Ekonomi 6 milyar dolarlık moda rüzgârı

6 milyar dolarlık moda rüzgârı

08.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Laleli, 7-13 Ağustos tarihleri arasında alışveriş festivaline evsahipliği yapıyor. 8 ülkeden 250 alıcının katılmasıyla bölgede yeniden 6 milyar $’lık ihracata ulaşılması hedefleniyor

6 milyar dolarlık moda rüzgârı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 30-40 yıl önce ucuz ürün sloganı ile bakıldığında Türk mallarının ön planda görüldüğünü belirterek, “Ama artık Türk malları kalitesiyle ön planda. Maliyet itibari ile de rekabet etme noktasında Türk ürünleri çok iyi ve avantajlı konumda. Bizim için önemli olan kalite ve satıştaki istikrar” dedi.

Haberin Devamı

Şahin, bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘Laleli Fashion Shopping Festival’in açılış töreninde konuştu. İstanbul’da Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) tarafından ‘Ticaretin Altın Anahtarı’ sloganıyla düzenlenen festivalin bölgeyi yeniden 6 milyar dolarlık ihracata taşıması bekleniyor.

7-13 Ağustos arasında sürecek festivalin açılışına Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de katıldı.

Ekonomiye katkı

Vali Şahin, festivalin İstanbul ve Türkiye ekonomisi için önemine dikkati çekerek, LASİAD’ın böyle bir organizasyonu altı yıldır yürütmesinin önemli olduğunu, her geçen yıl katılımcı sayısının arttığını söyledi. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Bizim zor zamanımızda yanımızda olan misafirlerimiz ayrıca şükranı hak ediyor. Şunu bilin ki bizim milletimiz vefalı bir millettir ve zor zamanında yanında olan dostlarını hiçbir zaman unutmaz. LASİAD ve Laleli esnafından, İstanbul ekonomisini yönlendiren arkadaşlarımızdan özellikle bir istirhamım var, gelen misafirlerimizi gerçekten misafir gibi ağırlayacağız ve onlara hem kalite hem fiyat olarak en uygun hizmeti vereceğiz, bizim ekonomik ve ticari geleneğimize yakışan budur. En iyisini, en kalitelisini yapan bir milletiz artık.”

Şahin, gelen yabancı misafirlere alışverişin yanı sıra İstanbul’u gezip görme tavsiyesinde bulunarak, İstanbul’da her medeniyetin izi olduğunu ifade etti.

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca da, Laleli’nin ihracatında kötü günlerin geçen yılla birlikte geride kaldığını belirterek, 2017’ye iyi bir başlangıç yaptıklarını kaydetti. Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25-30 artış kaydedildiğini bildiren Eyyüpkoca, festivalde davet edilen alıcıların piyasaya doping etkisi yapacağı yorumunda bulundu.

Zor günler geçti

Eyyüpkoca, geçen yıl yaşanan 15 Temmuz darbe girişimine de işaret ederek, şöyle konuştu: “Geçen yıl 15 Temmuz dolayısıyla çok zor bir süreçten geçtik. 15 Temmuz’dan 20 gün sonra 5’inci Laleli Fashion Shopping Festivali yaparken inanılmaz zorlandık. Zor günlerdi, derdimizi anlatabilmek, yabancı alıcıları ikna edebilmek, buraya getirebilmek çok zordu.

Haberin Devamı

Hiç fire vermeden 8 ülkeden o kadar alıcıyı ikna edip buraya getirmiştik ve beklediğimizin çok üstünde ticari faaliyetler oldu. Geçen yıl yaşadığımız handikaptan sonra biz aslında ticaretin altın anahtarı olmayı hak ettiğimiz ve bu anahtarın kullanılması gerektiği inancını taşıdığımız için, bu yıl ‘Ticaretin altın anahtarı Laleli’ sloganı ile yola çıktık.”

Desteğe devam

İHKİB Başkanı Tanrıverdi de, Türk hazırgiyim ihracatında Laleli’nin özel bir yeri olduğuna dikkat çekti. Tanrıverdi, Laleli’nin yılın ilk yarısında yakaladığı yüzde 30’luk ihracat artışının moda endüstrisine moral olduğunu da vurguladı.Tanrıverdi, “Ortaya koyduğu performans ve ekonomiye katkısıyla Laleli bugünkü konumundan çok daha fazlasını hak ediyor. Laleli’yi daha fazla destek olacağız” dedi.

8 ülkeden alıcı

Festival kapsamında 8 ülkeden 250’ye yakın alıcının İstanbul’da ağırlanması hedefleniyor. Ekonomi Bakanlığı, İHKİB, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası desteğinde, Garanti Bankası ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve ilki 2012’de organize edilen festivalde bugüne kadar 64 ülkeden alıcı ağırlandı. Festival 13 Ağustos’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı