Ekonomi 2015’e kadar 5 milyon metrekare arz oluşacak

2015’e kadar 5 milyon metrekare arz oluşacak

01.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ofis arzının kısıtlı olduğu İstanbul’da, önümüzdeki 3-4 yıl gibi bir süre içinde arzın ikiye katlanması bekleniyor. Ofis arzının, 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon metrekareye ulaşması öngörülüyor

2015’e kadar 5 milyon metrekare arz oluşacak

Türkiye ve İstanbul, hem geniş tüketici kitlesine ulaşma kolaylığı hem de önemli pazarlara yakınlığı nedeniyle iş dünyası açısından önemli bir yere sahip. Demografik yapısı, nitelikli iş gücü ve sürdürdüğü ekonomik gelişmeler sayesinde iş dünyasında oynadığı rolün artmasına paralel şekilde giderek daha fazla uluslararası şirket İstanbul’u bölgesel üs olarak konumlandırıyor.
Dünyanın dört bir yanında farklı sektörlerde faaliyet gösteren dünya devleri, Türkiye’ye yakın bölgelerin kapsadığı ülkelerdeki operasyonlarını İstanbul merkezlerinden yönetiyor. Bu noktada İstanbul’un coğrafi konumu, demografik özellikleri ve ekonomik avantajları ile birlikte operasyonların yürütüleceği nitelikli ofis binalarının arzı da giderek önem kazanıyor.

3.2 milyon m2’lik arz
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cushman & Wakefield Türkiye Ortak, Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden, uluslararası şirketler, çalışma ortamları ile ilgili çok ciddi standartları şart koştuklarını dile getirerek, “Bu standartlar, teknik altyapı, yangın ve deprem güvenliği, iş sağlığı ve ergonominin yanı sıra mimari tasarım kriterleri gibi konuları da kapsar. Operasyonların yürütüleceği söz konusu binaların bu standartlara sahip olması, risk açısından önem taşır ancak bu talebi karşılayacak mevcut nitelikli ofis binalarının halen kısıtlı olması olumsuz bir unsur” dedi.
Gönden, önümüzdeki 3-4 yıl gibi kısa bir süre içinde İstanbul’daki ofis arzının neredeyse ikiye katlanacağının altını çizdi.
İstanbul’un nitelikli ofis arzının Ekim 2013 itibariyle yaklaşık 3.2 milyon metrekareye ulaştığını hatırlatan Gönden, “Arzın büyük bir kısmı, ‘Merkezi İş Alanı’ olarak tanımlanan Maslak-Levent-Zincirlikuyu aksında yer alıyor. Toplam arzın, devam eden ve planlama aşamasında olan ofis projeleri ile birlikte 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 5 milyon metrekare olması bekleniyor” dedi.

Moskova’da 4 kat fazla
Gönden, şunları dile getirdi:
“Örneğin, 11.5 milyon nüfusu ile İstanbul’a benzer büyüklükte olan Moskova’nın nitelikli ofis arzı 13.6 milyon metrekaredir. Diğer bir deyişle, Moskova’daki ofis arzı İstanbul’dakinin dört katından fazladır. Prag’ın toplam nitelikli ofis arzı yaklaşık 2.9 milyon metrekare olup İstanbul’un ofis arzına yakındır ve nüfusu sadece 1.3 milyon yani İstanbul nüfusunun yaklaşık onda biridir.”
Gönden, “Yakın zamanda Orta Doğu bölgesinin önemli iş ve finans merkezi olarak konumlanmış Dubai, yaklaşık 2.1 milyon nüfusu ile İstanbul’un yaklaşık altıda biri nüfusa sahipken, nitelikli ofis arzı 7 milyon metrekare ile İstanbul’un yaklaşık iki katıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘OFİS PROJESİ BULMAK ZOR’
Ofis talebi açısından durum değerlendirmesi yapıldığında mevcut arzın halen kısıtlı kaldığını söyleyen Tuğra Gönden, “Mesela, Levent‘te bulunan üst segment ofis binalarında 300 metrekareden küçük ofis binaları bulmak pek mümkün değil. Bununla birlikte 2 bin metrekareden büyük bitişik alanları kısa vadede ancak yeni projelerde bulmak mümkündür ki bu projelerin bir kısmı inşaat aşamasında, hâlihazırda satılmış veya kiralanmış durumda” dedi.

Kağıthane öne çıkacak
Gelişmesi beklenen bölgeleri söyleyen Tuğra Gönden, “Merkezi İş Alanının yakınında olan yeni bölgeler önümüzdeki dönemlerde önem kazanacak. Kâğıthane ve Cendere bölgeleri bunlara iyi birer örnek teşkil ediyor. Anadolu Yakası’nda ise Ataşehir’de yer alan İstanbul Finans Merkezi uzun vadede üst segmentteki yeni taleplerin bir kısmını karşılama potansiyeline sahip” diye konuştu.

