Ekonomi 3 bin Mahir El aranıyor

3 bin Mahir El aranıyor

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında 12 ilde yürütülen ve İstanbul kenti için İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile iş birliği yapılan Mahir Eller ‘Birlikte Yaşamak ve Çalışmak: Suriyelilerin Türkiye Ekonomisine Entegrasyonu’ projesi ile Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki yetenekleri belgelenerek, ekonomiye entegrasyonları sağlanacak. AB’nin desteklediği proje, geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa’da iki yıl boyunca sürdürülecek.

3 bin Mahir El aranıyor

Bu şehirlerde hem Türk vatandaşlarının, hem de Suriyelilerin mesleki yeterliliklerinin ölçülmesini hedefleyen proje ile 30 bin kişiye ulaşılması ve 3 bin kişinin istihdamı planlanıyor.

Haberin Devamı

Prim desteği

İSO Genel Sekreteri Haktan Akın, resmi kayıtlara göre Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3.6 milyon olduğunu, bunun 558 bin kadarının İstanbul’da yaşadığını söyledi. Akın, “Bu projede yaklaşık bin firmanın ‘gönüllü işveren’ olması hedefleniyor. İşverenlerin istihdam ettikleri kişilerin brüt maaşlarının yüzde 10’u ve SGK primleri en fazla 6 ay olmak üzere proje bütçesinden karşılanacak” diye konuştu.

TEPAV Direktörü Sibel Güven de Türkiye ve İstanbul’un iş gücü piyasasına değinerek, geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik verileri paylaştı.

32 bin Suriyeli’ye çalışma izni

Kasım 2018 verilerine göre Türkiye’de çalışma izni başvurusunda bulunan 50 bine yakın Suriyeli var. Bunların 32 binine çalışma izni verilirken, İstanbul 8 bin başvuruyla Suriyelilere en çok çalışma izninin verildiği il oldu. Haktan Akın, çalışma çağında yaklaşık 2 milyon geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı ile karşılaştırıldığında çalışma izni alarak iş piyasasına dahil olan kişi sayısının oldukça az olduğuna dikkat çekti. Akın, “İSO olarak sanayicilere aradıkları nitelikli elemanların yetişmesine katkı sağlamak adına bugüne kadar birçok iş birlikleri kurduk, şimdi de ‘Mahir Eller’ projesi ile bu tür faaliyetlere katkı sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Yazarlar