Ekonomi 15 yıl 750 binlik pazar olsun ama istikrar sürsün

15 yıl 750 binlik pazar olsun ama istikrar sürsün

13.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye pazarının, mevcut performansının Avrupa’yla karşılaştırıldığında çok iyi durumda olduğunu söyleyen Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, “Keşke 15 yıl boyunca 750 binlik pazar olsa, razıyız. Yeter ki istikrar olsun” dedi.

15 yıl 750 binlik pazar olsun ama istikrar sürsün


Otomotiv sektöründe yatırımların çok büyük, kar marjlarının ise çok düşük olduğunu hatırlatan Bilaloğlu, gerek bayi gerekse de distribütör ya da üretici için en önemli şeyin istikrar olduğunu söyledi. Bilaloğlu, “Keşke arka arkaya 15 yıl boyunca 750 bin adetlik pazar olsa, biz de hesaplarımızı ona göre yapabilsek. Bir yıl 1.5 milyon olup, ertesi yıl 500 binlere düşmesi, yatırımları da zora sokuyor” dedi.

Türkiye’den 1 milyonluk alım
Bu yıl satışlarda yüzde 20’nin üzerinde daralma beklerken, şu an yüzde 10-15 arasında düşüş öngördüklerini söyleyen Bilaloğlu, “Yıl sonu toplam satışlar 820-850 arasında gerçekleşir. Bu da geçen yılla kıyaslandığında gayet iyi bir rakam” diye konuştu. Doğuş bünyesindeki Volkswagen, Audi, Porsche ve Seat gibi markalarda toplam satış hedeflerinin bu yıl 100 bin adedin biraz üzerinde olduğunu kaydeden Bilaloğlu, geçen yıl bu rakamın 104 bin olduğunu hatırlattı. Bilaloğlu, pazar daralırken, satışlarının aynı kalmasına çalışacaklarını söyledi.

Doğuş Grubu markalarının Türkiye’de satış liderliğinin, cari açık açısından herhangi bir sıkıntı yaratacağını düşünmediğini belirten Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Bilaloğlu, Volkswagen Grubu’nun yüzde 100 Türk sermayeli yan sanayi şirketlerinden yaptığı alımların arttığına dikkat çekti.

Bunun tutarının yaklaşık 400 milyon lira olduğunu söyleyen Bilaloğlu, Türkiye’de üretim yapan küresel şirketlerden yaptığı alımların da eklenmesiyle bu rakamın geçen yıl 1 milyar lirayı bulduğunu ifade etti.

VW Grubu’nun Türkiye’de bu iş için bir ekip kurduğunu da vurgulayan Bilaloğlu, “Dolayısıyla VW’nin Türkiye ekonomisine ve yan sanayisine çok ciddi anlamda katkı sağladığını söyleyebiliriz. Üstelik buradaki ekip, bizim de yardımlarımızla Türkiye’deki yan sanayi firmalarını sürekli olarak taramaya da devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.