Ekonomi 22 milyon TL fonla girişimci tavlayacak

22 milyon TL fonla girişimci tavlayacak

15.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’deki melek yatırımcı ve girişimci ağlarının sayısı artıyor. StartersHub, 22 milyon TL fonla girişimcilere destek için yola çıktı. En büyük hedefi Türk girişimcileri dünyaya açmak

22 milyon TL fonla girişimci tavlayacak

Melek yatırımcı ağı StartersHub, erken aşama girişimlere destek amacıyla 22 milyon TL fonla yola çıktı. Bugüne kadar desteklediği 33 girişime 5 milyon TL’ye yakın yatırım yapan StartersHub, yıl sonuna kadar toplamda 50 girişime kapılarını açmayı hedefliyor.
Ersin Pamuksüzer’in fikir babası olduğu StartersHub, Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan girişimleri hedefliyor. Ana yatırımcısı MV Holding ve Gedik Yatırım.
StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, erken aşama girişimlere destek verdiklerini belirterek, “Girişimlerden 5-7 yıl içinde çıkıyoruz. Bir girişime 250 bin dolara kadar yatırım yapabiliyoruz. Bunu daha yukarı çekmeyi amaçlıyoruz. Global başarı hikayesi yaratacak girişimlere destek vermek isteğindeyiz. Girişimcilerin sadece Türkiye değil, dünyaya açılmaları için de çalışıyoruz. 22 milyon TL fonla yola çıktık” dedi.
‘Yurtdışına açıyoruz’
Türkiye’de girişimci sermayesi fonu yani venture capital’in az olduğunu dile getiren Dorman, “Bireyleri bu fonlardan destek alır hale getirene kadar ihtiyacı olan fon, koçluk, mentorluk ve ağ desteğini veriyoruz. Yatırımların kısa sürede 100 bin dolar gelir elde ederek sistemimizden çıkması için çalışıyoruz. Şirketlerin en fazla yüzde 18-20’sine ortak oluyoruz” diye konuştu.
StartersHub, fikir aşamasında yatırımları sisteme almıyor. Uygulamaya geçmiş olmaları gerekiyor. Ebru Dorman, ancak şirket kurma aşamasında gelenlere şirket kurmada da yardımcı olduklarını ve yurtdışına açılma konusunda da yol gösterdiklerini aktardı. Platforma 2 bin startup başvuruda bulundu. Sadece Türkiye değil, bölgedeki girişimciler de hedefinde. Dorman, girişimcilik için gelecek vaat eden alanların, artırılmış gerçeklik, IoT ve buluttan sunulan hizmetler ve mobil oyun olduğunu da belirtti.
Tweet’le çalışan otomat
StartersHub’daki ilginç iki Türk girişimi Visioninteractive ve Smart Moderation. Visioninteractive’in ürünlerinden biri socialmat. Check-in yaptıkça ürün veren otomat. Twitter ‘#hashtag’ ve Facebook ‘like’ ile de çalışıyor. Socialgoal, gol attıkça tweet atan langırt.
Smart Moderation ise sosyal medya hesabınızdaki profilinizi ve paylaştıklarınıza gelen kötü yorum, reklam ve küfürden koruyor. Bir yapay zeka ürünü. StartersHub’dan ağustos ayında 2.5 milyon dolarlık yatırım aldı.
İyi fikri olan finansı bulur
Türkiye’deki girişimcilik atmosferini de değerlendiren Ebru Dorman, şunları söyledi: “Fikir var, finansman yok deniyor ama gerçekten iyi fikri olan için finansman var. Melek yatırımcı ağları çok kıymetli. Bir ağ yatırım yapma aşamasına gelene kadar önce ısınma turları yapıyor. Bizim gibi mentor desteği sağlayanlar da var. Akıllı para denen size finansın ötesinde destek veren yatırımcılar en kıymetlisi. Fikri icraata geçirmek çok önemli.”

Yazarlar