Ekonomi "20 milyar, var mı arttıran?"

"20 milyar, var mı arttıran?"

26.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"20 milyar, var mı arttıran?"

20 milyar, var mı arttıran

       TÜRKİYE yaman çelişkilerin ülkesi. Bir tarafta, asgari ücret konusunda kavgalar tüm hızıyla devam ediyor. İşçi, memur kesimi "60 milyon lirayla" geçinemeyeceğinin kavgasını veriyor. Hükümet kararlı: "60 milyondan bir kuruş fazla arttırmam.." diyor.
       Bu tartışma süredursun, yarın Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek olan bir müzayedede, toplam değeri 200 milyar lira olan tablolar, mücevherler, antikalar haraç mezat satılacak.
       Müzayedeye katılan işadamları, antika meraklıları taban fiyatı milyarlarla ifade edilen eserleri, belki de birkaç katı fazla fiyatla satın alacaklarını bile bile, arttırmada birbirleriyle yarışacaklar.
       Koleksiyon tarafından düzenlenecek olan "Yılbaşı Özel Müzayedesi"nde toplam 209 parça eser satışa çıkarılacak. Müzayedeye, çoğu iş dünyasının ünlü isimlerinden oluşan 300 kişi katılacak.
       Dr. Behruz Büyükoğlu tarafından yönetilecek olan müzayedede, İbrahim Safi, Halil Paşa gibi ressamların tabloları, antika ipek halılar, antika mücevherler, Osmanlı sancakları, eşsiz porselenler satılacak.
       Müzayedenin en nadide parçası, Ayvazowski'nin bir tablosu. Sıfır fiyatla müzayedeye katılacak olan bu tablonun piyasa fiyatı 100 bin dolar yani 30 milyarın üzerinde.
       İşte müzayedede satılacak bazı eserlerin açılış fiyatları;
       Tebriz, ipek halı 900 milyon lira. Has ipek tabanlı halı 5 milyar lira. Mineli sigara tabakası 380 milyon lira. Gümüş baston sapı 900 milyon lira. Beyaz altından kolye ve çift küpe 1 milyar 200 milyon lira. Elmaslı yüzük 700 milyon lira. 18 ayar altın broş 950 milyon lira. Altın üzerine pırlanta taşlarla bezenmiş kolye 10 milyar lira. Bu kolyenin küpeleri 3 milyar 600 milyon lira. 14.yy seladon tabak 400 milyon lira. İbrahim Safi'ye ait "Beyazıt Cami" konulu tablo, 1 milyar 400 milyon lira. Necdet Kalay'a ait "Kağnı" konulu tablo 1 milyar 600 milyon lira.