Ekonomi 17 bin kadına teknoloji öğretti

17 bin kadına teknoloji öğretti

27.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Teknosa, ‘Kadın için Teknoloji’ programı kapsamında 11 yılda 17 bin kadına teknolojiyi öğretti. Genel Müdür Bülent Gürcan, “2019’da 2 bin kadına, 2023’te ise 25 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi

17 bin kadına teknoloji öğretti

Türkiye’de kadınların teknoloji okuryazarı olması için düzenlenen sosyal sorumluluk projeleri devam ediyor. Teknosa, ‘Kadın için Teknoloji’ projesi kapsamında 11 yılda 66 ilde 17 bin kadına teknolojiyi öğretti. 2018 yılında eğitim verilen iller Kırklareli, Bursa, Aydın, Manisa, Adıyaman, Adana, Hatay, Trabzon, Kayseri oldu. Yılın son eğitimi Hatay’ın Payas ilçesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kadın için Teknoloji projesinin Hatay ayağında Payas STEM’de eğitim alan 31 kadına sertifikalarını veren Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, Habitat Derneği ile yürütülen projede 2019 yılında 2 bin kadına, 2023’te 25 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Gürcan, toplumsal cinsiyet eşitliği adına ‘teknoloji erkek işidir’ algısını yıkmak ve kadınları dijital okuryazar yapmak istediklerini kaydetti. Eğitimlere katılan kadınların yüzde 66’sı ilk, orta veya lise, yüzde 34’ü ise üniversite mezunu. Yüzde 52’si ev kadını, yüzde 30’u öğrenci ve yüzde 18’i çalışan-emekli.

Özgüven kazandırdı

Bülent Gürcan, programa katılan kadınların kazanımlarına da değinerek, “Her şeyden önce ‘özgüven’ kazanıyorlar. Özgüven kadınlara kendilerini güçlü hissettirdiği gibi çevrelerine de sahip olduğu gücü yansıtmalarına vesile oluyor. Eğitim sonunda kadınlar kendini eşit ve güçlü hissediyor. Geçen yıllarda eğitim alan kadınlar arasında yapılan araştırmalar, katılımcıların teknoloji sayesinde sosyal çevresini genişlettiğini, e-devlet işlemlerini aktif olarak kullandığını, sosyal medya üzerinden el emeklerini, evde ürettiklerini tanıtarak ticaretini yapma fırsatı yakaladığını ortaya koyuyor” dedi.

Haberin Devamı

Kadın ve erkeklerin teknoloji ile kurduğu bağa bakıldığını da belirten Gürcan, “Teknoloji ile ilk yakınlaşma bir heves ve eğlence olarak başlıyor. Üniversiteli erkeklerde teknoloji dendiğinde roketten yapay zekaya kadar geniş çerçevede bir algılayış var.

Aynı yaş grubundaki kadınlarda ise teknoloji olarak akıllı telefon ve sosyal medya ön plana çıkıyor” diye konuştu.

Eğitim saati iki kata çıktı

Teknoloji için Kadın eğitimlerinde bilgisayar kullanım alanları ve temel kavramları, internete giriş ve e-posta gönderimi, Microsoft Word, Excel ve Powerpoint programlarının genel uygulamaları, sosyal medya ve mobil cihaz kullanımı işleniyor. Habitat Derneği’nin geniş iletişim, genç gönüllü ve operasyon ağından yararlanılıyor. Teknoloji eğitimlerini de genç gönüllüler veriyor. Eğitim süresi son yıllarda gelen talep üzerine 2 katına çıkarıldı ve 16 saat olarak gerçekleştiriliyor.
Eğitimler genelde 20 kişilik gruplar şeklinde veriliyor. Yoğunluğa göre daha sonraki aylarda eğitim tekrarlanıyor.

Haberin Devamı

17 bin kadına teknoloji öğretti

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan ve Payas Belediye Başkanı Bekir Altan eğitim alan kadınlara sertifikalarını verdi.

40 milyon TL yatırım yaptık

Teknosa’nın 2018 performansını da değerlendiren Bülent Gürcan, şunları söyledi: “2018’de hazirana kadar herşey normaldi. Ama sonra fiyatlar arttı. Taksit sayıları da düşünce tüketici frene bastı. Özellikle cep telefonu satışları eylül ayında çok düştü. Genel pazar büyümesi eylülde yüzde 12 oldu. Kurun yükselmesinden sonra pazara yeni gelen pahalı telefonların satışlarında düşüş yaşandı. Toplam satışlarda cep telefonunun payı yüzde 43.

Bu oran geçen yıllarda daha yüksekti. 2018’de Teknosa olarak yeni mağaza açmadık, mağaza da kapamadık. Daha verimli çalışmaya odaklandık. Altyapıya 40 milyon TL yatırım yaptık. İnternet sitemizi yeniledik. 2019’da da yine aynı oranda yatırım planımız
var. 2019 da kolay bir yıl olmayacak. Yılı 3 milyar TL’lik ciroyla kapatırız.”