Ekonomi 185 ülkeye 2 milyar euro’luk ilaç ihracatı

185 ülkeye 2 milyar euro’luk ilaç ihracatı

10.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın 2024 bütçe teklifini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunan Fahrettin Koca, “8 bin 855 hekim kamuya döndü. Mevcut kısıtlara rağmen 185 ülkeye yaklaşık 2 milyar euro’luk ilaç ihracatımız var” açıklamasında bulundu.

185 ülkeye 2 milyar euro’luk ilaç ihracatı

HANDE ATILGAN / Ankara - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığının 2024 bütçe teklifini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu. Sağlık camiasının çalışma şartları ve ilaç üretimini sunumunda öne çıkaran Koca, Gazze için yapılan girişimlerdeki son durumu da aktardı. Koca, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

ÖNCE KANSERLİ ÇOCUKLAR: İsrail Sağlık Bakanı ile görüştüm. Tedavisi yarım kalan kanser hastası çocukları en yakın sürede Türkiye’ye getirmeye başlayacağız. Ayrıca, yola çıkan (Alsancak Limanı’ndaki) Gazze gemisi ile ilaç, tıbbi cihaz, 8 adet sahra hastanesi, 20 ambulans ve tıbbi sarf dahil yaklaşık 500 ton yardım ekipmanı ulaştırıyoruz.  Gemi bugün El Ariş’e (Mısır) varacak.

GRİ KOD AKTİF: Geçen bir yıllık sürede Beyaz Kod sayısı 1 milyon başvuruda ortalama 23’ten 17’ye düştü. Geçen ay sayı bir milyonda 12’ye indi. Yapılan düzenlemeler sayesinde, 8 bin 855 hekimimiz açıktan atamayla kamuya döndü. Şiddet riski karşısında önceden önlem almak üzere Gri Kod uygulamasını başlattık.

AŞILARIMIZ DSÖ YOLUNDA: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Ekim 2023 itibarıyla Uluslararası İlaç Denetim Birliğine üye oldu. Bu gelişme ile ülkemizde üretilen aşıların, DSÖ’ce onayladığı ürün listelerine girebilmesinin önünü açılmıştır. Mevcut kısıtlara rağmen 185 ülkeye yaklaşık 2 milyar euro’luk ilaç ihracatımız var. Stratejik öneme sahip, yerli ve milli aşı, ilaç ve tanı kit üretiminde altyapı sağlayacak Ulusal Genetik Veri tabanını kurarak hayata geçiriyoruz.

Haberin Devamı

İHTİSAS HASTANESİ: Nadir Hastalıklar Ulusal Kayıt Sistemini hayata geçirdikten sonra, şimdi de Hücre ve Gen Terapisi Hastanesini kuruyoruz.​

Gen terapisi bilmecesi

Nadir hastalıkların en çok tartışılanlarından SMA için, maliyeti sebebiyle gündemden düşmeyen bir gen terapisi tedavisi olan Zolgensma’nın asemptomatik vakalara sağlanması konusunda bilimsel tavsiye kararı alınmıştı. Bu karar henüz SGK’ca hayata geçirilmezken, semptom gösteren vakalara da tedavinin sağlanması yönündeki talepler bulunuyor. Süreçte yaz döneminden bu yana yeni bir gelişme olmazken, Koca 2024’te Hücre ve Gen Terapisi Hastanesinin kurulacağı taahhüdünde bulundu.