Ekonomi 400 mİlyon $ sattı kuruş kıpırdamadı

400 mİlyon $ sattı kuruş kıpırdamadı

21.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

2.10 TL’ye dayanan dolardaki tansiyonu düşürmek için Merkez Bankası piyasaya 400 milyon dolar sattı. Ancak, dolar 2.08’e kadar düştü. Merkez, pazartesi günü 2.5 milyar dolarlık satış yapabilir

400 mİlyon $ sattı kuruş kıpırdamadı

Politik riskler nedeniyle dün 2.0980 TL ile tarihi zirvesine yükselen doları frenlemek için Merkez Bankası, piyasaya 400 milyon dolar sattı, ancak dolar 2.08 TL’ye kadar gerileyebildi. Merkez Bankası dün sabah yaptığı açıklamada, döviz satım ihalelerine ilişkin olarak döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde ihale tutarının minimum tutarın 10 katına kadar artırılabileceğini açıkladı.
Merkez Bankası, dün için minimum döviz satış tutarını 50 milyon dolar ilan etmişti. Kurdaki rekor seviye sonrası Merkez Bankası saat 16.30 gibi döviz satış tutarını 8 kat artırarak 400 milyon dolara çıkardı. Ancak, dolar 2.08-2.09 TL aralığında işlem görmeyi sürdürdü.

Haberin Devamı

400 mİlyon $ sattı kuruş kıpırdamadı


Salı günkü toplantı...
İçeride siyasi gerilim ve FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasına yılsonu nedeniyle kurumsal döviz talebinin gelmesi birleşince dolar 2.10 TL’ye dayandı.
Sepet bazında TL de tarihi rekor seviyesi 2.46’yı aştı. Parite etkisiyle euro da 2.8286 TL ile zirve yaptı. Türkiye’nin 5 yılllık CDS’leri ise 3.5 ayın en yüksek seviyesi olan 220 baz puana çıktı.
Öte yandan, 24 Aralık Salı günü Merkez Bankası’nın ‘2014 Yılı Para ve Kur Politikası’ toplantısı yapılacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta yaptığı açıklamalarda bu toplantıda, yeni önlemler alınabileceği sinyallerini vermişti.
Başçı, bir haftalık repo faizi ile yapılan fonlamanın zorunlu karşılıklara ilişkilendirilmesine ilişkin çalışmanın sonuçlarının açıklanacağını belirtmişti. Piyasa analistleri, kurun önümüzdeki dönemdeki yönünde Merkez’in bu toplantıda vereceği mesajların belirleyici olacağını, alınacak önlemlerin önemli olduğuna dikkat çekti.
Doların yılsonunda 1.92 TL’ye ineceğini söyleyen Başçı’nın önümüzdeki hafta yapacağı açıklamalar piyasalarda merakla bekleniyor.

BIST yüzde 0.68 yükseldi
Üç günde yüzde 7 değer kaybeden BIST endeksi ise dün yükselişle haftayı tamamladı. BIST kapanışı yüzde 0.68 yükselişle 69.572 puandan yaptı. Borsadaki şirketlerin piyasa değeri ise üç günde 37.8 milyar TL eridi. Pazartesi günü 2.02 TL olan dolar, 4 günde yüzde 3.4 yükseldi. Euro da 4 günde yüzde 2.8 prim yaptı.
Üç günde yüzde 20 değer kaybeden Halkbank hisseleri de dün yüzde 4.78 primle 13.15 TL’ye çıktı.

Haberin Devamı

Pazartesi 2.5 milyar $ satabilir

Merkez Bankası pazartesi döviz satım ihalesinde satılabilecek minimum tutarın 250 milyon dolar olacağını açıkladı. Analistlere göre, bu durumda Merkez pazartesi 2.5 milyar dolarlık döviz satım ihalesi açabilir. Piyasanın beklentisi de dolardaki düşüş için bu şekilde yüklü satış ihalelerinin olması yönünde.

‘Siyasi tansiyonun düşmesi gerekiyor’

Veyis Fertekligil / T-Bank Başekonomist

“Türk Lirası bu hafta FED kararlarından sonra en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bunda ülkede siyasi risklerin artmasının büyük rolü oldu. Kur ve faiz oranlarındaki yükselmenin operasyonlar bir netliğe kavuşana ve siyasi tansiyon düşene kadar sürmesini bekliyoruz.
Bu konuda hükümetin yapabileceği bir kabine değişikliği de piyasalarda biraz rahatlama yaratabilir. Bunun dışında, Merkez Bankası’nın yapabileceği müdahaleler ve döviz satımları ancak piyasanın biraz sakinleştiği bir ortamda etkili olabilir. Gelecek hafta Merkez Bankası’nın açıklayacağı 2014 para ve kur politikalarının, bankanın enflasyona ve TL’nin değer kaybına karşı daha sıkı bir politika uygulayabileceği, daha basit ama güçlü bir para politikası çerçevesi çizmesini diliyoruz.
Haftaya siyasi riskteki artışın azalmaması ve yatışmaması halinde kur ve faizlerdeki yükselmenin devam etmesi olasılığı bulunmakta.”

Haberin Devamı

‘Kurumsal talep vardı yabancı talebi eklendi’

Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist

“Dövize yerli bireyselin yatırım, yerli kurumsalın döviz borcu olarak talebi vardı. Siyasi gelişmeler nedeniyle yabancı kurumsallın da talebi eklenince satış tarafında sadece TCMB kaldı.
ABD?Merkez Bankası’nın (FED) da varlık alımı azaltmasınında sınırlı etkisi ile kur 2.10’a kadar yükseldi. TCMB tek arz unsuru oluşturduğu için dün günlük satım tutarının 10 katına kadar döviz satımı yapabileceğini belirtti.
İki temel belirleyici olarak öncelikle soruşturma ile gelişmeler ve diğeri ise salı gününden itibaren yabancıların Noel tatilinin başlayacak olması belirleyici olacak.
Salı gününden itibaren yabancı talebinin etkisinin ortadan kalkacağını belirtebiliriz. BIST endeksi ise orta ve uzun vadeli uygun seviyelere geriledi. Özellikle yabancı yatırımcı bu seviyelerde bazı riskleri gözardı edebilir.”

Haberin Devamı

Merkez, piyasaya müdahalesini ‘yoğunlaştırmaya’ başladı...

Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist

“Döviz kurunda tekrar oynaklığın artmasında, küresel genişlemeci para politikalarından kademeli de olsa çıkış olasılığını güçlendiren FED’in tahvil alımını azaltma kararının etkisi önemli.
Gelişmiş ekonomilerdeki güçlenmenin özellikle gelişen ekonomilere sermaye akımında dalgalanmalar yaratabileceği dile getiriliyordu. Bu öngörüyü destekleyen küresel gelişmelere ek olarak, iç politik riskin de gündeme gelmesiyle, kur tarafındaki dalgalanmaların belirgin gerçekleştiğini görüyoruz.
Kurdaki dalgalanma karşısında, TCMB genel sıkılaştırma duruşuna ek olarak döviz müdahalelelerini yoğunlaştırıyor. Ancak, risk algılamasıın olumsuz yönde değiştiği dönemlerde, döviz satışlarının tek başına yeterli olmadığını biliyoruz.
Bu durumda, TCMB’nin gelecek hafta açıklayacağı 2014 Para ve Kur Politikası programında, parasal sıkılaştırma duruşunu güçlendirici, sadeleştirici, anlaşılabilirliği ve öngörülebilirliği artırıcı adımlar atması finansal piyasalardaki oynaklığın azalması açısından önemli olacak.”