiye’de piyasaya çıkacak. Türkiye’de geçen yıl 10 bin adedin üzerinde Skoda satarak “10 binler kulübü”ne giren Yüce Auto, 2013’te de yeni Octavia ve Rapid’in yardımıyla yüzde 30 büyüme hedefliyor.
Yüce Auto Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Emir Berduk Marşan, 2012 yılında Türkiye’deki Skoda satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 33 artış yakaladıklarını hatırlatarak, “Bu sayede Yüce Auto olarak, Skoda’nın faaliyet gösterdiği 100 ülke arasında ilk 10 bin adet ve üzerinde satan ilk 15’e girmeyi başardık. Bu yıl da hedefimiz 13 bin-13 bin 500 adet seviyelerine ulaşarak yine yüzde 30 büyümek” dedi. Yeni Octavia’nın, bugüne kadar olduğu gibi 2013’te de büyüme hedeflerine yardımcı olacağını belirten Marşan, “Geçen yıl satışlarımızın yüzde 30’unu Octavia oluşturdu. Bu yıl da benzer bir katkı bekliyoruz. Ayrıca bu hedefimizde, yeni Rapid de etkin rol oynayacak” diye konuştu. “10 binler kulübü” olarak nitelenen ülkeler arasına girerek Skoda dünyasında önemli konuma geldiklerini vurgulayan Marşan, “Bu sayede fabrikanın Türkiye’ye bakışı değişti. Autoshow Fuarı’na Skoda CEO’sunun katılması, bunun en belirgin kanıtı” ifadesini kullandı.

Bayilerin yüzü değişecek
Bu yıl 3 bin adede yakın yeni Octavia, 2 bin 400 adet civarında da Rapid satmayı öngördüklerini belirten Marşan, “Yeni Octavia nisan başında Türkiye’de olacak. Rapid’i de yakın bir zamanda getireceğiz. Bu iki modelle filo pazarında da etkin olmak istiyoruz. Bu yüzden ilk kez Octavia’da filo kiralama şirketlerine yönelik de tanıtım yapacağız” dedi.
Satışların artmasıyla birlikte bayilik taleplerinin de arttığını, bu yıl iki yeni bayinin daha eklenerek sayının 34’e çıkacağını anlatan Marşan, 2013’te yeni logoyla birlikte bayi konseptinin de değişeceğini, ilk etapta 10 bayinin yeni yüzüyle hizmet vermeye başlayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Üç motor seçeneğİ
Yeni Octavia, ilk etapta 1.4 TSI (140 HP) benzinli ve 1.6 lt TDI (105 HP) dizel motorlarla getirilecek. 1.2 lt (105 HP) ise planlar arasında. DSG otomatik şanzıman seçeneği, öncelikle 1.6 lt dizel motorda olacak, ardından 1.4 lt benzinli versiyonda da sunulacak. Aracın fiyatıysa şimdilik belli değil.

Genlerini korudu daha iyisini yaptı
Skoda’nın tamamen yeniden geliştirdiği yeni Octavia, üçüncü nesliyle yollara çıkmak için gün sayıyor. Markanın ve modelin genlerine sadık kalan mühendislik ekibi, bununla birlikte yeni Octavia’yı daha ileri taşımayı başarmış. Nitekim yeni nesil Octavia’nın satış hedefi yılda 400 bin adet. “Markanın Kalbi” diye nitelendirilen yeni Octavia, motor bölümünün kısaltılması, dingil mesafesinin de uzatılmasıyla eskisine göre genişlemiş. Yandan tasarımı bir coupe gibi görünen yeni Octavia’nın arka kapısındaysa ona özel bir çizgi dikkat çekiyor. Yeni Octavia, önceki nesline göre 90 mm daha uzun ve 45 mm geniş. Dingil mesafesindeki artış, iç mekanda ferahlık yaratırken, arka koltuklardaki diz mesafesi de artmış. Bagaj hacmi de 590 lt. Arka camla birlikte açılan arka bagaj kapağı, yeni Octavia’da da korunmuş.

Haberin Devamı

Daha fazla konfor
Yeni Octavia’da daha konforlu bir iç mekan yaratılırken, işlevsel çözümler de sunulmuş. Bagajda eşyaların savrulmasını önleyen fileler, çift taraflı zemin kaplaması, benzin deposu kapağına gizlenmiş buz kırıcı, kapı panelinin içinde çöp kutusu gibi ayrıntılar standart veya isteğe bağlı işlevsel detaylardan bazıları. Araçta yeni güvenlik donanımları da var. Bir Skoda’da ilk kez kullanılan “Adaptif Sürüş Yardımcısı”, öndeki otomobille önceden belirlenen mesafeyi koruyor. Gerektiğinde uzun ve kısa farları otomatik ayarlan “Akıllı Aydınlatma Asistanı”, otomatik park edilmesini sağlayan “Otomatik Park Yardımcısı”, trafik işaretlerini algılama sistemi, acil frenleme fonksiyonlu “Sürüş Yardımcısı”, “Şerit Takip Asistanı” standart veya isteğe bağlı diğer güvenlik donanımlarından.

