Ekonomi 2B başvuruları 87 bini geçti, Antalya ilk sırada

2B başvuruları 87 bini geçti, Antalya ilk sırada

26.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Emlak Otomasyon Projesi kayıtlarına göre, ülke genelinde 87 bini geçen 2B arazileriyle ilgili başvurularda Antalya ilk sırada yer alırken, bu ili sırasıyla İstanbul, Muğla ve Balıkesir izledi

2B başvuruları 87 bini geçti, Antalya ilk sırada

Kamuoyunda “2B Yasası” olarak bilinen Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından 2B kullanıcıları da başvurularını yapmaya başladı.
Başvuruları değerlendiren Balıkesir Defterdar Vekili Yakup Yıldırım, yüzölçümü büyüklüğü bakımından en fazla taşınmaza sahip olan Balıkesir’de toplamda 51 bin 621 taşınmazın bulunduğunu söyledi.
Kullanıcısı bulunan taşınmazın ise 41 bin 288 olduğunu dile getiren Yıldırım, “41 bin 288 taşınmazı, 2B kapsamında satışa konu yapıyoruz. Bu taşınmazın kullanıcı verileri, tapu kütüğüne işlenmiş durumda. Başvuru rakamımız ise 12 bin 388 olarak gerçekleşti. Yasa henüz üç ayını doldurmadığı halde yüzde 30’u yakaladık” dedi.
Yıldırım, Balıkesir’deki satışa konu arazilerin toplam büyüklüğünün 38 bin hektar olduğunu ifade ederek, son başvuru tarihi olan 30 Ekim’e kadar müracaatlarda yüzde 80’i yakalamayı hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye genelinde ise toplam başvurunun 87 bini geçtiğini vurgulayan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Girilen kayıtlara göre, başvuru sayısında Antalya ilk sırada. Bu ili İstanbul, Muğla ve Balıkesir izliyor. Antalya ve İstanbul, başvuru sayılarında 20 bini geçmiş durumda. Toplam yapılan başvurunun yüzde 76’sı, ilk sırayı alan 4 ilde gerçekleştirildi. Mersin, İstanbul ve Muğla gibi illerin, ticaret potansiyeli olan tercih edilebilir yerleri vardır fakat Balıkesir çok farklı. Taşınmazların 20 bine yakını Dursunbey’de bulunuyor. Türkiye genelinde de başvuru oranı yüzde 25-35 aralığında gerçekleşti.”
Yıldırım, 2B’nin ağırlık olarak 7-8 ilin çevresinde döndüğünü ifade ederek, Antalya, İstanbul, Muğla, Balıkesir, Mersin, Samsun ve Sakarya’daki taşınmazların tamamına başvuru alınması durumunda yüzde 90 oranının yakalanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘MİRASÇILAR BİR ARAYA GELEMİYOR’
Vatandaşların kanunun kendilerine tanıdığı hakları tam anlamıyla bilmediğini belirten Yıldırım, “Doğru hareket etmek için bizlere ulaşsınlar, ilgili personeli yönlendireceğiz” dedi. Vatandaşların taşınmazlarına sahip çıktıklarını aktaran Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız görüşmelere göre başvurular artarak sürecek. Önümüzdeki engel, mirasçılara ait taşınmazlardır. Mirasçılar bir araya gelemiyorlar bu yüzden başvuru yapamıyorlar. Her başvuru yapan kişiye, doğru bilgileri aktarıp, müracaatını değerlendireceğiz.”

‘Hizmeti ayaklarına kadar götürdük’
2B konusunda gerçeği yansıtmayan haberler yapıldığını ve vatandaşların kafasının karıştığını dile getiren Yıldırım, “Balıkesir’deki taşınmazların rayiç bedeli 280 milyon lirayı buluyor. Henüz açıklanmadı. Satış bedelini ilgilisine daha sonra sunacağız” dedi. Ödeme şekline göre bedellerde değişiklik olacağını vurgulayan Yıldırım, “Peşin öderse yüzde 20 iskonto, yüzde 50’sini peşin öderse yüzde 10 iskonto imkânı olacak” diye ekledi. Yıldırım, “70 taşınmaz kullanıcısı olan bir köyde halk, toplanıp ‘Benim başvurumu köyde alın’ derse gidiyoruz. 30 köye gittik ve toplamda 1392 başvuruyu yerinde aldık. Hizmeti ayaklarına götürdük” dedi.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ / ELİTE SIDE

