Ekonomi 10 milyar $ hedefi için umutlu bekleyiş

10 milyar $ hedefi için umutlu bekleyiş

17.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya ve Ukrayna arası gerginlik Türk ihracatçılarını tedirgin ediyor. DEİK Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, 7.4 milyar dolarlık iş hacmini 10 milyar dolara çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, "Bir olumsuzluk olmayacağını umuyoruz" dedi.

10 milyar $ hedefi için umutlu bekleyiş

HANİFE BAŞ
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik bu ülkeyle iş yapan Türk iş insanlarını da tedirgin etti. Türkiye ile Ukrayna arasında 7.4 milyar dolarlık iş hacmi bulunuyor.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, gerginlik dolayısıyla şu anda işlerinde bir etkilenme olmadığını belirterek, “Bir duraklama yok, iş ilişkileri devam ediyor. Bir olumsuzluk olmayacağını umuyoruz” dedi.

Serbest ticaret var

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 7.4 milyar dolar olduğu bilgisini veren Çetin, “2021 yılında Türkiye, Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık ürün sattı. Ukrayna’dan 4.4 milyar dolarlık ürün aldık. Bu ülkeye tekstil ürünleri, makine ve aksamları, savunma sanayiyle ilgili ürünler satıyoruz. Ukrayna’dan yüklü miktarda tahıl, buğday, mısır ve yem hammaddeleri alıyoruz. Demir çelikle ilgili satın almalar da var. Türkiye’nin ülkede yatırımı da çok. İnşaat işleri, müteahhitlik, yol, köprü, tünel yapımları var. Serbest Ticaret Anlaşması’ndan sonra başka yatırımlar da olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Çetin, 2022 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefinin de bulunduğunu aktararak, “7.4 milyar doların çok üzerine çıkmak istiyoruz. Çünkü Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Birkaç yılda 10 milyar doları yakalarız” diye konuştu.

Ruşen Çetin, pandemide bu ülkeyle ticaretin de olumsuz etkilenmediğini dile getirerek, hatta bu süreçte Ukrayna’yla ticarette artış yaşandığını da kaydetti.

10 milyar $ hedefi için umutlu bekleyiş

Turizmciler kaygı duyuyor

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm açısından hem Rusya hem de Ukrayna pazarının çok önemli olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

“Bu iki pazarın misafir sayılarımızdaki ağırlığı çok yüksek. O nedenle bu iki ülke arasındaki gerilim bizi çok kaygılandırıyor. Bir an önce bu gergin ortamın yatışması ve savaşa mahal verecek bir durumun ortaya çıkmamasını umuyoruz. Son gelişmeler bize olumlu sinyal veriyor. Umarım süreç böyle devam eder. Olaylar yatışırsa bu yaz sezonunda bu iki kaynak pazardan beklediğimiz turist sayısı etkilenmez.”

2 milyon turist

Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanan anlaşmayla iki ülke vatandaşları vizesiz seyahat edebiliyor. Ruşen Çetin, “Türkiye’ye Ukrayna’dan geçen yıl 2 milyon turist geldi. Bizden de 500 bin kişi gitti. İki ülke arası turizm potansiyeli çok yüksek” dedi.

Haberin Devamı

Rakamlarla ticari ilişkiler

- Türkiye ile Ukrayna arasında 7.4 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Bunun 4.4 milyar doları ithalat, geriye kalanı ihracat.

- Ukrayna’nın 2 milyar dolar üzerinde ihracat hacmi olan 5 pazarı bulunuyor. Ukrayna’nın ürün bazında ihracatında özellikle ayçiçeği yağları, buğday ve mısır gibi ürünler ön plana çıkmaktadır. Bu ürünler Ukrayna ihracatının yaklaşık yüzde 23.2’sini oluşturuyor.

- Ukrayna’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın yüzde 70’ini tahıl ve metal ürünleri oluşturuyor.

- Ukrayna’da 700 civarı Türk firması bulunuyor. 4.1 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Türkiye son 5 yıllık süreçte Ukrayna’ya en fazla yatırım yapan ülke konumunda.

- Türk müteahhitlik sektörü Ukrayna’da bugüne kadar 6.3 milyar dolar değerinde 184 projeye imza attı.