Ekonomi 2.5 yılda 100 bin araç ihraç etti, ABD’lilere ‘Made in Turkey’ dedirtti

2.5 yılda 100 bin araç ihraç etti, ABD’lilere ‘Made in Turkey’ dedirtti

09.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerika kıtasına yaptığı Transit ihracatıyla büyük bir başarıya imza atan Ford Otosan, ABD’de taksi pazarının gözdesi oldu. Genel Müdür Nuri Otay, ABD’lilerin de satın aldıkları araçların “Made in Turkey” olmasından gurur duyduğunu söyledi

2.5 yılda 100 bin araç ihraç etti, ABD’lilere ‘Made in Turkey’ dedirtti

Yaklaşık 2.5 yıl önce otomotivin anavatanı Amerika’ya başlattığı ihracatla Türkiye otomotiv sektöründe önemli bir başarıya imza atan Ford Otosan, bu süre içinde 100 bin adetlik rakama ulaştı. Kuzey Amerika’ya 90 bin Transit Connect, Güney Amerika’ya ise 10 bin adet Transit satan Ford Otosan, şimdilerde Amerikan taksi piyasasının da güçlü oyuncusu olmaya hazırlanıyor.
Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, 2.5 yıllık sürede büyük başarıya imza attıklarının altını çizerken, Amerikan halkının da aldığı araçların ‘Made in Turkey’ olduğunu gururla söyler hale geldiğini kaydetti. 2001 yılında Gölcük fabrikası kurulduğunda, ihraç ettikleri araçların “Made in Turkey” olduğunu vurgulayamadıklarını hatırlatan Otay, “Hem biz hem Ford, Türk yapımı olduğunu söylemeye çekiyorduk. Bugün ise bu araçların ‘Made in Turkey’ olduğunu göğsümüzü gere gere söylüyoruz. Amerikalılar bile araçların Türk yapımı olduğunu gururla söyler hale geldi” diye konuştu.

Satışta ABD Türkiye’ye yaklaştı

New York’ta Transit Connect’lerin taksi olarak boy göstermesinin önemine değinen Otay, Transit Connect ihracatının her yıl katlanarak arttığını dile getirdi. Otay, “ABD, ilk kez bu sınıfta bir araç satmaya başladı. Hedefimiz yılda 20-25 bin ihracattı. Ama Connect’le hedeflerimizi aştık. 25 binlik hedef bugün tüm Amerika kıtasında 40 bine yaklaştı” dedi. Otay, “2011’de ABD’ye Transit Connect ihracatı yüzde 60 artışla 20 bin adetten 32 bine adede ulaştı. Kanada ve Porto Riko’yla birlikte bu rakam 37 bini aştı” ifadesini kullandı.
Amerika’nın Türkiye’den sonra Connect’in en büyük pazarı haline geldiğini kaydeden Otay, Connect’in en çok satıldığı ülkenin Türkiye olduğunu ancak 2012’de durumun değişebileceğini belirtti. Otay, “Geçen yıl Türkiye’de 38 bin Connect sattık. Bu yıl, ekonomideki küçülme ve ÖTV dolayısıyla hafif ticari pazarının yüzde 10 daralacağını öngörüyoruz. 2012’de 35 bin adet Connect satışına ulaşırız. ABD’ye ise bu yıl 40 bin Connect ihraç etmeyi planlıyoruz” vurgusunu yaptı.
Ford Otosan’ın 1 milyar dolar yatırımla üreteceği yeni modellerin ilki olan yeni Transit, 2012’nin son çeyreği Türkiye’de satışa sunulacak. Otay, 630 milyon dolar yatırımla üretiminde son aşamaya gelinen yeni Transit’in 2013’te ABD için Ford Kansas tesisinde de üretileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Taksideki liderliğimiz artık Connect’le sürecek’

Transit Connect’in kısa sürede büyük beğeni kazandığını ve satışlarının giderek arttığını söyleyen Ford Motor Company’nin Filo Satışlarından Sorumlu Pazarlama Müdürü Gerry Koss, ABD’deki taksi pazarında da bundan böyle sadece Transit Connect’le boy göstereceklerini kaydetti. Üretimleri sona eren Crown Victoria ve Escape Hybrid’in de katkısıyla taksi pazarının yüzde 80’ine hitap ettiklerini anlatan Koss, şöyle devam etti: “Şu an Transit Connect taksiye büyük talep var. Diğer iki aracın stoklarını satıyoruz. 50 plakalı Connect taksi New York’ta dolaşıyor ancak siparişler artıyor. 2012’de sadece New York’ta dolaşan Transit Connect taksi sayısı 550’yi bulacak. 2013’te ABD’de toplam 2 bine yakın Connect taksi yollarda olacak.” Karsan New York Belediyesi’nin “Geleceğin Taksisi” projesini Nissan’ın kazanmasının kendileri açısından bir anlam ifade etmediğini de kaydeden Koss, “New York’ta yarın ne olacağını bilemezsiniz. Sonuçta o yarının taksi projesi. Biz, bugünün taksilerini üretiyoruz. ABD çapında yaşlanan bir filo var” dedi.