Ramazan içi 36 ay sıfır faiz planlandı

İstanbul'un hızla değer kazanan bölgesi Pendik'in en gözde noktasında konumlandırılan Elite Side projesinde Ramazan ayına özel ödeme planları hazırlandı. Şua İnşaat’ın Pendik’te projelendirdiği Elite Side projesinde inşa çalışmaları hızla devam ederken, Ramazan ayına özel başlatılan kampanyası da ilgi çekiyor.
Düşük faiz oranlarıyla vadelendirme imkânları sunulan kampanyada, yüzde 25’lik peşinatı daire teslimlerinde ödeyip kalan yüzde 75’lik kısmı da 60 aya yüzde 0,80, 120 aya yüzde 0,91 oranlarıyla konut kredisi kullanılabiliyor. Ayrıca kampanyada 36 aya kadar sıfır faizli ödeme imkânı da sunuluyor.
400 konutun yer aldığı projede dairelerin yüzde 50’si şimdiden sahiplerini buldu. 25 bin metrekarelik bir arsa üzerinde yükselen proje, birbirinin önünü kapatmayacak şekilde tasarlanan blokları ve geniş peyzaj alanlarıyla dikkat çekiyor.
Porselen cephe kaplamalarının kullanıldığı projede, farklı büyüklüklerde 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 daire seçenekleri sunuluyor. Üzeri açılabilir ve kapanabilir yüzme havuzu, çocuk havuzu, sauna, buhar odası dışında, Türk hamamı, fitness merkezi ve kafeteryalar da projenin sosyal donatıları arasında yerini alıyor. Kaba inşaatın yüzde 60’ının tamamlandığı projede teslimler ise 2013’ün Eylül ayında yapılacak.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
Yeri: Pendik
YAPIMCI FİRMA: Şua İnşaat
TESLİM TARİHİ: Eylül 2013
KONUT SAYISI: 400
KONUT TİPİ: 1+1, 2+1, 3+1,4+1

Hangi daire kaç lira?
Tipi Fiyatı
1+1 199.000
2+1 240.000 - 387.000
3+1 450.000 - 540.000
4+1 585.000 - 680.000

ByConcept’ten 4 ayda yüzde 40 satış grafiği

2012 yılı Mart ayında Sultanbeyli’deki projesinin inşasına başlayan ByGroup, ByConcept Projesi’nde satışların başladığı tarihten bu yana geçen dört aylık süreçte yüzde 40 satış başarısına ulaştı.
Modern mimari yapısı, lokasyonu, sosyal yaşam olanakları ve cazip ödeme imkânlarıyla projenin yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü belirten ByConcept Yatırım ve Satış Koordinatörü Mahmut Saymaz, “ByConcept, ticari alandan ofise, otelden çok katlı mağaza ve dükkâna kadar ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi içinde barındıran, kendinizi özel hissedebileceğiniz bir proje. ByGroup olarak projemizi kendi arsamız üzerine öz sermayemizle inşa ediyoruz. Bu iki özellik sayesinde yatırımcıları uygun fiyatlarla ev sahibi yapıyoruz. Referanslar sayesinde projemize ulaşan yatırımcılar, tercihlerini ByConcept’ten yana kullanıyorlar” şeklinde konuştu.

Yüzde 1 peşinat alıyor
Üç blok üzerinde 326 konuttan oluşan ByConcept Projesi’nde 1+0, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve dubleks daire seçenekleri bulunuyor. 40 metrekare ile 200 metrekare arasında değişen daireler; sıfır faiz, yüzde 1 peşinat ve 40 ay vade ile 79 bin 850 liradan başlayan fiyatlarla yatırımcılara sunuluyor.
Sosyal yaşam alanlarının yanı sıra sağlıklı yaşam olanaklarının da sunulduğu proje kapsamında ayrıca concierge, kuru temizleme, teknik servis, 24 saat güvenlik ve kapalı otopark hizmetleri verilecek. Projede teslimatlar, 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Finans Merkezi Ataşehir’de fiyatları şimdiden uçurdu

Haberin Devamı

İstanbul Finans Merkezi’nin inşa edileceği Ataşehir’de gayrimenkul fiyatlarında önemli artışlar yaşanmaya devam ediyor. Detayları geçtiğimiz günlerde tanıtılarak ihaleye açılan İstanbul Finans Merkezi’nin inşa edileceği Ataşehir’de gayrimenkul fiyatları da şimdiden çok yüksek rakamlara ulaştı.
Birçok firmanın yatırımlarına hız kazandırdığı bölgeyle ilgili sahibinden.com’un yaptığı araştırmalara göre, arsa fiyatları önceki yıla göre yüzde 100 oranında artarken, ilçedeki satılık daire fiyatlarında yüzde 18, kiralık daire fiyatlarında ise yüzde 65 artış kaydedildi.
Verilere göre, Ataşehir’de geçtiğimiz yıl 160 bin lira olan ortalama satılık daire fiyatı bu yılın aynı döneminde yüzde 18 oranında artarak 189 bin 500 liraya ulaştı. Satılık dairelerdeki adet bazında artış oranı ise yüzde 37 oldu.
İlçedeki kiralık daire fiyatlarının artış oranı yüzde 65 olurken, ortalama fiyat 850 liradan bin 400 liraya yükseldi. Kiralık dairelerde adet bazında artış ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

2+1’ler tercih ediliyor
Ataşehir’de en çok tercih edilen satılık ve kiralık dairelerin de incelendiği raporda, ilçede en çok satılan daire tipi 90 metrekare büyüklüğe sahip 2+1’ler olurken, kiralık dairelerde 70 metrekarelik 1+1’ler öne çıktı.

