Ekonomi 2009’daki yüksek kârlılığı sürdürmek zor görünüyor

2009’daki yüksek kârlılığı sürdürmek zor görünüyor

05.01.2010 - 00:59 | Son Güncellenme:

Bankacılıkta, 2009 yılındaki yüksek kârlılık oranlarının 2010’da görülmesinin zor olduğu düşünülüyor. Bankacıların 2010 yılına ilişkin beklentileri şöyle:

2009’daki yüksek kârlılığı sürdürmek zor görünüyor

‘Risk alma konusunda daha tedbirli davranılacak’
Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt: “Krizden çıkış sinyalleri görülmeye başlandı. Ancak riskler ve belirsizlikler sürüyor. Risk alma konusunda daha tedbirli davranılacak. Özellikle finansal sektörde denetim artacak, şirketler için kısa vadeli yüksek sermaye kârlılığı hedefleri yerine uzun vadeli sürdürülebilir kârlılık önem kazanacak. Faiz düşüşlerinde sona yaklaşıldı. 2010’da bankaların artan rekabetle 2009 yılında faizlerdeki hızlı düşüşün getirmiş olduğu yüksek kârlılığı sürdürmeleri zor olacak.”

Haberin Devamı

Problemli kredilerdeki artış kredi politikalarını etkiler
HSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika: “2010 yılında belirsizlikler bir süre daha devam edecek. Krizden kaynaklanan sosyal ve politik sorunları tam olarak yaşamadığımızı ve önümüzdeki dönemde risklerin azaltılacağını, bilançoların küçüleceğini ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılacağını öngörüyoruz. Bankacılıkta kâr etmek zorlaşacak. Sektörün sorunlu kredi alacakları artı. Problemli kredilerde yaşanan ciddi artışın, bundan sonraki kredi politikalarına etkisi olur.”


‘İkinci bir resesyon yaşanması olasılığı düşük görünüyor’
Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş: “Dünyada yaşanan resesyon depresyona dönüşmedi. Ekonomilerdeki büyüme yavaş bir şekilde devam edecek ve geçmişteki krizlere göre uzun sürecek. İkinci bir resesyon yaşanması olasılığı düşük. Çünkü otoriteler kapasite fazlaları eritilene ve potansiyel büyüme hızları yakalanana kadar desteklere devam edecek. Enflasyon ve yeni bir balon yaratma risklerini ikinci plana atacaklar. Asıl risk, bu desteklerden vaktinde çıkılamayacak olması. ”

Haberin Devamı

‘Giderlerini kontrol eden başarılı olur’
Yapı Kredi Murahhas Aza ve Genel Müdürü Faik Açıkalın: “Finansal piyasaların işleyişi normale döndü ve güven duygusu yavaş da olsa geri geldi. Küresel ekonomi 2010’da kademeli toparlanmaya başlayacak. Faiz indirimlerinin sona erdiğini düşündüğümüz 2010’da, bankaların kârlarında geçen yıl kaydedilen artışa benzer bir artışın gözlenmesi mümkün görünmüyor. Bununla birlikte, hizmet kalitesine odaklanarak giderlerini kontrol edebilen bankalar başarılı bir performans sergiler.”