Tek sorun bahşiş!
Transit Connect kullanıcılarının araçlarından çok memnun olduğunu, şimdiye kadar tek bir şikâyet aldıklarını söyleyen Koss, “Las Vegas’taki bayimiz, Connect kullanan şoföre şikâyeti olup olmadığını sormuş. O da ‘Çok valizi olanlar, geniş olduğundan benim araca hücum ediyor. Çok bavul taşıyanlar bahşiş vermez’ demiş” ifadesini kullandı.
New York taksilerinin Amerikan filmlerinin vazgeçilmez temalarından biri olduğunu hatırlatan Gerry Koss, önümüzdeki dönemde Transit Connect’in Hollywood filmlerinde daha çok yer alacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Karsan önce İstanbul’dan başlamalıydı

New York’ta “Geleceğin Taksisi” ihalesinde, Ford ile birlikte finalde elenen Karsan hakkında ilk kez değerlendirme yapan Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Karsan’ın en büyük hatasının ortada olmayan bir aracı pazarlamak olduğunu belirtti.
Otay “Siz önce Türkiye’de aracı üretin ve İstanbul’da satın ki, dünyanın en büyük metropolüne girme şansınız olsun. Ortada üretilen ve satılan bir araç olmaması büyük etken oldu. Yoksa geliştirilen araç hakkında kimsenin bir şey söylediği yok. Örneğin Wall Street Journal’a başvurursanız size önce hangi gazetede çalıştığınızı sorup, referans isterler. Nasıl ki Türkiye’de hiçbir gazetede çalışmadan WSJ’da çalışma şansınız yoksa, Karsan’ın NY’ta taksi olma şansı da o kadar yoktu. Düşünün, biz ortağımız Ford olmasına rağmen Amerika pazarına çok zor girdik” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Detroit’te ‘üç büyükler’in şovu

ABD’nin en önemli otomobil fuarlarından olan Detroit Otomobil Fuarı, 14-23 Ocak arasında kapılarını açacak. Milliyet’in de 9-10 Ocak’taki basın gününde yakından izleyeceği fuar, 2011’de satışlarını artıran Detroitli üç büyük üreticinin şovlarına sahne olacak.
2011’de 12.8 milyon otomobille kriz öncesi seviyelere dönen satışların, bu yıl 14 milyona ulaşması beklenirken, sancılı dönemleri atlatan ABD’li üreticilerin de bu fuarda “iyimser”liklerini yansıtması bekleniyor. Satışlarında deprem ve sel felaketleri nedeniyle düşüşler yaşayan Toyota ile Honda’nın yeni modellerle kan kaybının önüne geçmesi beklenirken, Avrupalı ve Koreli üreticiler de hareketlenen pazarda yeni modellerle pazar paylarının artırmaya çalışacaklar.

Elektrikli ve hibrit konseptler...
Fiat’ın 58’in üzerinde pay sahibi olduğu Chrysler, bu fuarda Fiat temelli yeni Dart modelini sergileyeceğini duyururken, Ford da tamamen yenileyeceği ve Avrupa’da Mondeo olarak bilinen Fusion modelinin ön gösterimini yapacak. Chevrolet ise gençlere yönelik küçük modeli Sonic’in (Aveo) sportif versiyonunun yanı sıra pek çok yenilik getirmeyi planlıyor. Daimler’in Smart’ı bir pickup konsepti, Mercedes SL modelini, Lexus LF-LC hibrid konsepti, Porsche ise yeni 911’i getirecek.
Bununla birlikte fuarda elektrikli ve hibrid konseptlerin yer alması beklenirken, Suzuki, Jaguar ve Land Rover bu yılki Detroit fuarında olmayacaklar.

Haberin Devamı

Fuardaki yeniliklerden seçmeler

* Buick Encore crossover
* Cadillac ATS sedan
* Dodge Dart compact
* Ford Fusion
* Mercedes SL roadster
* Toyota Prius C hatchback
* Audi Crossover konsepti
* Honda Accord Coupe konsept
* Lexus LF-LC Coupe konsept
* Lincoln MKZ Sedan konsepti
* Nissan Pathfinder konsept
* Smart For-Us pickup konsept
* Toyota NS4 hibrid konsepti
* Volvo hibrid konsepti

Haberin Devamı

Honda yeni Civic’le satış rekoru bekliyor

Japon üretici Honda, tamamen yenilenen yeni Civic’i Türkiye’de satışa sundu. 42 bin 735 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkan yeni Civic’le, Türkiye’de “Civic satış rekoru” kırmayı hedefleyen Honda Türkiye, ikinci bir model için görüşmelerini sürdürürken, pek çok ülkeye de yedek parça ihracatına başladı. Yeni Civic ile tsunami ve Tayland’taki sel felaketi nedeniyle 20 bine kadar gerileyen üretimi yeniden ayağa kaldırmayı planladıklarını söyleyen Honda Türkiye Genel Müdür Hideto Yamasaki, bu yıl 25 bin adede çıkacaklarını kaydetti. Yamasaki, “Güçlü Japon Yen’i nedeniyle Japonya’dan otomobil ihraç etmek verimli değil. Bu yüzden Jazz’ın üretimini Japonya’dan Meksika’ya kaydıracağız. Türkiye’nin de bu yeni süreçteki rolü, üretimini artırıp, bölgesinde merkez haline gelmek olacak” dedi. İlk etapta hedeflerinin 50 bin adete çıkmak olduğunu kaydeden Yamasaki, “Hedefimiz önce 50, sonra 70 bine, hatta 100 binlere çıkmak” ifadesini kullandı.

75 milyon TL’lik yatırım
Yeni Civic için yan sanayi de dahil 75 milyon TL yatırım yaptıklarını, Civic Sedan’da yüzde 30 olan yerlilik oranını da kısa sürede iki katına çıkaracaklarını kaydeden Yamasaki, “Bu yıl 25 bin Civic üreteceğiz. 15 binini iç pazara satıp, 10 binini ihraç edeceğiz. 15 bin adetle Türkiye’de Civic satış rekoru kırmış olacağız” dedi.