Ekonomi ‘5G denemeleri statlardan başlasın’

‘5G denemeleri statlardan başlasın’

08.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, 5G için doğru zaman ve yerli teknoloji çağrısı yaparken, ancak deneme izinlerinin çıkarılması ile pilot uygulamaların başlatılması gerektiğini söyledi.

‘5G denemeleri statlardan başlasın’

DUYGU ERDOĞAN - Turkcell’in ‘5G için 5 doğru’ söylemini yaymaya çalıştığını belirten Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, bu doğru adımların izlenmesiyle hem ülke geleceğine, hem de kamuya en faydalı şekilde dönüşümün gerçekleşeceğini söyledi. Bunun için doğru teknoloji, doğru altyapı, doğru zaman, doğru alan ve doğru maliyet vurgusu yapan Erkan, yerli ve milli teknolojinin önemine dikkat çekerken, bu sayede doğru maliyetin oluşabileceğini dile getirdi. Bu konuda öncelikle fiber yeterliliğinde ‘ortak altyapı’ ihtiyacını hatırlatan Erkan, “Ortak altyapı oluşması konusunda herkes hemfikir, çünkü altyapının maliyeti çok yüksek. Rekabeti alt seviyede değil üst servislerde yürütmek daha değerli olacaktır” dedi. Erkan, yerli otomobil Togg’da olduğu gibi burada da ‘babayiğit’ olmaya aday olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Yerli üretimde yetkinleşmeden yapılacak bir 5G geçişi, arzu edilen yerlileşme oranını zora sokar’ diyen Erkan, ekosistemin hazır olduğu doğru zamanda harekete geçmenin doğru maliyetin de oluştuğunu göstereceğini ifade etti. Murat Erkan, “Ancak bir an önce deneme lisanslarının verilmesi lazım ki bunu geliştirecek insanlar deneyimlesin. Futboldan örnek vereyim, sürekli toprak sahada oynayan birtakım çim sahada şaşırabilir. Öncesinde antrenmanlar yapılmalı” diye konuştu. Erkan, İstanbul Havalimanı, Galataport ve statlar gibi alanlarda 5G’nin kullanılması gerektiğini, bu sayede uygulamaların gelişebileceğini dile getirdi. 

‘Dijital uçurum’

Düzenlenen basın buluşmasında soruları yanıtlayan Murat Erkan, ortak altyapı konusunda halen ilerleme olmaması üzerine soruyu yanıtlarken, “Temel nokta, ortak altyapı şirketi oluşturulabilmesi için birtakım imtiyaz farklılıkları var ve bir şekilde bunların aynı masada denkleştirilmesi lazım. Fiberin Türkiye’nin her yerine yayılması, dijital uçurumu ortadan kaldırmak için her yere fiberi götürmemiz lazım. Ama kaynakların hepsini buna harcayıp üst yapıya harcayamazsak, üst yapıda ithalatçı oluruz, bu da ne geleceğimize ne kamuya katkı sağlar. Atomu da parçalamayacağız, birkaç yöntem var, bizim için doğru formülü bulmamız lazım. İmtiyaz konusunu çözüp, bu yoldaki dikenleri temizlemek lazım” dedi.

Haberin Devamı

Altyapıya toptancı şirket

Ortak altyapı konusundaki çalışmalarda kendi ‘doğru formülünü’ de anlatan Murat Erkan, “Ortak havuzda şirketlerin altyapılarının birleştirilip başka bir şirket oluşturulmalı. O yeni şirketin bir toptancı gibi hizmet verdiği ortamda altyapıları yaparken, bizim perakende hizmet olarak o şirketten kiralama yapmamız şeklinde olabilir” diye konuştu.

Erkan, Türkiye’nin mobilde çok hızlı internet sunduğunu, evlerde ise hızın alt sıralarda olduğunu vurguladı. Erkan, “Bir milyon kilometre fiber yapılmalı. Bu yatırımın maliyeti de 8-10 milyar dolar” diye konuştu.

Varlık Fonu öne çıkabilir mi?

Turkcell ve Türk Telekom’un Varlık Fonu çatısı altında bulunması sebebiyle ortak altyapı konusunda hareket edip edemeyeceği sorulan Murat Erkan, “Varlık Fonu’nun stratejilerine yorum yapamam. Ana hissedarımız. Ben Turkcell’in stratejilerinden mesulüm. Kişisel olarak görüşüm; ortak altyapı konusunda öne çıkabilir. Doğal bir yolculuk olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Sahiplik konusunda ise yatırıma açık bir sistem olabileceğini anlatan Erkan, “Ben Murat Erkan olarak söylüyorum, ortak olmak isterim. Doğru bir iş, iyi birr iş. Yatırım yapmak isteyene de açık olmalı” dedi.

5G ile tarih öngörüsü sorulması üzerine Erkan, kendi öngörüsünün 2025 civarında bir yetkilendirme olabileceğine yönelik olduğunu söyledi.