Haberin Devamı

2.6 milyar liralık 2B satışı yapıldı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında satışı yapılan araziler hakkında bilgi verdi.
Şimşek, kanun kapsamında 1 milyar 802 milyon 296 bin 96 metrekare yüz ölçümlü 2B taşınmazına ilişkin 604 bin 433 kişinin satın alma talebinde bulunduğunu belirterek, 8 Ekim itibariyle 1 milyar 3 milyon 770 bin 851 metrekare yüz ölçümlü, toplam satış bedeli 2 milyar 617 milyon 704 bin 92 TL olan taşınmazların 293 bin 368 hak sahibine satıldığını söyledi.

80 bin adet taksitli satış
Bu satışların 208 bin 467’sinin peşin, 4 bin 663’ünün yarısı peşin, 80 bin 238’inin ise taksitli olarak gerçekleştiğini kaydeden Şimşek, satışı yapılan taşınmazlardan, peşin satılanların bedelinin 957 milyon 786 bin 875 TL, yarısı peşin satılanların bedelinin 131 milyon 380 bin 996 TL ve taksitli satılanlarının bedelinin ise 1 milyar 528 milyon 536 bin 222 TL olduğunu ifade etti.

TOKİ’den 19 şehirde 120 ay vadeli arsa satışı!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), arsa yatırımcısına 2013’ün son fırsatını sunuyor. İdare, aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Erzurum gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 19 şehirdeki 97 arsayı açık artıma yöntemiyle satacak. Yüzde 10 peşin, 120 aya varan vade seçenekleriyle satılacak arsalardan 67’si ilk kez satışa sunuluyor. İstanbul’un gözde semtlerinden Başakşehir’de bulunan 7 buçuk dönümlük arsa ile İzmir Bornova’daki 135 dönümlük arsanın da aralarında olduğu taşınmazların açık artırma müzayedesi 10 Aralık 2013’te gerçekleştirilecek.
Müzayede Eskidji firmasının İstanbul’daki merkezinde saat 14.00’da gerçekleştirilecek.

67 arsa satışa çıkıyor
Düzenlenecek müzayedede 67 arsa ilk kez satışa çıkacak. İstanbul’un gözde semtlerinden Başakşehir’de bulunan 7 buçuk dönümlük arsa, Ankara’nın Çubuk ilçesindeki Esenboğa bölgesinde yer alan 31 ayrı arsa ile Ankara Polatlı’da bulunan arsalar ilk kez satışa sunulacak. Edirne Havsa, Antalya Kepez, Malatya Merkez, Elazığ Merkez ve Van Edremit’te bulunan arsalar da ilk kez satışa sunulacak taşınmazlar arasında yer alıyor.

İhale 10 Aralık’ta
TOKİ’nin 10 Aralık’ta satışa çıkaracağı taşınmazlar; Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Bursa, Çorum, Edirne, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kars, Kütahya, Malatya, Mersin, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Van illerinde bulunuyor. Arsalar arasında konut niteliğinde olanların yanı sıra, özel eğitim alanları, akaryakıt istasyonu, turizm alanı, spor tesisi ve otel alanı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Yüzde 10 peşin
TOKİ’nin Mersin Erdemli, Ankara Keçiören, Tekirdağ Çorlu, Kars Merkez, Çorum Merkez ve Şanlıurfa Merkez’de bulunan arsaları yüzde 10 peşin 120 ay vadeyle satılacak.
İzmir Bornova, Şanlıurfa Siverek, Kütahya merkez ve Ankara Polatlı’daki arsalar yüzde 15 peşin 60 ay vade ile satılırkın, Bursa Osmangazi, Ağrı Merkez ve Amasya Merzifon’da bulunan arsalar ise yüzde 20 peşin 48 ay vade ile satışa çıkacak. Diğer arsalar da yüzde 25 peşin 36 ay vade ile yatırımcıya sunulacak.

