Ekonomi 650 milyon yatıracak Tuzla'ya 'üs' kuracak

650 milyon yatıracak Tuzla'ya 'üs' kuracak

06.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Via Properties tarafından Tuzla’da 650 milyon lira yatırımla yapılan Viaport Marin, denizin üzerinde inşa edilecek. Su gösterilerine ev sahipliği yapacak projede marinanın yanı sıra, AVM ve lüks otel bulunacak.

650 milyon yatıracak Tuzlaya üs kuracak

Vialand ve Viaport Kurtköy ve Venezia gibi konsept projelerin altında imzası bulunan Via Properties’in yeni projesi olan Viaport Marin’in tanıtımı yapıldı. Geçen yılın başındaki ihaleyi Bayraktar İnşaat olarak kazanan Via Properties, yap-işlet-devret modeliyle 650 milyon lira yatırımla inşa edeceği projeyi 29 yıl işletme hakkına sahip olacak.
İstanbul’un en büyük marinalarından birinin yapılacağı projede denize 500 metre dolgu yapılarak, alışveriş merkezi, otel ve su gösterilerinin olduğu eğlence alanı inşa edilecek. 5 çıpalı marina konseptinin uyarlandığı projede, unutulmaya yüz tutan balıkçı barınakları yeniden yapılacak.
Viaport Marin’de, 150 bin metrekare yeşil alan, 750 yat kapasiteli marina, adacıkların üzerine yerleştirilmiş otel ve ticari üniteler yer alacak. Yeşil alanları, dev parkı ve oyun alanlarıyla 7’den 70’e herkese hitap edecek olan Viaport Marin, Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen deniz oteliyle de dikkat çekiyor.
Otelden denize girilecek
Şimdiye kadar standartların dışında konsept projeler yaptıklarını ifade eden Via Properties’in Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, Tuzla’nın dünya standartlarında bir yatırıma kavuşacağını söyledi. Bu projenin hem yerli hem de yabancılar için mutlaka gidilmesi gereken bir yer olacağını anlatan Coşkun Bayraktar, “Ziyaretçiler denizin üzerinde alışveriş yapacak. İsterlerse otelde konaklayacak, isterlerse de 10 bin metrekarelik deniz suyundan oluşturulacak yüzme havuzunda yüzecekler” dedi.
Bayraktar, projenin İstanbul’un turizmine büyük katkı sunacağına inandığını belirterek, “Turistler Tuzla Marin’i görmeden İstanbul’dan ayrılmayacak. 1980’lerin sonuna kadar balıkçılığın merkezi olan Tuzla, eski ihtişamını geri kazanacak. Bu proje bizim İstanbul’a ve İstanbullulara hediyemiz olacak” diye konuştu.
Ulaşım havarayla...
Tuzla’yı yenileme projelerinden birinin ulaşım olduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bölgeye iki metro hattı ve havaray yapacaklarını açıkladı.
Viaport Marin’in İstanbul’un çok önemli bir aktivite merkezi olacağının altını çizen Topbaş, “Yılda 25 milyon insan buraya gelecek. Burası plajları, sergi alanları, gezilecek yerleri ve marinasıyla İstanbul’un cazibe merkezi olacak. Burası artık eskilerin yazlık mekânı değil, dört mevsim yaşayan bir turizm merkezi olacak. Metro hattından buraya bir havaray sistemi yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhaleyi geçen yılın başında kazanmıştı
Tuzla Belediyesi tarafından yaptırılan marinanın ihalesini 120 milyon 750 bin liralık teklifle Bayraktar İnşaat kazanmıştı. 29 Ocak 2013 tarihinde yapılan ihale Tuzla Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Park ve Sahil Rekreasyon Düzenleme işlerini kapsıyordu.
370 bin 989 metrekarelik alanı kapsayan ihaleyi kazanan Bayraktar İnşaat projenin 30 yıllık işletme hakkını da elinde bulunduruyor. İlk yıl işletme bedeli 3 milyon 851 bin 326 lira olan marina ihalesini kazanan firma, Gürsoy ortaklığıyla birlikte Via/Port Venezia ve Via/Port Houses&Suites gibi lüks konut projelerinin altına imzasını atarken, Vialand’i de açmıştı.