Atıl durumdaki araziler Hazine’ye geçecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kanun gereği tescil harici bırakılmış alanları ekonomik ve toplumsal hayata kazandırmak için kadastro çalışmalarına başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Hazine’ye ait atıl durumda bulunan ve tapuya tescil edilmediği için Hazine’nin veya devriyle vatandaşın tasarrufuna açılamayan taşınmazlarda kadastro çalışmaları gerçekleştirdi.
Kurum, yapılan çalışmayla daha önce ilk tesis kadastrosu yapıldığı sırada önem atfedilmeyen ancak toplumsal hayatın gelişmesiyle birlikte tescil harici yerlere ihtiyaç duyulması üzerine harekete geçti. Tescil harici yerlerin kadastrosunun yapılmasının ardından tapuya tescili sağlanarak parsellerin müstakil tapuları Hazine adına çıkarılacak.

Engellilerin unutulmadığı projede taksitler 595 lira

Bulut İnşaat tarafından hayata geçirilen Evviva Home, ortak alanları engellilere özel tasarlayarak konut sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Evviva Home projesi herkese özel tasarlanırken engelli kişilerinde düşünüldüğünü belirten Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, “Projemizde engelli vatandaşlarımıza özel, sensörlü aydınlatmalar, rahatça binilebilen asansörler, fotoselli musluk, özel yol tasarımlarımız çevre düzenlemeleri yapıldı” dedi.
Uygun ödeme koşullarının bulunduğu projede, peşin ödemede 59 bin 640 lira olan 1+1 konutlar, taksitli ödeme seçeneğinde yüzde sıfır faizle 120 ay 595 liradan başlayan taksitlerle 71 bin 500 liraya satışa sunuluyor.

Varyap Plaza Pendik’te kaba inşaat tamamlandı

İstanbul’un önemli iş merkezlerinden biri olmaya aday Pendik’te konumlanan Varyap Plaza Pendik’in kaba inşaatı tamamlandı. A tipi yatay ofis projesi Varyap Plaza’da satışa sunulan ofislerin yüzde 80’i satıldı. Projedeki ofislerin 2013’te sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.
Ofislerin KDV dahil 199 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu projede, 55 metrekareden 325 metrekareye kadar farklı büyüklüklerde 278 adet ofis ve ticari alan bulunuyor. Toplam 43 bin metrekare kapalı alana sahip ve 9 kattan oluşan projenin ikinci katından itibaren panoramik Marmara Denizi ve Adalar manzarası sunuluyor.

Kartal’daki 2’nci projesi için talep toplamaya başlad

İnşaat sektöründe 20 yıllık tecrübeye sahip Son Grup’un iştiraklerinden Çukurova Gayrimenkul, Kartal’daki ikinci projesi Çukurova Tower için talep toplamaya başladı. Kısa bir süre önce Adanus Park projesini tamamlayan şirket, kentsel dönüşüm planıyla İstanbul’un yatırım potansiyeli en yüksek bölgeleri arasında yer alan Kartal’da, nitelikli bir yaşam alanı yaratmayı hedefliyor.
Yeni projesi için yine Tago Mimarlık’la çalışan Çukurova Gayrimenkul, konut satışlarına Eylül ayında başlamayı hedefliyor. Proje, alternatif ulaşım olanakları ve sahile yakınlığının yanı sıra, adaları da içine alan muhteşem deniz manzarasıyla dikkat çekiyor.

Binaların yeşile dönüşmesi için danışmanlık yapıyorı

Türkiye’de ilk olarak tesis yönetimi ve taşınmaz yönetimi hizmetlerini bünyesinde birleştiren Yapı Kredi Koray GYO ve Koray İnşaat İştirakı olan YKS; taşınmazların potansiyelini arttıran her türlü faaliyeti, binaların sistem ve ekipman tasarımlarını, planlama ve işletim ile ilgili tüm çalışmaları koordine ediyor.
Binaların zaman içinde değişen ve gelişen tüm yönetim sorumluluklarını üstlendiklerini belirten YKS Genel Müdürü Bahadır Adıyaman, “Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi yapı sektöründe çevre dostu binaların yapılmasını gündeme getirdi. YKS olarak Türkiye’deki pek çok önemli projeye tesis işletme danışmanlığı vermekteyiz. Bu hizmet kapsamında binaların sürdürülebilirliği ve enerji verimliliği çok büyük önem kazanmaktadır” dedi.