İhracat adetlerinde Renault ilk sırada

Haberin Devamı

Geçen yıl Türkiye’den ihraç edilen 745 bin 354 aracın üçte biri, Oyak Renault fabrikalarından çıktı. Oyak Renault adet bakımından da ihracat lideri oldu.
Geçen yıl 227 bin 162 adet otomobil ihraç eden Oyak Renault, yeni modellerinin de etkisiyle ihracat adetlerini 2011 yılına göre artırdı. Şirket, 2011’de 225 bin 285 araç ihraç etmişti.
İhracat adetleri bakımından ikinci, 191 bin 149 adetle Ford Otosan olurken, 2011’e oranla rakamsal olarak azalma dikkati çekti. Ford Otosan, önceki yıl 211 bin 380 adet araç ihraç etmişti. Adet olarak düşüş yaşayan Tofaş ise, 2012’de 154 bin araç ihraç etti. Tofaş’ın 2011 adetleri 180 bin 690’dı.

İsrail’e ihracat artacak
OSD verilerine göre geçen yıl Hyundai Assan 67 bin 453, Toyota 63 bin 549, Karsan 10 bin 994, Honda Türkiye ise 7 bin 959 adet ihracat gerçekleştirdi. 2011’de Hyundai Assan 64 bin, Toyota 81 bin 233, Karsan 15 bin 119, Honda ise 5 bin adet araç ihraç etmişlerdi. İhracatın kalan bölümü ise Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) üyesi otobüs, kamyon ve traktör üreticilerine ait.
Türkiye ile İsrail arasında soğuk rüzgarlar esmesine karşın, İsrail’in Türkiye’den araç ithalatında artış beklendiği bildiriliyor. Globes internet sitesinin haberine göre, Türkiye, geçen yıl İsrail’e 18 bin adede yakın otomobil ihraç etti. Haberde, bu rakamın 2013 ve 2014’te yeni modellerle artmasının beklendiği vurgulanırken, bu sayede İsrail pazarının yüzde 15’inin Türkiye’de üretilen araçlardan oluşacağına dikkat çekildi.
Bu yılın son çeyreğinde yeni Toyota Corolla ve Kocaeli tesislerinde üretilecek yeni Hyundai i10 modellerinin İsrail pazarında da satılmaya başlanacağı hatırlatılırken, Bursalı yeni Renault Clio’nun da yaz aylarında İsrail’de satışa sunulacağı bildirildi. Haberde Honda’nın Türkiye’deki tesisinde 2014’te yeni bir model üretimine start vereceğini öngörüsü dikkat çekti.

Haberin Devamı

Yeni Mazda6 nisanda geliyor

Japon üretici Mazda’nın yeni “KODO-Hareketin Ruhu” tasarım felsefesiyle şekillendirdiği yeni nesil Mazda6, nisan ayında Türkiye’de satışa sunuluyor. Araç, 117 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılacak.
Markanın yeni “Skyactiv” teknolojili motorlarıyla donatılan ikinci modeli olacak yeni Mazda6’da, yakıt tüketimini azaltıcı tüm yenilikler uygulanmış. İlk etapta 2.0 lt’lik (165 HP) benzinli motor ve 6 ileri otomatik şanzımanla birlikte Türkiye’ye getirilecek yeni Mazda6, bu motor ve şanzımanla fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 5.9 lt yakıt tüketiyor.
Tasarruf için bir ilk
Yeni Mazda6, markanın yakıt tasarrufu sağlayan enerji geri kazanımı sağlayan “i-ELOOP”la donatılmış ilk modeli olacak. “Akıllı Enerji Döngüsü” ifadesinin kısaltması olan i-ELOOP, aracın elektrikle çalışan sistemlerine güç sağlayacak enerjinin bir bölümünü, frenleme sırasında geri kazanıyor. Bu elektrikiği depolama için de araca bir “kapasitör” eklenmiş. Mazda6, aynı zamanda bu sistemi kullanan dünyadaki ilk binek araç. i-ELOOP, yakıt tüketiminde yüzde 10 civarında azalma sağlıyor.
Güvenlik açısından da yüklü bir donanıma sahip yeni Mazda6, kazaların önlenmesine yardımcı olmak ve herhangi bir kaza durumunda kazanın şiddetini azaltmak üzere tasarlanan “i-ACTIVSENSE” teknolojisine sahip.
Mazda’nın yeni nesil modellerinin ikincisi olan Mazda6’nın, bu nedenle sadece dinamik tasarımıyla değil, teknolojileriyle de dikkat çektiğini belirten Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, yeni Mazda6’nın Türkiye’de 117 bin TL anahtar teslim fiyatıyla satışa sunulacağını söyledi.

