Ekonomi 250 yıllık terlik fazla abartıldı

250 yıllık terlik fazla abartıldı

13.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

New York Borsası’na 250’nci doğum günü öncesi kote olan Alman ortopedik terlik üreticisi Birkenstock, hüsrana uğradı. Şirketin 46 dolardan halka arz edilen hisseleri yüzde 13 değer kaybederek 40 dolara kadar düştü.

250 yıllık terlik fazla abartıldı

Almanya merkezli terlik üreticisi Birkenstock’un New York Borsası macerası hayal kırıklığı ile başladı. Özel sermaye şirketi L Catterton destekli Birkenstock ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuru yaparken şirketin değeri 8.6 milyar dolardı. Halka arz sonrasında Birkenstock, 32 milyon hisseyi 46 dolardan satacağını ilan etti. Ancak dünkü açılış hiç de Alman terlik üreticisinin istediği gibi gitmedi. Hisse fiyatları bir anda 40 dolara kadar inerek şirket yüzde 13 değer kaybetti. Böylece şirketin değerlendirmesi de 7.55 milyar dolara geriledi.

Haberin Devamı

Yılda yaklaşık 30 milyon çift terlik ve ayakkabı üreten Birkenstock, geçen yıl 1,24 milyar euro gelir açıklamıştı.

250 yıllık terlik fazla abartıldı

Barbie anı olmadı

Son yıllarda Dior, Valentino, Jil Sander ve Manolo Blahnik gibi üst düzey markalarla da işbirliği yapan Birkenstock, gişe rekortmeni olan ‘Barbie’ filminde ana karakter Margot Robbie’nin bu markanın pembe terliklerini giymesiyle popülaritesinde zirveye ulaşmıştı. Bu rüzgarla New York Borsası’na açılan Alman terlik üreticisinin 250 yıllık olmasına rağmen fazla abartıldığı yorumları yapıldı. Birkenstock CEO’su Oliver Reichert de, “Barbie Birkenstock anını yaşadı ama, gerçek şu ki biz dün Barbie anı yaşayamadık” ifadelerini kullandı. 1774 yılında kurulan Birkenstock, 2013 yılına kadar aynı aile tarafından yönetildi. Şirketin çoğunluk hissesi 2021’de lüks tüketim ürünleri grubu LVMH tarafından desteklenen bir özel sermaye şirketi olan L Catterton’a 4 milyar euro’ya satılmıştı.