Ekonomi ‘2018 tahminini de revize edecekler’

‘2018 tahminini de revize edecekler’

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin büyüme rakamlarını revize eden Dünya Bankası, 2018 tahminini de artı yönde revize etmek zorunda kalacak” dedi.

‘2018 tahminini de revize edecekler’

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) bölgesel üyelikten ülke bazlı yapılanmaya dönüşüm süreci kapsamında İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Zeybekci, genel kurulda Türkiye’nin global bir aktör olduğunu ifade ederek, büyümeyi desteklemek ve kesintisiz sürmesini sağlamak için verdikleri destekleri devam ettireceklerini kaydetti.

Üst düzey katılım

Zeybekci, “DEİK’in yeni döneminde DEİK Yönetim Kurullarına Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve imkan olduğu sürece ben de katılacağım. İlgili diğer bakanlarımıza da ihtiyaç duyduğumuz anda rica edeceğiz” dedi.

Zeybekci, “Artık Yönetim Kurulları karşılıklı bilgi alışverişinin olduğu platformlar halinde olacak. İlk toplantımızı Başbakanlıkta
Başbakanımızla yapacağız. İkinci toplantımızı Cumhurbaşkanımız lutfederlerse onunla yapacağız. 2017 yılı rüzgarını arkamıza aldık, 2018’de çok uzak hedeflere gideceğiz” dedi.

Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla DEİK’in yapısı ile ilgili ana felsefeyi bozmadan bazı değişiklikler yapıldığını belirterek, bu değişikliklerle özel sektör ile devletin hem dış ticaret politikaları, hem de dış politikalarının paralellik arz etmesinin amaçlandığını kaydetti.

Zeybekci, “Onun için bazı düzenlemeler yapıyoruz. Bazı yerlerde hafif böyle hükümet ile iktidarla, ilgili bakanlıklarla DEİK teması ile ilgili bazı noktalarda buluşmalar sağlandı” diye konuştu.

Hedef 500 milyar $

Zeybekci, Türkiye’nin 1981’de dış ticaret hacminin 4.5 milyar dolar, 2017 yıl sonu itibarıyla bu hacmin 467 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “Bu seneki hedefimiz 500 milyar doları aşmak. Bunu aşarken de hassasiyetlerimiz, önceliklerimiz var” dedi.

66 iş konseyinin başkanı değişti

DEİK’in 142 iş konseyinin başkanları ile 6 koordinatör başkanı belli oldu. Seçimlerde Afrika İş Konseyleri Başkanı Tamer Taşkın, Amerika İş Konseyleri Başkanı Bahadır Balkır, Asya Pasifik İş Konseyleri Başkanı Murat Kolbaşı, Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuncay Özilhan, Avrupa İş Konseyleri Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Başkanı Rona Yırcalı oldu.

Toplam 142 iş konseyinin 66’sının başkanı değişirken, 76’sı aynı kaldı. Bazı iş konseylerinin başkanları şöyle:

Steven Young (Almanya), Mustafa Şani Şener (Fransa), Murat Özyeğin (Hollanda), Remzi Gür (İngiltere), Zeynep Bodur Okyay (İtalya), Mehmet Ali Yalçındağ (ABD), Tuncay Özilhan (Rusya), Fatih Gürsoy (Suudi Arabistan), Mehmet Kutman (Küba), Levent Sadık Ahmet (Yunanistan), Emin Taha (Irak), Ümit Kiler (İran), Hasan Akçakayalıoğlu (İsrail), Sait Kılıç (Suriye)...