Haberin Devamı

İsveçli bakan Volvo’nun hibritini ülkesinde değil İstanbul’da dened

Otomobillere düşkün olan İsveç Ticaret Bakanı Dr. Ewa Björling, Türkiye ziyaretinde kendisine tahsis edilen Volvo V60 Plug-in Hybrid’i test etti. İsveçli markanın, aküleri prizle de şarj edilebilen hibrit modelini kendi ülkesinde değil, ilk kez İstanbul’da gördüğünü ve çok beğendiğini belirten bakan Björling, test sürüşü de yaptı.
Bakan, “Otomotiv sektörü benim özel ilgi alanım. Yarış pistinde araç kullanacak derece otomobile düşkünüm” dedi.
V60 Plug-in Hybrid, sadece dizel motor, dizel-elektrik hibrid bir arada ya da sadece elektrikli olarak kullanılabiliyor. Elektrikli olarak 50 km yol yapabilen araç, 215 HP dizel ve 70 HP elektrik motora sahip.

Sürücünün ne istediğini gözünden anlayabiliyor!

Hyundai’nin yeni nesil tasarım unsurlarını taşıyan ve mevcut Genesis modelinin gelecekteki versiyonu olarak kabul edilen “HCD-14 Genesis” konsepti, Detroit’teki fuarda sergilendi.
Markanın yeni nesil çevre dostu elektrikli otomobiller kuşağına dahil HCD-14 konsepti, akıcı bir tasarıma sahip. Yeni HCD-14 konsepti, ayrnı zamanda markanın sıvı-metal tasarım dilini yansıtıyor. Cesur gövdeye, özellikle ön kısımda oldukça dik bir ızgaraya sahip konsept, devasa jantlarıyla da dikkat çekiyor.

Güvenlikte farklı nokta
Otomobilin en önemli özelliğiyse, aktif sürüş güvenliğine yönelik yeni teknolojisi.
Hyundai mühendisleri, sürücünün gözlerini yolda tutmak için sezgisel bir ara birim geliştirmiş. Bu yüzden orta konsolda düğmeler ve kollar yok. Sürücünün göz hareketlerini sürekli olarak tarayan, nereye odaklandığını saptayan “eye-tracking” sistemi var. Bu sistem, aynı zamanda el hareketlerini de tanıyabiliyor ve sürücünün ulaşmak istediği navigasyon, multimedya birimleri, ses kontrolleri, klima ve bir çok sistemin işlevlerini otomatik olarak aktif hale getirebiliyor.

Batman’in aracı 4.2 milyon, Bush’un pikabı 300 bin $

Ünlü çizgi karakter Batman’in televizyon dizisinde kullandığı efsanevi otomobili “Batmobile”, ABD’de düzenlenen bir açık artırmada 4.2 milyon dolara alıcı buldu. Aynı müzayedede ABD’nin eski başkanı George W.Bush’un Ford pick up aracıysa sadece 300 bin dolara satıldı. ABD’deki Barrett-Jackson müzayede evi tarafından düzenlenen açık artırmada satışa çıkan orijinal Batmobile, Arizonalı işadamı Rick Champagne’in oldu. Araca 4.2 milyon dolar ödeyen Champagne, dizinin yayımlandığında 10 yaşında olduğunu hatırlatıp, “Hayallerim gerçek oldu” dedi. Araç Lincoln Futura modelinden geliştirilmiş.

Leno bile artıramadı!
Aynı müzayedede satışa sunulan ve elde edilecek gelirin hayır işlerine bağışlanacağı açıklanan eski başkan George W. Bush’a ait 2009 model Ford F-150 pick up ise, sadece 300 bin dolara alıcı bulabildi. Aracın müzayededeki tanıtımını ünlü sunucu Jay Leno yaparken, fiyatın düşük kalmasına engel olamadı.

GM CEO’su da sattı

General Motors CEO’su Dan Akerson, sahibi olduğu 1958 model Corvette otomobiliyle, hayır işleri bu müzayedede vedalaştı. Daha önce eşiyle birlikte Detroit bölgesinin yeniden yapılandırma çalışmalarına yaklaşık 1 milyon dolarlık bağış yapan Akerson, araç satışından elde ettiği parayı da bağışlayacaktı. Bu turkuvaz renkli Corvette, açık artırmada 270 bin dolara alıcı buldu. 245 HP’lik V8 motora sahip araç, 1958’de üretilen 510 adet turkuvaz araçtan biriymiş.

Clark Gable’ın Mercedes’i

Ünlü otomobillerin satıldığı Barrett-Jackson müzayede evinin açık artırmasında bir başka ünlü otomobil daha vardı. Bu 1955 model 300 SL Mercedes, ünlü aktör Clark Gable’a aitti. 1955’ten öldüğü 1960’a kadar Gable’ın garajında olan ve tüm dünyada aranan klasiklerden olan bu kapıları yukarı doğru açılan Gullwing (martı kanat), müzayedede 1.85 milyon dolara yeni sahibini buldu.

İlk üretime 1.1 milyon $

Detroit Fuarı’nda geçtiğimiz günlerde tanıtılan 7. nesil Corvette’in ilk örneği de, açık artırmayla satıldı. Yine geliri hayır işlerinde kullanılacak “1 şasi numaralı” yeni Corvette ZR1, 1.1 milyon dolara satıldı.