Ekonomi 700 milyon dolara 17 ülkeye ‘fiber bağ’

700 milyon dolara 17 ülkeye ‘fiber bağ’

09.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom, uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Marmaris istasyonunu da ekledi.

700 milyon dolara 17 ülkeye ‘fiber bağ’

Denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEA-ME-WE-5 konsorsiyumuna üye olan Türk Telekom, bu yeni istasyonla 2016 sonunda 3 kıtada 17 ülkeyi birbirine bağlayacak. 17 ülkeden 18 operatörün yürüttüğü proje için 700 milyon $’lık yatırım yapılacak.
Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, 40 bini yurtdışında olmak üzere toplam 253 bin km’lik fiber altyapıları bulunduğunu söyledi. Akarca, “Bugün İstanbul hava trafiğinde nasıl bir merkez olduysa Türkiye’nin bilişim merkezi olması da çok önemli. Önce veri trafiğinin geçtiği sonra dağıldığı en son ise içerik sağlayan bir veri üssü olacağız. Bu bir günde olmaz ancak bizim çok önem verdiğimiz bir vizyon. Olabildiğince çok yerden veri sağlamak istiyoruz. Türkiye üzerinden çeşitli içerikleri bölgeye sağladığımızda çok farklı bir noktaya gelmiş olacağız” dedi.
Yeni bir alternatif
Türkiye’nin yurtdışı çıkışlarına yeni bir alternatif daha kattığını da kaydeden Akarca, “Bu proje, Avrupa-Asya hattında kurulan ilk fiber denizaltı bağlantısı olmasının yanı sıra en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranı ile de oldukça üst düzey bir teknolojiye sahip.
Ayrıca bu sistemle, Türkiye’nin dünya ile dijital iletişimini güçlendirecek, hızla artan veri ihtiyacına 24 terabit/saniye başlangıç kapasitesi ile en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı inşa edilmiş olacak. Bunun yanı sıra SEA-ME-WE-5 fiber sistemi ile güçlü karasal fiber şebekemize bir de denizaltı hattını eklemiş olacağız” diye konuştu.
Coğrafi avantaj var
Akarca, ülkeler arası çatışma riskleri bulunsa bile enerji ve veri hatlarının kesilme riskinin olmadığını kaydederek, “Alternatif rotalar yaratarak doğal afetlerde oluşacak kopmalara karşı önlemler alıyoruz. Ortadoğu ve Asya’ya doğru artan veri trafiğinde önemli bir coğrafi avantaja sahibiz” ifadesini kullandı.
‘Telekom köprüsü olacağız’
17 ülkeden 18 operatörün yürüttüğü projenin toplamda 700 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu bilgisini veren Türk Telekom International CEO’su Cengiz Öztelcan da, şöyle konuştu: “Türk Telekom Grubu’nun uluslararası toptan ses ve veri altyapı satış ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu şirketi olarak hedefimiz ülkemizi bölgenin veri üssü yapmak. Eylül 2014’te başlayan ve 2016 yılı sonunda hizmete girecek olan SEA-ME-WE-5 konsorsiyumundaki varlığımız ve sorumluluklarımız da bu hedefin bir parçası. Proje tamamlandığında Türk Telekom, Avrupa’daki fiber altyapısına ek olarak Afrika ve Asya’ya da uzanarak Türkiye’yi bir telekom köprüsü haline getirecek.”