Denİzaltı trenİ önerİsİ geldİ
İstanbul’u dünyanın model aldığı bir şehir yapacaklarını anlatan Kadir Topbaş, Marina projesiyle Tuzla’nın yılda 25 milyon ziyaretçi çekeceğini vurguladı. Projenin 29 yıllık yap işlet devret usulüyle yapılacağını ve 1 yıl içinde tamamlanacağını anlatan Topbaş, “Bu projede deniz altından geçen bir tren olabilir. Hatta denizin altında bir akvaryum yapın. Bu dünyada belki de ilk kez yapılacak bir proje olur. Buradan denizin altı izlensin. Böylece oraya bir hareketlilik getiririz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YARGI KARARI ÇIKINCA KURALLAR DEĞİŞTİ

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir kararla Kentsel Dönüşüm Yasası’nın bir kısım maddesini iptal ettiğini ve Resmi Gazete’de ilan edilinceye kadar yürürlüğü durdurduğunu söyledi.
Gelinen süreçte vatandaşların mülkiyet haklarını zedeleyici çok ağır durumların yaşandığını anlatan Kiraz, “İdare mahkemelerinde dava açma hakkı tanıyıp yürütmenin durdurulması kararı verilememesi büyük bir skandaldı ve hukuk mahkemeleri adeta hukuk yaratarak bu konuda karar vermeye başlamışlardı. 27.02.2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir kararla yasanın bir kısım maddesini iptal etti ve Resmi Gazete’de ilan edilene kadar yürürlüğü durduruldu” dedi.
Yeni düzenleme geldi
Yeni iptal kararlarının yeni düzenlemeler içerdiğini vurgulayan Kiraz, Anayasa Mahkemesi’nin iptaliyle artık bu yasa kapsamındaki tüm iş ve işlemler için idari yargıda dava açılabileceğini ve yürütmenin durdurulması kararının verilebileceğini söyledi. Kiraz, böylece idare hakiminin en doğal hakkının kendisine teslim edildiğini ifade ederek, “Riskli yapı tespiti, riskli yapılarda yıkım süreci, 2/3 ile karar alınmasındaki usulsüz işlemler, kötü niyetli müteahhitlerin vatandaşa yaptıkları ve yine bazı vatandaşların apartmanlarda haksız yere rant elde etme isteği yok olacaktır” dedi.
Yasanın yürürlüğünü durdurduğu bir diğer maddenin de dönüşüm yasası ile uygulanmayan yasaların uygulanacağı ve dikkate alınacağını içerdiğine işaret eden Kiraz şöyle konuştu:
“İmar Kanunu, Orman Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Kıyı Kanunu, Mera Kanunu, Boğaziçi Gerigörünüm ve etkilenme bölgeleri Kanunu artık Dönüşüm Yasası kapsamında dikkate alınacak. Yani kamu bu alanlarda uygulama yaparken dönüşüm kapsamında yasanın içeriğine dikkat edecektir.”

Haberin Devamı

‘İki taraf çok dikkatli olmalı’
Vatandaşların ve müteahhitlerin artık daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ali Kiraz, “Hukuki ve teknik bir süreç başlıyor. Bu kurallara uyulmasa yargı devreye girebilir. Bu işleri yapan aracı kurumların önemi daha da arttı. Burada hem müteahhitler hem de vatandaşlar uzmanlardan danışmanlık hizmeti almalı” dedi.

Haberin Devamı

7 milyon çatı yeterli kaliteye sahip değil
Deprem Haftası nedeniyle Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nden (ÇATIDER) yapılan açıklamada, çatıların standartlara uygun ve güvenli olmasının depremde hayati öneme sahip olduğunu belirtilerek, “Bugün modern standartlardan uzak, geleneksel metotlarla yapılmış yaklaşık 7 milyon çatı var. Bu çatıların deprem, fırtına gibi doğal afetlerde risklere yol açmaması için uzman kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi gerekir” denildi.
Deprem anında güvende olabilmemiz için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerektiğini ifade eden ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, “Çatılar, deprem ve fırtına gibi doğal afetlere karşı hayati öneme sahip. Deprem ve fırtına sırasında yaşanabilen çatı uçma olaylarının önlenmesi için çatıların uzman kuruluşlar tarafından yapımı ve kontrolü gerekiyor” dedi.
Binaya uygun olmalı
Yavuz, çatının bütün bir sistem olduğuna dikkat çekerek, “Güvenli çatı yapımında yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş bir projenin olması gerekiyor” dedi.
Yavuz, “Şiddetli rüzgârlı havalarda olduğu gibi depremlerde sıklıkla rastlanan çatı uçma olaylarının önüne geçilebilmesi için çatının binaya doğru bağlanmasına özen gösterilmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aydos Ormanı’na komşu projede resmi satışlar başladı

