Ekonomi 25 milyonluk manipülasyonda 6 hisse senedi kullanıldı

25 milyonluk manipülasyonda 6 hisse senedi kullanıldı

04.04.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:

Borsa tarihinin en büyük vurgununda 25 milyon TL kazanç sağlayan manipülatörlerin işlem yaptığı iddia edilen 6 hisse adeta çöktü. 4 hissede 2 günde meydana gelen kayıp yüzde 30’ları aştı

25 milyonluk manipülasyonda 6 hisse senedi kullanıldı

54 kişinin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan borsa tarihinin en büyük operesyonuna yol açan manipülasyonla, 2 yılda 6 hissede yapılan işlemler sonucu 25 milyon TL kazanç sağlandığı tahmin ediliyor.
Gözaltına alınan grubun, Pera Gayrimenkul, Van Et, Vakıf Finans, Merko Gıda, Viking Kağıt ve Olmuksa hisselerinde işlem yaptığı iddia ediliyor. Operasyon sonrası da bu hisselerde büyük kayıplar yaşandı.  

Borsanın arsızları
Gözaltında tutulanlar arasında bir dönem borsanın en büyük spekülatörlerinden Bahadır Karlıdağ da bulunuyor. Hakkında onlarca işlem yasağı olan Karlıdağ’ın her operasyonda adının geçmesi borsadaki yasakların çeşitli hesaplar kullanılarak aşıldığını gösteriyor.
İşlem yasaklısı olmasına rağmen borsadaki operesyonlarına devam ettiği anlaşılan bir diğer isim ise Ziya Sesel. Broker’likten spekülatörlüğe geçen Sesel genç yaşında borsadan kazandığı büyük paralarla tanınıyor. 

Sani Karayal operasyonu
İMKB’de “keriz silkeleme” sistemiyle manipülasyon yaparak milyonlarca liralık vurgun yapan, elebaşılığını spekülatör Bekir Sani Karayal’ın yaptığı çetenin, kriz nedeniyle ciddi paralar kaybettiği, kayıplarını gidermek için de hisselerdeki manipülasyonu artırdıkları ortaya çıktı.
Karayal, kaybettiği paraları geri kazanabilmek için  operasyona hız verdi. Hisse değerlerini artırmak istedikleri şirketlerle ilgili söylentileri artırdı.

Kutman’ın şirketine göz koydu
Karayal’ın, bazı hisse senetlerini borsada değer kazanmadan önce depoladığı, hisselerdeki artışın ardından işleme koyduğu belirlendi. Karayal ve ekibinin yabancı borsalardaki işlemleri ile ilgili araştırmanın da devam ettiği belirtildi. Karayal’ın şu ana kadar vurgun parasıyla yabancı bankalardan fon aldığı tespit edildi.
Çetenin Mehmet Kutman’a ait bir şirketin ele geçirilmesi için çaba gösterdiği ancak başarılı olmadığı kaydedildi. Şebekenin borsa tuzağına düşerek para kaybeden bazı yatırımcıların şikâyetlerinin olduğu ve yeni bilgilerle operasyonun derinleşeceği ifade edildi.

