Ekonomi 1999 bütçesi= Borç + maaş

1999 bütçesi= Borç + maaş

20.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

1999 bütçesi= Borç + maaş

1999 bütçesi= Borç + maaş


1999 bütçesinde personel maaşlarına 7 katrilyon, borç ödemelerine 10 katrilyon lira ayrıldı. 18 katrilyon lira gelir hedefine karşılık 27 katrilyon liralık gider var. Açık 9 katrilyon

Ankara Milliyet


Maliye Bakanlığı 1999 yılı bütçe tasarısının dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında, memur maaşlarına yılın ikinci yarısında yapılacak zammı karşılamak amacıyla iki önergeyle 825 trilyon lira ek ödenek konuldu. Bütçenin personel giderlerine ayrılan payla yılın ikinci yarısında yalnızca yüzde 4 zam yapılabileceği, bunun dışındaki her puan için 28.5 trilyon liralık kaynak gerektiği hesabıyla yapılan tahminlere göre memur zammının yüzde 25-31 arasında değişeceği bildirildi.
1999 yılı bütçesi hazırlanırken 5.5 katrilyon olarak hesaplanan bütçe açığı 9.286 katrilyona çıktı. 27 katrilyon 266 trilyon 600 milyar lira olan giderlere karşın, gelirlerin 18 katrilyon 30 trilyonda kalması nedeniyle konsolide bütçe 9 katrilyon 286 trilyon lira açık verdi.
Hazine Müsteşarlığı bütçesi görüşülürken iktidar ortaklarının verdikleri 13 önerge kabul edildi. Bu önergelere göre, tasarıda 1 trilyon lira olan petrol kur farkı ödeneği, 1999'da bu ödeneğin kullanılamayacak olması nedeniyle 729 milyar liralık bölümü düşüldü. İç ve dış faiz ödemeleri için gerek duyulan ödeneğin ilgili tertiplere eklenebilmesi için de 1.410 katrilyon lira eklendi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yapılan ek artışların gerektirdiği ödeneklerin SSK ve Bağ-Kur'a yardım olarak verilmesiyle Kıbrıs'a ilave olarak yardım ve kredi verilmesi için 210 trilyon lira ek ödenek sağlandı. Böylece Hazine Müsteşarlığı bütçesine toplam 1 katrilyon 840 trilyon lira ilave edildi.

Doğramacı'nın kulisi

Bir önergeyle dernek, vakıf, birlik, kurum ve kuruluşlara yapılacak yardımlar için 1 trilyon 100 milyar liralık ek kaynak sağlanırken, Ali Doğramacı'nın iki gün yaptığı kulis sonucunda bir önerge ile de vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumlarına ek yardım yapılması için 1.5 trilyon liralık ek ödenek konuldu. Vergi iadeleri için de, tasarıdaki ödeneklerin yetersiz kalacağı gerekçesiyle bir önergeyle 390 trilyon liralık ekleme yapıldı.

