Ekonomi 40 siteye ortak oldu 3’te 1’inden pişman!

40 siteye ortak oldu 3’te 1’inden pişman!

08.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde 40 internet sitesine yaptığı yatırımlarla gündeme gelen Aslanoba, “Yatırımlarımın üçte biri üç yıl sonrasını göremeyecek. Ama diğer üçte biriyse ‘süper star’ rütbesi alacak” dedi

40 siteye ortak oldu 3’te 1’inden pişman

Son dönemde internet sitelerine yaptığı yatırımlarla gündeme gelen Aslanoba Capital’in Kurucusu Hasan Aslanoba, “Toplamda 40 şirkete yatırım yaptım. Bunlardan dördü fon yatırımı, bir tanesi de Kuluçka Merkezi yatırımı” dedi.
Şu ana kadar 37 milyon dolarlık yatırım yaptığını söyleyen Aslanoba, “40 proje içinden 10 tanesi e-ticaret tabanlı projeler. Diğerleri arasında pazar yeri modelleri, BiTaksi, Metrekare.com, Tasit.com ve mobil aplikasyon gibi iş modelleri mevcut” diye konuştu.
Genellikle operasyonel gücü olan, dev firmalara karşı rekabet koruması bulunan iş modellerini tercih ettiğini kaydeden Aslanoba, “Bundan sonra da bizi çok cezbeden, güzel projeler olursa yatırım yapabilirim. Genel anlayışımızda iyi giden projelerimize, takip eden yatırımları yapmak var. Kötü giden projelerimize bir daha yatırım yapmayı düşünmüyorum” dedi.

Seri yatırımcı olabilirim
Aslanoba, “Pişman olduğunuz bir yatırım oldu mu” sorumuzu ise şöyle yanıtladı:
“Pişmanlık duymadığınız bir yatırımın olmaması mümkün değil, bu durum işin doğasında var. Bugüne kadar destek verdiğimiz 40 yatırımın üçte biri üç sene sonrasını göremeyecek, diğer üçte biri ise üç sene sonrasını görebilecek ama çok başarılı olmayabilir. Geriye kalan üçte bir ise müthiş bir başarı kazanacak ve bu başarılı isimlerin arasından bazıları da ‘süper star’ rütbesine ulaşacak. Bu da 100 milyon doları aşan değerlemeler anlamına geliyor. Yaptığımız istatistiklere göre böyle bir sonuç bizi bekliyor.”
Var olan yatırımlarına yeni seri yatırımlar yapacağını anlatan Aslanoba, şöyle devam etti:
“Seri yatırımcı da olabilirim ya da başkalarıyla ortak yatırım da yapabilirim. Bunların dışında iyi giden, başarılı olma ihtimali çok iyi projeler gelirse de yeniden yatırım yapabilirim. Ama bir bütçem vardı, bunu kullandım. Artı bütçemi de iyi giden projelerimi takip eden yatırımlar şeklinde değerlendirmek istiyorum. Çünkü bizimde zaman ve para olarak belli sınırlarımız var. Bir noktadan sonra ne zaman yeter, ne de para...”

Haberin Devamı

Motivasyonum servetimi beşe katlamak değil...
Teknolojiyi, interneti ve mobil kaynakları kullanarak değer yaratan, arz ve talebi en iyi şartlarda ve en verimli şekilde buluşturan yeni iş modellerine yatırım yaptığını belirten Aslanoba, şöyle devam etti: “Temel motivasyonum servetimi beşe katlamak değil. Tabii ki para da kazanalım, yeni yatırımlar yapalım. Fakat beni en çok işin başarı kısmı ilgilendiriyor. Başarı hikayelerinin bir parçası olmak beni çok heyecanlandırıyor. Bu başarılı yatırımlara örnek olarak; BiTaksi, Metrekare.com, OnlineMarket.com.tr ve Vivense.com’u söyleyebiliriz.”
Aslanoba, ayrıca e-ticaret alanında dikey özellik geliştiren ve bunu içerikle de besleyen, işin uzmanı görünebilen sitelerin başarılı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

KOBİ’lerle kamyoncuları buluşturuyor
Büyük hedefleri olan iş modellerine yöneldiğini söyleyen Hasan Aslanoba, “Kendi girişimlerim sonucu hayata geçirdiğim iki farklı iş modeli Tazedirekt.com ve Webnak.com.tr, bunlara örnek gösterilebilir. Ben kendimi hem yatırımcı hem de girişimci olarak tanımlıyorum” dedi.
Aslanoba, bu sitelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Tazedirekt.com ile süpermarket alışverişini değiştirmeyi hedefledik. Taze gıdaların yer aldığı sitede kullanıcılarımız siparişi veriyor ve bir gün sonra teslimatı gerçekleştiriyoruz. Böylece piyasaya göre çok daha taze, çok daha kaliteli ürünler, çok daha ucuz fiyatlarla tüketiciyle buluşuyor. Webnak.com.tr ise nakliye alanında bir pazar yeri modeli. Bir tarafta KOBİ’ler, diğer tarafta kamyoncu esnafı yer alıyor. KOBİ’nin malını taşıması için kamyona ihtiyacı var, kamyoncu esnafı da taşıyacak mala ihtiyaç duyuyor. Şu anda bu iki alanı www.webnak.com.tr adresinde buluşturuyoruz.”