‘Anadolu yakasının zirve projesi’ mottosuyla satışa Sunulan Twinstar Yakacık projesi, gördüğü yoğun ilgi sonucu lansman dönemi için öngörülen satış rakamlarına ulaştı. Lansman kampanyasında hedeflediği satış adetlerinin tamamlanmasının ardından, lansman sonrası satışlarına başlanan Twinstar Yakacık, lokasyon avantajıyla dikkat çekiyor.
Lansman avantajıyla satışa sunulan Twinstar Yakacık’ın gördüğü yoğun ilgi üzerine bir açıklama yapan Demirli Yapı Satış ve Pazarlama Müdürü Celal Demirli, “Lansman fiyatlarıyla satış için ayırdığımız satış kotamız kısa bir süre içinde doldu. Alıcılara sağladığı üstün avantajlarıyla Twinstar Yakacık projesi, tıpkı Demirli Yapı’nın önceki projeleri gibi, gördüğü yoğun taleple daha şimdiden yüksek prim yapmaya başladı” dedi.
Büyük konutlar tasarladı
Projede deniz ve adalar manzarasının hakim olduğunu dile getiren Demirli, “Eşsiz orman havası ve deniz manzarasıyla birlikte, şehrin içinde, İstanbul’da yağmurun toprakla buluştuğu, oksijen üreten Aydos Ormanı’nın kıyısında konumlanıyoruz” diye konuştu.
Yakacık Twinstar projesinde toplam 120 daireye yer veriliyor. Farklı büyüklüklerde dairelerin yer aldığı projede, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut seçenekleri bulunuyor.

Kadınlar Günü’ne özel hediyeler dağıtacak

Kartal’da hayata geçirilen Pega Kartal, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü giyim ve kozmetik çekinden haftasonu konaklamaya, SPA keyfinden sağlık ve diyetisyen paketine kadar kadınlara özel hediyelerle kutluyor.
EgeYapı Group tarafından inşa edilen projeden konut alacak kadınlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde birbirinden şık armağanlar sunuluyor. Kadınlar Günü kapsamında başlayıp ve 17 Mart’a kadar sürecek olan kampanya doğrultusunda Pega Kartal’dan ev sahibi olan kadınlar 5.000 TL giyim ve kozmetik çeki, 5 yıldızlı otelde 2 kişilik hafta sonu konaklama ve spa keyfi ve 1 yıllık sağlık ve diyetisyen paketinden birini seçme şansı yakalayacaklar.

10 bin lira peşinatlı satışlar devam ediyor
1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerinden meydana gelen Innovia 4, Beylikdüzü’nde yer alıyor. Yeşil GYO tarafından inşa edilen projede 10 bin TL peşinat ve 1.250 liradan başlayan taksitlerle konut sahibi olunabiliyor.
Projedeki konutların 2015 Aralık’ta tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. 200 bin metrekare arsa üzerine kurulan proje, toplamda 4 bin 800 daireden meydana geliyor.
Yüzde 80’i yeşile ayrılan projede yüzme havuzları, Türk hamamı, voleybol sahası, sauna ve fitness center sıralanıyor. Alanları 49 ile 135 metrekare arasında değişen konutların yer aldığı projenin yeşil alanı 95 bin metrekare olarak belirlendi.

Sancaktepe’de % 10 indirim uygulayacak

Gedizler Yapı tarafından inşa edilen Ev’re projesinde kampanyalı satışlar devam ediyor. 408 dairenin yer aldığı projede yüzde 25’i peşin, yüzde 75’i banka kredili ödemelerde yüzde 10’a varan indirimler yapılıyor.
Dört bloktan oluşan Ev’re Evleri, Sancaktepe’de yer alıyor. 250 milyon lira yatırım değerine sahip olan Gedizler Evre Konutları’nın blokların arasında 20-25 metre mesafede bulunuyor. 55 dönüm üzerine kurulan daireler için otopark alanları mevcut.
Projenin sosyal alanları içerisinde yüzme havuzu, fitness center, güneşlenme terası, yürüyüş parkuru, voleybol sahası, tenis kortu sıralanıyor.

Sisteme adepte olmak için projeyi genişletti

Alışveriş merkezi projelerinin geliştirilmesi, kiralanması ve yönetimi alanında hizmet veren ECE Türkiye tarafından yönetilen Acity Alışveriş Merkezi’nin genişleme projesi tamamlandı.
Ankara’da konumlanan Acity, 12 aylık inşaatın ardından kapılarını açtı. Genişleme projesi ile kiralanabilir alanı 25.000 metrekareden 39.000 metrekareye çıkan Acity’de, beş kat üzerinde 170 mağaza, yeme-içme alanı ile eğlence üniteleri yer alıyor.
ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, “Türkiye’de AVM’lerin büyütülmesi ve yenilenmesi alanlarında büyük bir potansiyel görüyoruz. 2008’de açılan Acity, genişleme projesinin tamamlanması ile değişen pazar şartlarına cevap verebilecek” dedi.