Haberin Devamı

Vekon, Irak’ta 800 konutluk proje yapacak
Erbil’de düzenlenen Project Iraq Fuarı’na Türkiye’den katılan tek prefabrike yapı üreticisi olan Vekon, Irak’taki konumunu daha da güçlendirdi.
Irak'ın iş merkezi olarak nitelenen Erbil’de düzenlenen Project Iraq Fuarı’na katılan Vekon, fuara Türkiye’den giden tek prefabrike yapı üreticisi oldu. Avrupa ve Asya’dan yüzlerce katılımcının boy gösterdiği fuardaki standıyla Irak’ın dört bir yanından gelen sektör profesyonelleri ile buluşan Vekon, altyapı ve üstyapı yatırımlarının tüm hızıyla sürdüğü ülkedeki konumunu güçlendirdi.
Vefa’nın büyük inşaat şirketlerinin çözüm ortağı olan markası Vekon Pazarlama ve Satış Direktörü Özgül Yücel, Erbil’de, lojistik yakınlık, iş ve ürün kalitesi, tecrübe ve fiyat avantajı gibi sebeplerle Türk firmalarına büyük bir ilginin olduğunu söyledi.
Irak’ın sosyal konut ihtiyacına anahtar teslim çözüm Erbil’de bugüne kadar çoğu Türk firması olan büyük inşaat şirketine çözümler sunduklarını belirten Yücel, ayrıca Bağdat ve Basra bölgelerinde de şantiye mobilizasyonlarından okul hastane ve sosyal tesislere kadar pek çok büyük çaplı projeye imza attıklarını ifade etti. Yücel, “Vekon, tüm bunların yanında Irak’taki sosyal konut ihtiyaçlarına da çözümler üretiyor. En son Bağdat’ta valilik çalışanları için bir sosyal konut projesi yürütüyoruz. Alt gelir grubuna yönelik olarak gerçekleştirilen proje, her biri 84 metrekare olan toplam 800 konuttan oluşuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Milyonluk konutlarda % 5 peşinat kampanyası
TOKİ, Emlak Konut GYO ve Gap İnşaat ortaklığında Üsküdar Altunizade bölgesinde inşa edilen Şehrizar Konakları projesinde yüzde 5 peşinat ödeyerek daire sahibi olunabiliyor. 3+1 ile 9+1 arasında değişen dairelerin bulunduğu Şehrizar Konakları’nda 4+1 daire satışı tamamlandı. Projede 3+1 konutlar 2 milyon 100 bin liradan, 5+1 konutlar ise 3 milyon 500 bin liradan başlangıç gösteriyor.
Kampanya kapsamında daire almak isteyenler yüzde 5 peşinat veriyor. Yüzde 75'lik kısım için banka kredisi kullanılıyor. Kalan yüzde 20’lik dilim ise 2014 yılı içerisinde taksitlerle tamamlanıyor. Yatırım değeri 450 milyon lira olan projenin 2014 Ocak’ta teslim edilmesi planlanıyor.

Gölmahal projesi ile Emlak 2013’e katılıyor
Yalçınlar Grup, 28 milyar liralık emlak pazarının oyuncularını bir araya getirerek 150 projenin tanıtılacağı, Türk gayrimenkul sektörünün uluslararası vitrini olması planlanan 5-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek Emlak 2013 Fuarı’na katılıyor. AB ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, İran, Irak, İsrail, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi pek çok ülkeden ziyaretçinin beklendiği fuarda, Yalçınlar Grup pek çok yatırımcı ile biraraya gelmeye hazırlanıyor.
93 bin metrekarelik alanda 38 özel villadan oluşan Gölmahal Villaları ile fuara katılacak olan Yalçınlar Grup, aynı zamanda bölgedeki yeni projeleri hakkında da katılımcılara bilgi verecek.

Çekmeköy’de 4 farklı ödeme seçeneği sundu
216 Yapı, 216 Butik Çekmeköy projesinde yeni bir kampanya başlattı. Kampanyada dört farklı ödeme planı sunuldu. Daire teslimlerinin şubat ayından itibaren başlayacağı projedeki kampanyanın ilk seçeneğinde peşin ödemeyi tercih edenlere yüzde 15 indirim yapılıyor. İkinci ödeme seçeneğinde peşinatın yüzde 4’ü hemen, kalan yüzde 21’lik kısmıysa ara ödeme olarak teslime kadar müşterinin belirleyeceği şekilde alınıyor. Bu ödeme seçeneğini kullananların ev teslimine kadarki borçlarını 216 Yapı ödüyor.
Üçüncü ödeme seçeneğinde ise yüzde 4 peşinat alınırken, dördüncü seçenekte dairenin yüzde 40’ı peşin olarak alınıyor.

Yılbaşına kadar yüzde 1 peşinatla konut satacak
Gül Yapı, ailelere özel olarak tasarladığı 22 bin metrekare alan üzerine inşa edilen, 19 blokta toplam 285 konut ve 67 mağaza yer alan Kavaklı Konakları projesinde kampanyaya başladı. Buna göre projeden daire sahibi olmak isteyenlere 18 Kasım- 31 Aralık tarihleri arasında ister yüzde 1 peşin 60 ay sıfır faiz, ister yüzde 10 peşin 72 ay sıfır faiz, ister yüzde 25 peşin 120 ay 0.43 faiz ile ödeme imkânı sunuluyor.
Kavaklı Konakları, yüzme havuzları, fitness, sauna, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, açık hava santrancı, amfi tiyatro ve süs havuzu gibi sosyal donatılar yer alıyor.
Haziran 2014’te teslim edilmesi planlanan projede 2+1’ler, 3+1, 4+1 ve 2+1, 3+1 dubleks daireler tasarlandı.