Ekonomi 600 bin baş besi hayvanı ithalatı

600 bin baş besi hayvanı ithalatı

16.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde artan et fiyatlarına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hamle geldi. Bu yönde 2024 yılında 600 bin baş besilik sığır ithalatı gerçekleştirilecek. Üreticiler, söz konusu ithalatın planlı bir şekilde yürütüldükten sonra birkaç yıl içerisinde ithalatın bırakılıp yerli üretimin artacağı görüşünde.

600 bin baş besi hayvanı ithalatı

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, 2024 yılı besilik sığır ithalatı ile ilgili ithalat talimatı ve teknik kriterleri yayınladı. Buna göre, bu yıl içinde üç dönem halinde toplamda 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılması planlanıyor. 200 hayvan kapasiteli işletmeler başvuruları Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliğine yapabilecek, başvurular Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından değerlendirilecek. ESK, besilik sığırların satış fiyatını da belirleyecek.

Haberin Devamı

Son başvuru 2 Şubat

15 Ocak itibarıyla besilik ithal hayvan satın almak isteyenlerin başvuruları başladı. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yapılacak başvurular 2 Şubat’a kadar sürecek. 450 bin baş sığır kapasitesi 200 baş ve üzeri olan işletmeler için ithalat yapılacak. 150 bin baş da kapasitesi 200 baş ve altı kapasiteye sahip işletmeler için yapılacak. Büyükbaş işletmeler ithalat için Et ve Süt Kurumu’na başvururken, 200 baş altı kapasiteye sahip olan küçük işletmeler ise Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği’ne başvuracaklar. İthal edilen sığırların satış fiyatını ESK belirleyecek. İthalatın üç dönemde yapılması bekleniyor. Birinci dönem mart-nisan-mayıs, ikinci dönem haziran-temmuz-ağustos, üçüncü dönem ise eylül-ekim-kasım-aralık döneminde olacak. Böylece yıl boyunca ithalatın devam etmesi beklenirken, her dönem için 200 bin baş besilik hayvan ithalatının yapılacağı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Talep toplanacak

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, besilik hayvan ithalatının her yıl belli bir miktarda yapıldığını söyledi. Birlik olarak 200 baş altında faaliyet gösteren işletmelerin başvurularını alacaklarını bildiren Tunç, “123 birliğimiz, 200 baş altı işletmelerin sadece taleplerini toplayıp ESK’ya bildirecekler. Küçük üreticilerin bu işten faydalanması adına hizmet vereceğiz. Sözleşmeli üretime küçük işletmeleri teşvik edip ESK ile birlikte koordineli bir şekilde çalışacağız” dedi.

‘Doğru dağıtılmalı’

İthal hayvanların ücret karşılığında alındığını belirten Tunç, “Önce ön talep toplanacak sonra bu doğrultuda satın alma işlemi gerçekleşecek. Küçük işletmelere de doğru ve orantılı bir şekilde dağıtılırsa faydalı olacağı yönünde görüşümüz var. Bu uygulamanın birkaç yıl içerisinde son bulup tamamen yerli üretimle bu işin desteklenmesi ve yerli üreticinin kazanması tek temennimiz” diye konuştu. Et fiyatlarına ilişkin açıklamada bulunan Tunç, şöyle konuştu: “Et fiyatlarının belli bir enflasyon oranında artışı kaçınılmaz. Enflasyona önlem alınmadığı takdirde her şeyde olduğu gibi ette de belli bir oranda artış gözlemleyebiliriz. İthalat tamamen açığın kapatılması amaçlı.”

Haberin Devamı

‘Üretici üretime yönlendirilmeli’

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, besilik sığır ithalatında temel neden olarak et fiyatlarındaki yüksekliğin gösterildiğini söyledi.  2010 yılından bu yana besilik sığır ithalatı yapıldığını ancak et fiyatlarının artmaya devam ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Bugün karkas etin kilosu 276 lira. Fiyatlardan her yıl şikayet ediliyor, bu işin ithalatla olmayacağının anlaşılması gerekiyor. İthalat yapıldığı zaman bu sefer üreticiler ithalatla rekabet edemeyeceklerini düşünerek işi bırakıyor. Fiyata bakarak çözüm üretmeye çalışıyoruz ama fiyat bir sonuç ve sonucun üzerinden iş yürütmeye çalışıyoruz. Fiyat üzerinden giderek bunu çözemeyiz asıl üreticinin maliyeti, yaşlanan nüfus, yem desteklerinin yeterince artırılmaması gibi nedenler var. Gördüğüm kadarıyla bakanlık bu planlamaya dair bir çalışma yapıyor. İthalatı azaltan bir yapıyla üreticiyi üretime yönlendirmek gerekiyor.”