Ekonomi 4 milyar dolarlık gol

4 milyar dolarlık gol

07.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gelecek hafta başlayacak Dünya Kupası, sadece FIFA için 4 milyar dolarlık bir gelir getirecek. Brezilya ise, FIFA’dan her futbolcuyu, teknik adamı ağırlamak için günde 2 bin 800 dolar alacak

4 milyar dolarlık gol

Brezilya’da düzenlenecek ve 12 Haziran günü başlayacak Dünya Kupası, sadece futbol şöleni değil, aynı zamanda FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) için yaklaşık 4 milyar dolarlık bir gelir anlamına gelecek. Yani Güney Afrika’daki 2010 Dünya Kupası gelirlerinden yüzde 66 daha yüksek.
12 Haziran-13 Temmuz arasında düzenlenecek Dünya Kupası, tartışmasız maçları kadar ekonomik büyüklüğüyle de heyecan verici olacak. Çünkü bu organizasyondan elde edilecek 4 milyar dolarlık gelirin 2 milyar doları, kar olarak “FIFA’nın kasasında kalacak. Peki tüm bu para nereden geliyor? Hesap biraz karışık.
FIFA, 1.7 milyar dolara yakın parayı organizasyonun televizyon yayın haklarından elde ederken, Adidas, Emirates, Sony, Visa, Hyundai ve Coca Cola gibi sponsorlardan da 1.35 milyar dolar alıyor.

Haberin Devamı

4 milyar dolarlık gol


TV’ler adeta yarışıyor

Organizasyonun en önemli ayaklarından birini kuşkusuz televizyon yayın hakları oluşturuyor. 2010 yılındaki Dünya Kupası’nın final maçını, son dakikasına kadar tam 909 milyon kişinin TV’den izlediği, 3.3 milyardan fazla kişinin de Dünya Kupası’na en az bir dakika “göz attığı” hesaplanıyor. Her bir maç için ortalama izleyici sayısı ise 188.4 milyon kişi.
Bu yüzden TV kanalları, Dünya Kupası için kesenin ağzını açmaktan çekinmiyor. ESPN kanalı, 2010 ve 2014 yılında İngilizce yayın haklarına 100 milyon dolardan fazla ödedi. Fox Sports’un ise, 2018 ve 2022 için 500 milyon dolar ödediği konuşuluyor. Univision’ın, son iki Dünya Kupası’nı sadece ABD’de yayınlamak İspanyolca yayınlamak için 425 milyon dolar verdiği düşünülürse, oldukça makul.
Ancak Dünya Kupası, düzenleyen için kolay değil. FIFA, Brezilya’ya katılımcı federasyonlar, kulüpler ve güvenlik için 576 milyon dolar ödeyecek. Takımlar, oyuncular ve görevliler derken, tüm konukların günlüğü 2 bin 800 dolara geliyor. Ancak sadece ödüller 70 milyon dolar tutuyor. 35 milyonu ise kazanan takıma gidecek.

Haberin Devamı

4 milyar dolarlık gol

Brazuca’lar Pakistan’dan gidecek

Dünya Kupası’nın şüphesiz en önemli unsurlarından biri, resmi top olan “Brazuca.” Adını Brezilyalı taraftarların koyduğu Brazuca, sokak dilinde “Brezilya’ya özgü yaşam tarzı” anlamına geliyormiş. Pakistan’da üretiliyor. Brezilya’yı simgeleyen renklere sahip Brazuca, şimdiye kadar en uzun süre test edilen Dünya Kupası topu olarak da kabul ediliyor. Özel “robot bacak”la şut testine, hatta otomobiller gibi “rüzgar tüneline” bile girmiş. Yapısı sayesinde daha kolay hızlandığı ve hedefini daha rahat bulduğu belirtiliyor.
Füze gibi...