Ekonomi 34 yaşında, en genç banka genel müdürü

34 yaşında, en genç banka genel müdürü

23.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hollanda merkezli ING Grubu, Türkiye’deki bankasının başına 34 yaşındaki Pınar Abay’ı atadı. BDDK onay verirse Abay’ın sektörün en genç genel müdürü olacak. Abay ile birlikte bankacılık sektöründe kadın genel müdür sayısı altıya çıkıyor

34 yaşında, en genç banka genel müdürü

ING Bank Türkiye’de Genel Müdür görevine, 1 Ekim 2011 tarihi itibariyle Pınar Abay atanacaK. Banka’dan yapılan yazılı açıklamada, ING Bank Türkiye Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) iznine bağlı olarak Pınar Abay’ın, ING Bank Türkiye Genel Müdürü olarak atanacağı belirtildi.
Bankanın genel müdürlük görevini 1 Ekim tarihine kadar sürdürecek olan Wilfred Nagel’in ise bu tarihten itibaren Amsterdam’daki “ING Grubu Risk Yönetimi Başkanı” ve “ING Bank ve ING Sigorta İdare Kurulu Üyesi” olarak görev yapacağı duyuruldu. Abay’ın yeni görevine BDDK’nın onayının ardından başlayacağı bildirildi. Yönetim ve danışmanlık şirketi McKinsey’in yönetici ortağı olan Abay, 13 Aralık 1977 Ankara doğumlu. BDDK’nın atamasına yasal onay vermesi halinde Abay, Türk bankacılık sektörünün en genç banka genel müdürü olacak. Şu anda bankacılık sektöründe genel müdürlük yapan kadın yöneticiler şöyle sıralanıyor:
Meriç Uluşahin (Şekerbank), Hatice Çim Güzelaydınlı (Tekstil Bankası), Dilek Yardım (Credit Agricole Yatırım Bankası Türk A.Ş.), Pınar Cengiz (Nurol Yatırım Bankası A.Ş.), Neslihan Serra Akçaoğlu (Citibank). 18 yıla yakın bir süre HSBC’nin grubunda görev yapan Piraye Antika ise yaklaşık bir yıl önce bu görevinden ayrılmıştı.
Sektörde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan tek kadın ise Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer.
Bankacılık sektöründe Levent Uğurlu genel müdür olarak Bank Kapital’in başına geldiğinde 34, Faik Açıkalın Dışbank’ın başına geldiğinde 38, Naci Sığın Yapı Kredi Bankası’nın başına geldiğinde 39 yaşındaydı.

İki çocuk annesi
Pınar Abay’ın başına geleceği ING Bank, Türkiye pazarına 2007 yılında girdi. ING Bank, 327 şubesi ve 5500’ün üzerinde çalışanı ile Türkiye’de bireysel, KOBI ve ticari, kurumsal bankacılık, proje finansmanı ve özel bankacılık alanlarında hizmet veriyor.
ING Bank Türkiye’nin açıklamasına göre Abay, yönetim danışmanlığı şirketlerinden McKinsey & Company’de Türkiye bankacılık ve finansal hizmetler sektöründen sorumlu Yönetici Ortak olarak halen görev yapıyor. McKinsey & Company’ye 1998’de katılan Abay, mesleki kariyeri boyunca Türkiye ofisine ek olarak New York ve San Francisco ofislerinde de görev aldı.
Bankacılıkta özellikle şube ağı yönetimi, çok kanallı bankacılık, bankacılık stratejisi ve operasyonları da dahil olmak üzere Avrupa genelinde uzman olarak kabul edilen Abay, Türkiye’de çok sayıda bankanın geniş kapsamlı değişim programlarını yönetti. Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden yüksek şeref listesinde mezun olan Abay, ayrıca Harvard Business School’dan işletme yüksek lisans derecesine (MBA) sahip. ING Bank Türkiye’ye Genel Müdür olarak atanacak Abay, evli ve iki çocuk sahibi.


Nagel: Bir Türk’ün güç katacağına inandık

ING Bank Türkiye’deki atamalarla ilgili olarak Wilfred Nagel, 1,5 yıl önce katıldığı ING Türkiye ailesinden hem hüzün hem de gururla ayrıldığını belirtti. Türkiye gibi gelecek vaat eden bir pazardaki yapılanmada görev almaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getiren Nagel, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de oldukça yeni bir banka olmamıza rağmen, sektörde bu güne kadar birçok yeniliğe imza attık. Farklı alanlarda bilinirliğimizi artırmaya devam ettik. Türkiye pazarına olan güçlü ve süregelen inancımız nedeniyle ING Yönetim Kurulu, Türkiye’deki varlığımızı daha da geliştireceğine inandığı bir Türk’ün Genel Müdür olarak atanmasına karar verdi. Yeni Genel Müdürümüz Pınar Abay’ın liderliği ve deneyimi ile ING Bank’ın Türkiye operasyonunu daha ileriye taşıyacağına inancımız tamdır. ING Bank Türkiye, Pınar Abay’ın liderliğinde Türk bankacılık sektöründe fark yaratacak ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edecektir.”