Ekonomi 32 bin memur alınacak

32 bin memur alınacak

20.10.2009 - 00:00 | Son Güncellenme:

Memurlar için bu yıl yüzde 25’e düşürülen atama limiti 2010’da da geçerli olacak. Kamuya yeni yılda 32 bin yeni memur alınacak

32 bin memur alınacak

TBMM’ye sunulan 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı’na göre, yeni yılda kamuya açıktan atama yoluyla 32 bin yeni memur alınacak.
Tasarının kadroların kullanımına ilişkin esasları düzenleyen maddesine göre, kamu idare, kurum ve kuruluşları serbest memur kadrolarına 2009’da emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde açıktan ya da diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilecek.
Böylece 2009 Bütçesinde yüzde 25’e düşürülen atama ve nakil limiti, yeni yılda da aynen geçerli olacak.
Söz konusu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4 bin adet, diğerleri için de ilave 21 bin atama izni verilebilecek. Bu çerçevede, üniversiteler açıktan atama yoluyla 4 bin, diğer bütçeli kuruluşlar ise 21 bin yeni memur alımında bulunacak.

7 bin akademisyen
Tasarı, üniversitelere yeni yılda 4 bin memurun yanı sıra, 7 bin de akademik personel alma hakkı tanıyor. Belirlenen sınırlar içinde öğretim elemanı ihtiyacını karşılayamayacak yükseköğretim kurumları için ilave 7 bin adet atama izni verilecek.
Hükümet, 2009 bütçesinde ilave ataması yapılacak akademik personel sayısını 5 bin olarak belirlemişti. Bu sayı, üniversitelerin artan öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla 2010 bütçesinde 7 bine yükseltildi.
Bu arada hakimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere ve Tıpta Uzmanlık Tüzüğü uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar, Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre gerçekleştirilecek askeri personel atamaları, emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu uyarınca yapılacak atamalar ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun uyarınca gerçekleştirilecek personel nakilleri, emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılanlara ilişkin yüzde 25’lik sınıra tabi olmayacak.

Haberin Devamı

32 bin memur alınacak

Başbakanlık bütçesi ikiye katlandı
Bütçe tasarısına göre 2010’da en yüklü pay geçen yıl olduğu gibi Hazine’nin olacak. Bütçeden Hazine’ye 68.9 milyar lira, Maliye Bakanlığı’na 59.7 milyar lira ödenek verilecek. Ödeneği geçen yıla göre 10 milyar lira artırılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 36.1 milyar lirayla üçüncü olurken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise bu yıla göre bir basamak gerileyerek 28.2 milyar liralık bütçeyle 2010 yılını geçirmesi öngörülüyor.
Geçen yıl bütçeden 1.8 milyar lira alması öngörülen Başbakanlık için bu yıl rakam ikiye katlandı ve 4 milyar lirayı aştı. Bütçede en az ödenek verilecek bakanlık da 2009’da olduğu gibi Enerji Bakanlığı...

SHÇEK’te hızlı artış
2009 bütçesi 1.5 milyar lira olan Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) 2010’da 2.4 milyar liralık ödenek verilmesi öngörüldü. Yeniden yapılandırılan AB Genel Sekreterliği, bütçesi en çok artırılan kuruluşlar arasında yer aldı ve ödeneği yüzde 87.9 yükselişle 21 milyon 456 bin TL oldu.
Özel bütçeli kurumlar arasında en çok pay 2.7 milyar lirayla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ayrıldı. Onu 1.3 milyar lirayla TÜBİTAK izledi. Bu kategoride en az ödeneğin ise 2.4 milyon lirayla Atatürk Araştırmaları Merkezi’ne verilmesi öngörüldü.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ödeneği yüzde 8.2 artırılarak 8 milyar 588 milyon, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ödeneği de yüzde 8 artırılarak 2 milyar 651 milyon TL’ye, Danıştay’ın bütçesi de yüzde 58.2 artarak 83 milyon 725 bin TL oldu.

Ödeneği azalanlar
2009’a göre daha az ödenek verilmesi planlanan özel ve genel bütçeli idarelerin bazılarıyla 2010 ödenekleri şöyle: Anayasa Mahkemesi (16.2 milyon lira), Özürlüler İdaresi Başkanlığı (5.6 milyon lira), RTÜK (110 milyon lira), Kamu İhale Kurumu (2 milyon lira).