Ekonomi 24 saat sanat

24 saat sanat

09.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli güncel sanat ve mimarlık etkinlikleri arasında sayılan Venedik Bienal’ine bu yıl Türkler damga vurdu.

24 saat sanat

Önce, İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın ön ayak olduğu Türkiye Pavyonu’nun açılışı, arkasından Maça Kızı’nın Tabanlıoğlu onuruna düzenlediği gece uzun süre konuşulacak etkinliklerdi. Bienal’de gezdiğim ülke pavyonları içerisinde en ilginci ise Amerikan pavyonuydu.
Amerika dünya mimarisine hakim olduğunu, şirketlerinin dünyanın çeşitli ülkelerinde yaptığı mimari yapıtlarını sergileyerek gösterdi. Türk Pavyonu da çok ilgi çeken bölümler arasındaydı. Schüco ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilen Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde bu yıl ilk kez yer alan Türkiye Pavyonu’nda, küratör Tabanlıoğlu ve ekibinin gözünden Taksim Salı Pazarı, AKM, Bab-ı Ali Büyükdere Caddesi gibi üç mekandan oluşan ‘Hafıza Mekanları’ adlı proje sergilendi.
Pavyonun destekçileri arasında; Akbank, Mahveş-Dalınç Arıburnu, Berrak-Nezih Barut, Raif Dinçkök, Füsun-Faruk Eczacıbaşı, Vuslat Doğan Sabancı, Oya-Bülent Eczacıbaşı, Enka Vakfı, Nesrin Esirtgen, Eti, Can Has, Öner Kocabeyoğlu, Maça Kızı, Tansa Mermerci, Polimeks, Saha, Taha Tatlıcı, Garanti Bankası, Vehbi Koç Vakfı, Zafer Yıldırım, Yıldız Holding var.

Haberin Devamı

Soprano da vardı darbuka da

Maça Kızı’nın organize ettiği, Isola Di Giorgio Maggiore adasındaki resepsiyona katılım çok yüksekti. İş dünyasından Caroline Koç, Oya Eczacıbaşı, Banu Yentür, Hamdi Akın, Mustafa-Lüset Taviloğlu, Nezih-Berrak Barut, Ayşegül-Cem Şengör çifti, Levent Kızıl, Özcan Tahincioğlu, Erden Timur, Zafer Yıldırım, Arzu Uludağ Elazığ geceye katılan isimlerdi. Oyuncu Selma Ergeç, Dice Kayek markasının yaratıcısı Ayşe ve Ece kardeşler, Tansa Mermerci Ekşioğlu’na Burhan Öçal’ın performansını en ön sırada izlerken rastladım. Yabancı basın, bienal temsilcileri herkes oradaydı. Türk iş dünyasını ilk kez bu kadar eğlenirken gördüm.

Müze Tabanlıoğlu’na emanet

Gecenin asıl kahramanı müzik ve yemeklerdi. Tepsilerde processo da vardı, rakı da... Espresso da, Türk kahve markası Selamlique de... İtalyan opera muziğinden oryantal havaya geçildi. Partide, İKSV’nin radyo kuracağını öğrendim. Ekim gibi dinlemeye başlayacağız. 24 saat yayın yapacak radyoda, İKSV’nin yayın haklarını aldığı konserlerden de yayınlar olacak... Diğer bir haber de Mustafa Taviloğlu’ndan... Sanat çevresinin merakla beklediği müzesinin mimarlığını Tabanlıoğlu yapıyormuş. Bu arada Tabanlıoğlu Mimarlık, son dönem projelerini kapsayan “Tabalıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite” adlı kitabının dünya lansmanını da Venedik’te yaptı. Melkan ve Murat Tabanlıoğlu’nun ev sahipliğinde Cipriani’de verilen davette yabancı basın da vardı. Tasarımını, Venedik Bienal’inin de grafik kimliğini tasarlayan Irma Boom’un yaptığı, Rizzoli’den çıkan ve tüm dünyada satışa sunulan kitabı Amazon, 85 dolardan satışa çıkardı. Bir haber de Hafele’den... Şirket, Türkiye’de üretim yapacak.

Yazarlar