Ekonomi 2 milyon 200 bin kişiye iş bulacak

2 milyon 200 bin kişiye iş bulacak

22.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde hayata geçirecekleri ‘Merkez Türkiye’ projesini açıkladı. 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım yapılacak projeyle 2 milyon 200 bin kişiye iş imkânı sağlanacak

2 milyon 200 bin kişiye iş bulacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin iktidar olması durumunda uygulamaya sokacakları ‘Merkez Türkiye’ projesini dün İstanbul’da açıkladı. Projenin bölgeye barışı, zenginleşmeyi getireceğini, yoksulluğu bitireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, projenin kamu-özel işbirliğiyle hayata geçirileceğini, bu süreçte de uluslararası fonlardan yararlanılacağını anlattı. ‘Merkez Türkiye’ projesinin sadece ekonomik büyüme projesi olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu, Ortadoğu’da, Afrika’da, Kafkaslar’da, Avrupa’da barışın projesi. Projeyle kültürler, kentler entegre olacak” dedi.
Mega Kent hedefi
Kılıçdaroğlu, ‘Merkez Türkiye’ projesinin kalbini Mega Kent’in oluşturduğunu söyleyerek, özel bir yasa ile kurulacak olan bu kentin valisi olacağını, yönetimin büyük ölçüde sivil toplum kuruluşlarından oluşacağını, kentte serbest ticaret bölgesi, organize sanayi bölgesi ve teknopark yerleşkesi olacağını anlattı.
Anadolu’da...
Türkiye’nin, Avrupa, Asya, Afrika arasında bir pırlanta gibi durduğunu ve CHP’nin ‘Merkez Türkiye’ projesiyle demir yolu, kara yolu, hava yolu ve deniz yoluyla Türkiye’nin küresel sisteme entegre olacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Proje hayata geçtiğinde Bağdat’ın ürününü Köstence’ye, Şanghay’ın ürününü Tebriz’e, Aşkabat’ın ürününü Hamburg’a, Taşkent’in ürününü Rabat’a ulaştırmak mümkün olacak. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz, sadece kara yolu, deniz yolu, hava yolunu birleştirmiyoruz, mükemmel altyapısıyla Anadolu’da bir mega kent oluşturuyoruz. Bu megakentten ürünler Kafkasya’ya, Asya’ya, Ortadoğu’ya, Afrika’ya, Karadeniz’e ve Avrupa’ya ulaşacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

1- Merkez Türkiye” projesi, gelecek 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek. Yatırım tutarının 40 milyar dolarını 20 yılda doğrudan kamu yapacak, 160 milyar doları özel sektör tarafından gerçekleştirilecek.

2- Projesini inşaası için yapılacak yatırımlar, ekonomi genelenide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetiklemesi hedefleniyor. Böylece Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 317 milyar dolara ulaşacak.

3- Projeye göre lojistik, finans, hafif imalat, otomotiv markaları bu merkezde yer alacak. Projeyle, Orta Doğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika’ya erişimin daha kolay hale gelmesi hedefleniyor.

4 - Proje kapsamında Çin’den gelen bir ürün, Mersin veya İskenderun limanlarına ulaştıktan sonra tren yoluyla ‘Mega Kent’e gelecek. Ürünler burada depolanacak, işlenecek, ambalajlanacak ve Türkiye’nin çeşitli bölgeleriyle çevre ülkelere gönderilebilecek.

Haberin Devamı

5 - Şehrin inşaatına 2017’de başlanacak. Megakent etap etap inşa edilecek. 2020’de ülke ekonomisine katkı verir hale gelecek. 2035’te tamamen bitecek ve bölgesinde önemli bir çekim merkezi olacak.

62035 yılına gelindiğinde “Merkez Türkiye”de kişi başına gelir 33 bin 323 dolar olacak. Kurulacak şehir 2 milyon 200 bin kişiye iş ve istihdam sağlayacak.

2035’te tamamlanacak

Kemal Kılıçdaroğlu, “Proje 2015’te olgunlaşacak, 2035’ten sonra kendi dinamikleriyle iç büyümesini sağlayacak” dedi. Proje tamamlandığında Türkiye ekonomisine yıllık 147 milyar dolarlık katma değer yaratacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, projeyle 2 milyon 200 bin vatandaşa iş imkânı sağlanacağını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Bu merkez, iki alanda da bize güç verecek. Türkiye, orta gelir tuzağından çıkacak, kişi başına gelir 33 bin 300 dolara çıkacak. Orta teknoloji tuzağından kurtulacağız çünkü teknoparklar burada olacak” diye konuştu.