Ekonomi 2019 rahat yıl olacak

2019 rahat yıl olacak

28.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ekonomide bu yılın rahat geçeceğini dile getiren Berat Albayrak, “2019 çok daha önemli adımlar atılarak içeride ve dışarıda çok daha güçlü ve pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak” dedi

2019 rahat yıl olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “2019 çok daha güçlü ve rahat bir yıl olacak bizim için. 2019 çok daha önemli adımlar atılarak içeride ve dışarıda çok daha güçlü, pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak” dedi.

Haberin Devamı

Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu’nda konuşan Albayrak, ağustosta yaşanan finansal spekülatif sürecin hemen ardından devreye alınan politikalarla piyasalardaki sıkıntılı ortamın ortadan kaldırıldığını söyledi.

Albayrak bunun hemen ardından ekonomideki kırılganlıkları bertaraf edecek, büyük ve güçlü Türkiye’nin ekonomik altyapısını sağlayacak Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladıklarını dile getirdi.

Martta devam edecek

YEP’de gelir politikalarına yönelik yer verilen hedefler çerçevesinde içinde bulunulan dönemde Türkiye’nin güçlü kamu mali yapısının ve sağlanan mali disiplinin Türkiye için en önemli çıpa olmaya devam edeceğini belirten Albayrak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“2019 çok daha güçlü ve rahat bir yıl olacak bizim için. 2019 çok daha önemli adımlar atılarak içeride ve dışarıda çok daha güçlü, pozitif neticeleri aldığımız bir yıl olacak.

İşte ocak, şubat piyasada enflasyonda olumlu gelişmeleri göreceğimiz, martta devam ediyor bu algı. Nisan, mayıstan sonra zaten mevsimsel etkilerle, turizm, ihracat noktasındaki atılan adımlarla ve reformlarla birlikte Türkiye çok daha güzel ve mutlu bir sürece doğru hızla yol alacak.”

Yeni hikâyeye destek

Albayrak, “Yeni Ekonomi Programı stratejilerimizle uyumlu, ekonomide yazmaya başladığımız yeni hikâyenin destekçisi olacak bir vergi sistemi için başladığımız çalışmalarımızı bir ileri faza taşıyoruz” dedi.

Kısa vadeli adımların, YEP başta olmak üzere orta ve uzun vadeli stratejilerin piyasalara verdiği güveni şimdi arzu ettikleri yapısal reformlarla daha da ileriye taşımak istediklerini ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

“İşte bu yapısal değişim ve dönüşüm sürecinin en temel alanlarından birini vergi alanı oluşturuyor. Vergi sisteminiz ne kadar adaletli ve verimli olursa ülkenin yapısı, sistemi, temeli ve altyapısı o kadar güçlü olur.”

Albayrak, ekonomik ve sosyal hedeflerin gerçekleştirilmesinde vergi politikalarını çok etkin bir şekilde sahada uygulayarak belirtilen hususları öncelikleyeceklerini, gelir dağılımını daha adil hale getirme, vergi tabanını genişletme, vergiye uyumu kolaylaştırma, öngörülebilir, basit, kolay ve yönetilebilir bir vergi sistemi oluşturmanın da bu öncelikler arasında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

26 milyon posta şüphesi...

Bakan Albayrak geçen hafta Ticaret Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile toplantı yaptıkları bilgisini vererek şunları anlattı:

“Gece saat 1 - 2’ye kadar görüştük. Posta, zarf geliyor yurt dışından. Dedim ne kadar? 26 milyon adet posta bir ülkeden geliyor. Posta dediğiniz mektup, 0 - 2 kg arası mektup olarak görünüyor. Mektup görünüyorsa herhalde bunlar o ülkeden gelen yazışmalardır. Ama 1 yılda 26 milyon tane o ülkeden mektup gelmesi soru işareti uyandırdı. Türkiye’de o kadar o dili konuşan insan yoktur herhalde. Dedim bir inceleyelim. Dün ilk görüntüleri attılar, o incecik zarflardan neler çıkıyor, neler. Vergi nerede? Yok.”

Bu tür konularda bu yıl adımlar atacaklarını belirten Albayrak, “Tüm bu sorunlara bu yıl bu konseyin de ortak aklını da değerlendirecek şekilde çok güçlü refleksler göstereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘NİSANDA HER ŞEY DAHA GÜZEL OLUNCA YÜZÜMÜZE NASIL BAKACAKLAR?’

TOBB, TİM ve iş dünyası ile istişarede bulunduklarını anlatan Albayrak, şunları söyledi:

“Hep devreden KDV konusu var. Yeni ekosistemin içinde böyle bir sorun doğurmayacak bir düzenlemeyle, hem BDDK’nın iş yükünün azalması hem iş dünyasının likiditeye daha hızlı erişimiyle ilgili bir düzenleme önceliklerimiz arasında. Firma bazında, sektör bazında çıkardığımız bu bakiyeyi süreç içinde bütçe disiplininden taviz vermeden eritip sorunu iş dünyasından, gündemimizden çıkaracak adımları kısa sürede atacağız.”

Vergi sisteminin iyileştirilmesine yönelik çok sayıda düzenleme gerçekleştirdiklerini anımsatan Albayrak, şunları söyledi:

“Biz burada belki dünyadaki en etkin istihdam paketini açıkladık. Ocak, şubat, mart nisan... İşte nisanda birileri bir şey bekliyor. Hayır, işin komik tarafı şu, nisanda her şey çok daha güzel olduğunda burada başka, orada başka konuşanlar yüzümüze nasıl bakacaklar?

Haberin Devamı

Türkiye daha iyiye gidiyor. Ağustosta ‘daha kötü olur’ diyenler, bugün nasıl bakıyorsa yüzümüze öyle bakacak diyebilirsiniz. Eylülde ‘Türkiye batıyor’ diyenler, bugün nasıl bakıyorsa öyle bakacak diyebilirsiniz ama önemli olan şu; o diyenler trenin artık çok arka vagonunda kalacaklar, erken yol alanlar çok daha önde bu süreci yönetecekler.”

Yatırım yapana ayrıcalık

Vergi suiistimallerine değinen Bakan Albayrak, “İnternetten sipariş veriyor, geliyor. Bunun istihdama, vergiye etkisi ne? İrlanda’da şirket kurmuş. Bırakın vergiyi, şube yok.Yatırımı olan, fabrika açan bir tarafta, öbürü bir tarafta. Bunları ayıracağız” dedi.

GENİŞ TABANLI VE ADİL VERGİ YAPISI

Bakan Albayrak, özellikle vergi sisteminin daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturulmasına ve vergi mevzuatının sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların çok büyük bir önem arz ettiğine dikkati çekti.

“Etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracak ve mecbur olmadıkça yeni istisna, muafiyet ve indirim getirmeyeceğiz” diyen Albayrak, kayıtlı ekonomiye geçişini çok net bir şekilde hızlandıracaklarını kaydetti.