Ecevit: Gönlümüzce değil, olabildiğince zam

Başbakan Bülent Ecevit, ekonominin bir darboğazdan geçtiğini ve çalışanları yeterince tatmin edici bir zam yapılamayabileceğini söyledi. Memurları enflasyona ezdirmeyeceklerini kaydeden Ecevit, "Veriler ışığında memurlarımızı olabildiğince rahatlatıcı bir zammı gerçekleştireceğiz. `Olabildiğince' diyorum, gönlümüzce diyemiyorum' şeklinde konuştu.
Milletvekili Genel Seçimleri'nden sonra ilk kez İstanbul'a gelen Ecevit, Sağbaş Şirketler Grubuna bağlı Tuzla'daki Desan Tersanesi'nde inşa ettirilen "Mar Rocio" adlı tankerin denize indirilmesi töreni katıldı. Dünyada son yıllarda görünen ekonomik krizin Türk Denizciliği'ni de olumsuz etkilediğini belirten Ecevit, bunun için Açık İhracat Kredisi Taahhütleri'nin kapatılmasını bir yıl ertelemeye karar verdiklerini söyledi.
Ekonominin düzelmesi için gerekli siyasi istikrara dikkat çeken Ecevit, TBMM'den çıkarmayı planladıkları ekonomiyle ilgili yasal düzenlemeler arasında, sosyal güvenlik reformu, Uluslararası Tahkim, Gümrük Yasası ve akreditasyon yasaları ile özelleştirmeye hız kazandıracak bazı stratejik kararların bulunduğunu da belirtti. Ecevit şöyle dedi:
"Ekonomideki durgunluk döneminden canlılık dönemine giriş emareleri görülmeye başladı. Uzun aylardan beri ilk kez imalat sanayi üretimi, kapasite kullanımı, dış satım ve vergi gelirlerinde artış başladı. Hükümetteki istikrar, ekonomideki istikrara da güç katacaktır ve bu durağan bir istikrar değil dinamik bir istikrar olacaktır. Ekonomi bir darboğazdan geçiyor. Çalışan kesimleri yeterince tatmin edici zam veremeyebiliriz ama memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bir yandan da ekonomimizi durgunluktan çıkarmak için de çok hızlı çalışmaya başladık. İmalat sanayinde üretimde artış başladı. Dış satım geliri ve ham kapasite kullanımında artış başladı. Ekonomimiz dirildikçe, kaynaklarımız geliştikçe kısa sürede kamu görevlilerimizi daha rahat yaşama kavuşturabileceğimize inanıyorum."

Devletten vakıflara 1 trilyon aktarıldı

Maliye Bakanlığı bütçesine bir önergeyle eklenen 1 trilyon 100 milyar liralık ödenek, toplam 64 dernek, vakıf, birlik ve kuruluşa dağıtılacak. Bu yardımdan en büyük payı 106 milyar lirayla Türkiye Böbrek Nakli ve Diyaliz Hastalarına Hizmet Vakfı alacak. Bu payın ikinci büyük dilimi olan 90 milyar lira Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Bektaşi Dernek ve Vakıfları ile Pir Sultan Aptal Derneği'ne gidecek. Türkiye İl Genel Meclisi Üyeleri Birliği ile Anadolu Erenler Kültür Derneklerine 50'şer milyar lira yardım yapılacak.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı 35, Türk Ocağı Vakfı ile Türk Demokrasi Vakfı 30'ar milyar lira yardım alacak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, TEMA Vakfı, Türk Güreş Vakfı, Türk Eğitim Derneği, İzzet Baysal Vakfı, Türk Atlantik Konseyi, Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı, Ankara Veremle Savaş Derneği, Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Vakfı devletten 25'er milyar lira alacak.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği 20; Ahmet Yesevi Vakfı, Türk Ocağı, Türk Kadınlar Birliği'ne 15 milyar lira verilecek. 10 milyar lira alacak olanlar ise şunlar:

Din Eğitimi Vakfı'na yardım

"Tük Veteriner Hekimleri Birliği, İş Dünyası Vakfı, Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı, Avrasya Dostluk, Kültür, Sanat ve Turizm Kurumu, Türkiye Din Eğitimi Vakfı, Ankara Klübü Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Aydınlar Ocağı Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği, Siyasi ve Sosyal Araştırma Vakfı, Türk Kültürünü Araştırma Erstitüsü, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Aşık Veysel Derneği, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Vakfı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Türk Hukuk Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Aile Planlaması Derneği, Tüketiciyi Koruma Derneği, Ehli-Beyit Vakfı, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye ve Türk Dünyasında Birlik Vakfı, Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı."
Halkevleri, Eğitimciler Derneği, Körler Federasyonu, Altı Nokta Körler Derneği, Kamu Yararına Çalışır Türkiye Emekli Öğretmeler Derneği, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı, Tükiye ve Türk Dünyasında Birlik Vakfı, Alhzimer Derneği, Avrupa Asya Türk Ekonomik Sosyal Kültürel Araştırma Vakfı ile Üniversiteli Kadınlar Derneği 5'er milyar; Demokraside Birlik Vakfı ile Güneş Vakfı 2'şer milyar lira yardım alacak.