Haberin Devamı

AKP’li ve CHP’li iki vekil dinlemeye takıldı

25 milyonluk manipülasyonda 6 hisse senedi kullanıldı

Borsada manipülasyon iddiasıyla başlatılan soruşturma milletvekillerine kadar uzandı. AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak ile CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal dinlemeye takıldı. Milletvekillerinin dosyalarının dokunulmazlıkları nedeniyle ayırıldığı iddia edilirken, AKP’li Budak, telefon dinlemesine takıldığı Akın Şapçı ile Keşan’dan tanıştıklarını, borsa işleri hakkında konuşmadığını belirtti. 
Operasyon kapsamında adı geçen CHP Milletvekili Çetin Soysal’ın cep telefonunun dinlenmediği belirtildi. Ancak, Bekir Sani Karayal ile yaptığı görüşmelerin Karayal’ın telefonu takip edilirken Soysal’ın da dinlemeye takıldığı öğrenildi. Konuşmaların soruşturma dosyasına girdiği belirtilirken, Soysal’ın ‘keriz silkeleme’ yöntemiyle küçük yatırımcının zor durumda bırakıldığı hisselerde  işlem yaptırdığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘Haksız kazancım yok’
Soysal, “borsada manipülasyon” iddiaları ile ilgili soruşturmada adı geçen hiç kimseyle hareket ederek haksız kazanç sağlamasının mümkün olmadığını belirtti. Soysal, “borsada manipülasyon” iddiaları kapsamındaki soruşturmayla ilgili kendine isnat edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Soysal şöyle dedi:
“Zaman zaman kendi yatırım hesabımdan borsada işlem yapmış olmama rağmen, söz konusu haberde adı geçen hisselerle ilgili kesinlikle hiçbir kazancım söz konusu olmamıştır. Bu durum banka ve SPK kayıtları ile de sabittir. Söz konusu grupla birlikte hareket ettiğim intibası uyandırma çabaları, TBMM’de yürütmüş olduğum 163 soru ve 20 Meclis araştırma önergesini, bunlara dair çalışmaları engelleme kastı ile tamamen sansasyonel kaygılarla kaleme alınmış hukuki dayanaktan yoksun, mesnetsiz iddialardır.”


Galip Öztürk, Van Et’i holding yapmaya çalışıyordu

Van Et’te yaptığı operasyonlarla borsa tarihinin en büyük soruşturmasında kilit isim haline gelen Galip Öztürk, enerji işine de girdi. Van Et’in iştiraklerinden Metro Maden Pazarlama, maden işletme ve arama ruhsatlarına sahip BYS Metal Madencilik‘in yüzde 78’ini iki gün önce satın aldığını açıkladı.
Otogar’ın İstanbul Topkapı’da bulunduğu dönemde çay ocağı açarak iş hayatına atılan Galip Öztürk ‘hızla yükselerek’ önce Metro Turizm’in patronu, ardından Otogar’ın ana hissedarı durumuna geldi. Öztürk, borsada hisse toplayarak göz diktiği Van Et’in de yüzde 70’ini aldı.

Haberin Devamı

Çok hızlı yükseldi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Galip Öztürk’ün projesiyle halka açılmaya çalışılan Otogar’a, Öztürk’ün uyuşturucu kaçakçılığı, çete kurma, dolandırıcılık suçlarıyla yargılandığı ortaya çıkınca izin vermemişti.
Galip Öztürk, bu tarihten sonra borsada dolaylı işlemler yaptı. Van Et’i ele geçiren Öztürk, Van Et’in altına birçok şirketi toplayarak kuruluşu holding haline getirmeye çalıştı. 424 milyon TL cirosu olan Metro Turizm’i de 45 milyon TL cirosu olan Van Et’in altına aldı.
8 milyon TL sermayeli küçük ve yöresel bir firma olan Van Et, sermayesini önce 40 milyon TL’ye yükseltti. Ardından 300 milyon TL’ye çıkarmak için SPK’ya başvurdu. Bu operasyon, ‘bedeli küçük yatırımcıya ödetilen bir satın alma’ ve Metro Turizm’in dolaylı halka açılması olarak değerlendirildi.
Van Et’in yüzde 70’i Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk ve kızına ait. Metro Turizm, Vanet’in 8’inci iştiraki olmuştu. Grup geçen yıl da maden şirketi kururak 4 ruhsat almış, 4 yeni ruhsat için de görüşmeler yapıyordu. Grubun geçen yıl kurduğu Metro Enerji, Yeşilırmak üzerinde kurulucak bir hidroelektrik santralının yüzde 25’ine ortak.

Haberin Devamı

25 milyonluk manipülasyonda 6 hisse senedi kullanıldı